Her Türk, doğuştan şairdir denilir. Belki de doğru bir söz. Çünkü Türk milletinin sözlü edebiyatı çok gelişmiştir. Manilerimizin, ninnilerimizin, ağıtlarımızın, türkülerimizin zenginliği bu sözlü edebiyatımızın çok güçlü olmasına dayanmaktadır.

Herkesin çevresinde şiirle ilgilenen, şiir yazan, şiir defteri tutan mutlaka bir yada birkaçkişi vardır.

Özellikle liseli yıllarınızı hatırlayın, sınıfınızda aşk şiirleri yazan, aşk şiirleri antolojisi hazırlayan birileri mutlaka olmuştur.

Böylesine şairi bol bir ülkede, memleketin her yerinden binlerce şair (profesyonel ya da amatör ) neşvünema ettiği halde şiire ilgi , şiir kitabına ilgi neden azdır anlamış değilim.

Geçtiğimiz günlerde internette şiir sitelerini gezerken dikkatimi çeken bir husus oldu: bir sitede yüz bin, bir diğer sitede ise elli bin küsur şair kayıtlı. Yine aynı sitede 2 milyon şiir bulunuyor. Bu sayılar inanılmaz sayılar.

Her ne olursa olsun şiirle ilgilenen büyük bir kitle var aslında. Fakat daha çok bunlar, şiir yazmayı çok sevip pek okumayı ya da başkalarının şiirlerin okumayı sevmeyen bir kitle.Yani şiir okumayan şair kitlesi...

Yine bir derginin editöründen dinlemiştim: 'Dergimize her ay gönderilen şiirin haddi hesabı yok. Posta kutusu dolup dolup taşıyor. İnanın hepsini açıp okuyamıyoruz bile.'

'Peki' dedim. 'Size şiir gönderenler derginizi satın alıyorlar mı?'

'Neredeee' dedi. 'Bize gelen şiir sayısı bir ayda iki- üçbini buluyor, ama satışlar sabit kalıyor. Yani şiir gönderenler, dergiyi satın almıyorlar, belki sadece şiiri yayınlananlar alıyor olabilir.'

Yine bir kitap fuarında, ülkemizin önde gelen yayınevlerinden birinin satış elemanına şiir kitaplarına ilginin nasıl olduğunu sormuştum:

'En az satılan, hatta bazen hiçsatılmayan kitap türü diyerek, şiir kitaplarını sadece kültür hizmeti olarak basıyoruz, çok satış beklediğimiz için değil' demişti.

Bu gün ülkemizde yayıncıların uzak durduğu, basmak istemediği kitap türü, şiir kitaplarıdır. Bir iki istisna hariç, şiir kitapları en az satılan kitap türüne girer.

İnsanın aklına hemen şu soru gelir: Bizim insanımız şiire karşı çok mu duyarsız?

Hayır, aslında şiire karşı çok duyarlı. Hatta şiirle yatıp kalkan binlerce gençvar. Yukarıda bahsettik. En azından bir siteye kayıtlı yüz bin şair var.

Dergilere, şiir sitelerine gönderilen şiirlerin sayısı belki milyonları buluyor.

Peki nerde bu şairler? Neden şiir kitaplarını almıyorlar? Şairler, yayınevleri niçin kitapların satılmamasından şikayetçi?

Bu gün Azerbaycan`da şiir kitaplarının yüz binlerce sattığı söylenir. Biz de ise bin ya da iki bin basılır. Basılanlar da depolarda çürümeye terkedilir.

Aslında ülkemizde garip bir çelişki var: Şiir çok tüketildiği halde bir türlü paraya çevrilemeyen bir sektör. İbrahim Sadri, A.Selçuk İlhan gibi bir iki kişinin bir zamanlar şiir kasetlerinin, şiir videolarının çok satması, çok izlenmezi gerçekleri pek değiştirmiyor.

Bu gün binlerce radyoda program yapanların en çok kullandığı edebi tür şiirdir. Bir çok konuşmacı, konuşmasını etkili kılmak için şiire başvurur. Milyonlarca âşık, aşkını şiirle dile getirir. Kutsal değerlere olan sevgi, mesela vatan, anne, bayrak sevgisi şiirle dile getirilir. Bunların ötesinde doğaya duyulan sevgi, sıla özlemi, çocuk sevgisi vb. ne kadar duygu varsa hepsi şiirle dile getirilir.

Ama ne hikmetse şiir, hakkettiği yere bir türlü gelemiyor. Bırakınız kendi çapında şair olanlar, ülke çapında, dünya çapında şair olanlar bile hayatlarını bin bir zorlukla kazanıyorlar.

Halbuki bu değerli şairlerimizin kitapları satış rekorları kırmalı, milyonlarca insan onların şiirlerini okumalı , o değerli şairler de zamanlarını daha güzel şiirler yazmaya ayırmalıydılar.

Ü mitsiz olmamak gerek: mutlaka gerçek şiir ve gerçek şairin kıymeti bir gün bilinecek ve hakkettiği değeri göreceklerdir.

***

Bu günlerde devam etmekte olan ve önümüzdeki aylarda açılacak olan kitap fuarlarından en az bir şiir kitabı alarak şiire ve şaire destek olabilirsiniz.