Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala kırtasiye alışverişi yapacak velilere önemli uyarılarda bulunan Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, ailelerin alışverişlerde daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Temel, ailelerin kırtasiye malzemeleri alırken ürünlerin güvenilirliğine ve standartlara uygunluğuna dikkat etmelerini istedi.
“CE, ISO YA DA TSE BELGESİ BULUNMALI”
Alışveriş yaparken ürünlerin güvenilirliğine ve sağlığa zararlı olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Temel, “Özellikle etiketsiz hiçbir ürün alınmaması lazım. Çünkü bunlara merdiven altı ürünler diyoruz. Bu ürünler ucuz ama çocuklarımızın sağlığı o kadar ucuz değil. Bir de özellikle Türk ürünlerine baktığımız zaman CE, ISO ya da TSE belgesinin olması gerekiyor.” dedi.
“ÖZELLİKLE UZAK DOĞU’DAN GELEN ÜRÜNLERE DİKKAT!”
İthal ürünlerde daha fazla dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan temel, “Eğer bir ithal bir ürüne bakacak olursak ki ithal ürünlerde de çok büyük problem var. Özellikle Uzak Doğu’dan gelen ürünlere çok dikkat edilmesi lazım. Burada da EN dediğimiz bazı işaretler var. EN diye bir işaret gördükleri zaman bu bizim için en azından sınırlandırılmış kimyasallar olduğunu gösteriyor. Bu kırtasiye ürünlerinde fitalatlar, azo boyar maddeler, değişik solventler, gibi kimyasallar ihtiva edebiliyorlar. Bunlar belli bir sınırın üzerinde olursa gerçekten sağlık açısından büyük problemler karşımıza çıkıyor.” ifadelerine yer verdi.
“SİLGİLERDE BULUNAN TOKSİK MADDE KANSERE YOL AÇABİLİYOR”
Son yıllarda özellikle silgilerde fazla miktarda toksik madde bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Temel, “Bu sıralar dünya literatürlerine baktığınız zaman özellikle silgilerde aşırı derecede 4’te 3 oranında kimyasal toksik maddelerin olduğunu görüyoruz. Çocuklarımız özellikle ilkokuldan beri çok büyük oranda silgilere maruz kalıyor. Çocuklarımızın bu silgilerdeki kimyasallara ya solunum yoluyla ya da cilt yoluyla maruz kalma ihtimalleri çok yüksek. Bunlar ileride çok büyük problemler meydana getirebilir. Müthiş bir şekilde çocuklarımızın davranışlarında değişiklik meydana getiriyor, hiperaktiflik meydana geliyor. Ya da hormonal problemler meydana getirebiliyor ki bunlar ileride kansere gidebiliyor. Bunlara çok dikkat edilmesi lazım” şeklinde konuştu.
“DEFTERLERİN AŞIRI PARLAK OLMAMASINA DİKKAT EDİN”
Defterlerin aşırı bir şekilde klor ile parlatılmasının sağlığa ciddi zararlar verdiğine değinen Prof. Dr. Temel, “Bir diğer husus gerçekten şu son yıllarda baktığımızda hem Türkiye'de hem de dünyada kağıt müthiş derecede ekonomik olarak artış gösterdi. Onun için kağıdı beyazlatmada klorlama yapıldığını görüyoruz. Eğer siz bu klorlanmış defterleri alırsanız ki daha ucuz oluyor ve çok daha parlak oluyor. Yani bu parlaklık ve çocuklarınızın bu defterlere teması sonucu gözlerde bir tahriş meydana getirebiliyor. Özellikle akşamları çocuklarınız gözlerini ovuşturmaya başlamışsa, sizin kullandığınız defterlerde de bir problem var demektir. Bu konu da ayrıca çok önemli.” dedi. (İHA)