Kıymetli arkadaşım şair Halil Gökkaya nın, kaleme aldığı `ŞİİRLERLE SULTANLAR`isimli yeni kitabı Ilgaz Belediyesi tarafından neşredildi. 312 sayfalık kitapta birbirinden güzel ve bir o kadar da anlamlı şiirleri yer alıyor. Kitap kuşe kağıda basılmış, çizim ve renklendirme: Fatih Okta, görsel yönetmen: Murat Alpgüven, minyatör: Gülçin Anmaç, ebru: Firdevs Çalkanoğlu, tuğra: Fuat Başar ve hat ise Eyüp Kuşçu tarafından gerçekleştirilmiş. Bu kıymetli eser, şiir kitabı yanında aynı zamanda tam bir sanat eseri niteliği taşıyor. Çok titiz bir çalışma ürünü olan şiir kitabında şair Gökkaya, kişilerle ilgili yazdığı şiirlerin biyografileri ve yanında çizme fotoğrafları da yer alıyor. Şiirlerle Sultanlar kitabı kendine mahsus özgün bir eser olarak kendini gösteriyor.  

Şair Halil Gökkaya, şiir kitabına, 
'Yedi yüz senelik bir çınarız biz,
Asya' dan fışkıran bir pınarız biz&hellip ' diye başlıyor. 
Ve 'On altı devletin, tuğlu, kaftanlı,
Soyadım Türk benim, adım Osmanlı..' mısrası ile devam ediyor. 

`src=

Bekir Sıtkı Erdoğan

Şiir' de kendine özgü bir yapı oluşturan şair Halil Gökkaya, merhum şair Bekir Sıtkı Erdoğan' ın bizzat öğrencisi. Bekir Sıtkı hocadan adeta şiir meşk etmiş. Halil Gökkaya şiir kitabı hakkında şu önemli noktaların altını çiziyor: 'Bütün kitaplar, tek ve mükemmel bir kitabı anlamak için okunuyorsa, önce Mushaf' ımıza kulak vermemiz gerekiyor. Kur an' ı anlamak insanı anlamak demektir. Bekir Sıtkı Erdoğan Ü stadımı anlatmaya çalıştığım kitap ile nazımdan nesire bir adım attım. Büyüklerimize olan muhabbetim bu kitabın ana malzemesidir. Yaşı elliyi aşmış, büyük kısmı da İstanbul da geçmiş bir kalem hâdimi olarak, şiir işçisi olarak beş senelik bir emeğin hasadı bu satırlarda... Hiçbilmediğim, tanımadığım, kulaktan kulağa hatırladığım isimler kadar, beş vakit namazlarımızda ismini yâd ettiğim, dua ettiğim, şefaat beklediğim mübarekler de var...' diyor.

`height=

Son Osmanlı Sultanının Suriye de kalan türbesini ziyaret etmek için dua ettiğinin belirten şair Halil Gökkaya, ' Osman Hulusi Efendi den Alpaslan a selam vermek arzusuyla yandığım ceddimiz ile sürekli ünsiyet halindeyim. O insanlar perde perde karşıma, rüyama, dilime pelesenk olmuşlar.'

Kısa hayatının yanında Peygamber Efendimize ithafen yazılan bir şiirle başlanan eserde Osmanlı sultanlarının haricinde Eyüp Sultan Hazretleri, Mevlâna Celaleddin Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Alparslan ve Ertuğrul Gazi için kaleme alınmış şiirler bulunuyor.

Yine eserin son kısmında Çanakkale Destanı, Osmanlıya Işık Saçanlar bölümünde de Muradiye, İki Şehzade, Akşemsettin Hazretleri, Barbaros Hayrettin Paşa, Yahya Efendi Hazretleri, Mimar Sinan (Koca), Aziz Mahmud Hüdai, Laleli Baba ve Pertevniyal Valide Sultan için yazılan şiirlere yer verilmiş. Bunların yanında Osmanlı Marşı, Osmanlı' nın İzinde ve Osmanlı' nın Mirası şiirleriyle babasının kısa hayatı ile ona ithafen yazılan bir de şiir yine eserde yer alanlar arsında yer alıyor. 

`height=

Şiirleri Bestelendi.

Şiirlerinin yanında sultanların kısa hayatları harmanlanarak sunulan eser farklı üslup ve tarzıyla bundan öncede beş şiir kitabı neşreden Halil Gökkaya' nın onlarca şiiri ise meşhur sanatçılardan tarafından bestelendi ve okundu. Gençlerimizin kitap okuma, şiir okuma alışkanlığına bir nebze olsun yardımcı olabilmeyi amaçedinen Halil Gökkaya eseriyle ilgili son olarak şunları ifade etmiş: 'Bir ömrü bir sayfaya, üçbeş mısraa sığdırmak ne mümkündür.  Dilim döndüğünce bir mum yakmak, bir nokta koymak. Gençlerimizin kitap okuma, şiir okuma alışkanlığının azaldığı bir zamanda harika hayatları tanımak için beş dakika ayırmaları bile benim için bir saadet. Şiirde zaman zaman didaktik havaya, kırık nesire bulaşsam dahi, niyetimiz hayır, akıbet de hayır olur inşallah... Bu eser, ustalık eserim kabul edilmese de kalfalık sayılır. Allah ömür verirse yazmak istediğim bu kadar isim daha var... Gayret bizden, Tevfik Mevlâ' dan&hellip ' diyor. 

`height=

Kitap şu mısralarla sonlanıyor:
Resulüne kurban olan Osmanlı,
Düşkünler derman olan Osmanlı,
Hak yoluna revan olan Osmanlı.

Şair Halil Gökkaya' nın bu yeni ve güzel şiir kitabından dolayı tebrik ediyor ve daha nice güzel eserler vermesini Allah' tan niyaz ediyorum.