Cumhurbaşkanı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimleri 14 Mayıs 2023 günü gerçekleşti. Siyasiler de dahil olmak üzere birçok kesimin beklemediği sürpriz sonuçların elde edildiği seçimlerin galipleri arasında yer alan ve her ne kadar yüzde 5 bandında oy almış olsa da Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan adı dikkat çekiyor.

14 Mayıs 2023 günü gerçekleşen Cumhurbaşkanı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde siyasiler de dahil olmak üzere birçok kesimin beklemediği sürpriz sonuçlar elde edildi.

Türkiye’nin asrın seçimi olan 14 Mayıs gününün galipleri arasında yer alan ve her ne kadar yüzde 5 bandında oy almış olsa da Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan adı dikkat çekiyor.

14 Mayıs günü gerçekleşen Cumhurbaşkanı Seçimi’nde öne çıkan adaylardan Cumhur İttifakı adayı ve AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.50, Millet İttifakı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.89 oranında oy almış, seçilmek için yüzde 50+1 şartı elde edilemediğinden Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci tura kalmıştı. Buna göre 28 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşmesine karar verilen Cumhurbaşkanı Seçimi’nde Sinan Oğan’ın belirleyici rol olma ihtimali dikkat çekiyor.

Sinan Oğan’ın ikinci tur seçimlerinde belirleyici olabilme ihtimali Ankara siyasi kulislerinde dillendirilenlerin başında gelirken aynı konu kamuoyunda kimi zeminler de tartışılmakta.

Seçim günü sandıkların kapanıp oyların sayılmaya geçtiği sıralarda Sinan Oğan yaptığı açıklamada seçimlerin kaderini bundan böyle “Türk milliyetçiliği belirleyecek” demişti. HDP’nin Türkiye’nin seçimlerinde kilit rol oymayacağının da altını çizen Oğan daha sonra yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullanmıştı: “FETÖ, PKK ve Hizbullah terör örgütü başta olmak üzere terör örgütleri ile mesafe olmazsa olmazlarımız, bundan sonra diğer meseleler konuşulacak. Terör örgütlerinin, onun siyasi uzantılarının Meclis’e taşınmasına karşıyız. Terör örgütüyle arasına mesafe koymayan zaten gelmesin.”

Sinan Oğan ikinci turda nasıl destek olacağını yukarıdaki ifadelerde görüldüğü üzere şartlara bağlamış gibi görünüyor. Bu arada AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş seçimlere dair yaptığı değerlendirmede, Türkiye’deki son seçim sonuçları ile Sinan Oğan üzerinden dünyada yükselen değerin milliyetçilik olduğunu vurgulamıştı.

Bu arada son seçimler öncesinde kamuoyunda ve araştırmacıların raporlarında MHP’nin oylarının oldukça düşeceğine dikkat çekilmişti. Fakat MHP 14 Mayıs günü seçim sandıklarından tahminlerin çok üstünde oy almıştı.

Seçim sonuçlarının geneline bakıldığında ise milliyetçilik dikkat çekiyor. Milliyetçilik kavramı burada yerli ve milli olma duygusuyla da örtüşebilir.

Kimi muhalefet çevresinin “dinci” ve “gerici” şeklinde tanımladığı muhafazakar kesiminin önemli bir bölümü radikallikten ziyade “yerli ve milli olma” duygusuna sahip. Yani bu kesimi de “Türk Milliyetçisi” olarak da değerlendirebiliriz. Aslında söz burada AK Parti’ye geliyor.

İşte son saydıklarımızla ile seküler, sol, sosyalist olup da “yerli ve milli olma” düşüncesiyle hareket edip AK Parti’ye oy verenler olduğunu unutmamak gerekiyor.

Sinan Oğan adının sadece kendi mahallesinde kabul görmediğini ve milliyetçi muhafazakar AK Partili seçmenlerin arasında da kabul gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sinan Oğan’ın ikinci tur seçimlerinde Cumhur İttifakı’na destek olacağını açıklaması halinde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmayacağı gün gibi ortadadır.

Fakat desteğini Millet İttifakı’ndan yana kullanırsa Sinan Oğan’ın siyasi elbisesinde hayatı boyunca bir leke olarak kalacağını da iddia edebiliriz.