Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sigara yasağıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Denetimler biraz gevşediğinde oranlar hemen yükseliyor" diyen Koca, "Cezbedici olmasın diyoruz ama restoranların, kafelerin en güzel yerleri sigara içenlere ayrılıyor. Televizyonlarda buzladığımız görüntüleri çocuklara göstermeyelim diyoruz ama restoranda, sokakta sergiliyoruz. Yurtdışında bu kadar açık alanda içilmiyor" dedi. 

Hürriyet gazetesine konuşan Koca'nın açıklamalardan öne çıkanlar şöyle; "Türkiye'de tütünle mücadele sürecinde denetimler sıkı yapılırken kullanım oranı aşağı düştü, denetimler biraz gevşediğinde ise oran yine yüzde 32'lere çıktı" diyen Bakan Koca, 'Erkeklerde yüzde 41'den 44'e, kadınlarda yüzde 13'ten 19'lara yükseldi. Endüstri "Ben bu tüketimi nasıl arttırırım' diye bakıyor. Sigara denetimleri artınca, nargile kültürü oluşturmaya çalışıyorlar. Elektronik sigara zararsızdır' diyorlar, oysa durum tam aksi. 'Kadınlara özel' diyerek sigara pazarlıyorlar. Gençler uzun süreli müşteri olma potansiyeli ile kadınlar ise anne olarak rol model olacağı düşüncesi ile tütün endüstrisinin hedefindeler. Endüstri ile mücadele etmezseniz sonuç alamazsınız. Bugüne kadar genellikle sigaranın zararlarından bahsettik. Bu önemli ama sigaranın tiksindirici algısını da mutlaka oluşturmamız gerekiyor" 

"YURTDIŞINDA BU KADAR AÇIK ALANDA İÇİLMİYOR"

"Biz uygulamada açık-kapalı alan tarifleriyle yol aldık. Cezbedici olmasın diyoruz ama restoranların, kafelerin en güzel yerleri sigara içenlere ayrılıyor. Televizyonlarda buzladığımız görüntüleri çocuklara göstermeyelim diyoruz ama restoranda, sokakta sergiliyoruz. Yurtdışında bu kadar açık alanda içilmiyor. Biz diyoruz ki açık alanlarda değil görünmeyen, izin verdiğimiz kapalı bölümlerde içilmesine izin verelim." 

"NARGİLE DE AYNI"

Restoranlarda, kafelerde sigara içmeyen yüzde 70'i arka tarafta küçük bir yere alıyorsunuz, sigara içen yüzde 30'luk kesime en güzel yeri ayırıyorsunuz. Bundan sonra buralarda kapalı bölümler olacak. Bu da mekânın yüzde 30'unu geçmeyecek. Bir kapıdan direkt girilemeyecek, bir geçiş bölgesi olacak. Havalandırması çok güçlü olacak. Dumanı bölümden dışarı sızmayacak, ruhsatlandırması da özel olacak. Nargile için de aynı şey yapılacak. Açık alanda asla içilmeyecek." 

"ÇAPRAZ DENETİMLERİ SIKLAŞTIRIYORUZ"

Denetim yapan kişileri açığa çıkaran WhatsApp grupları olduğunu duyuyoruz. Denetim ekipleri geldiğinde birbirlerini uyarıyorlar. Bunun için çapraz denetimleri sıklaştırıyoruz."