Genel olarak biraz kaygılı olma eğilimi, kötü sınav sonuçlarının geçmişi, başarısızlıktan korkmak, başkalarıyla rekabet etmek, ebeveyn baskıları ve beklentileri ile başa çıkmak için mücadele etmek, kendini sert bir şekilde, olumsuz şekillerde değerlendirmek, kendinden gerçekçi olmayan beklentiler... (% 100 almalıyım yoksa zekam yetersizdir)
Sınav kaygısının biyolojik nedenleri:
Sınav öncesi ve sınav sırasında olduğu gibi stresli durumlarda vücut adrenalin adı verilen bir hormon salgılar. Bu, vücudun gerçekleşmek üzere olan şeyle başa çıkmasına yardımcı olur ve genellikle "savaş ya da kaç" tepkisi olarak adlandırılır. Temel olarak, bu tepki sizi ya kalmaya ve stresle başa çıkmaya ya da durumdan tamamen kaçmaya hazırlar. Pek çok durumda, bu adrenalin patlaması aslında iyi bir şeydir. Uyanık ve hazır olmanızı sağlayarak stresli durumlarla etkili bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olur. Bununla birlikte, bazı insanlar için, hissettikleri kaygı belirtileri o kadar aşırı olabilir ki, sınava odaklanmayı zorlaştırır. Mide bulantısı, terleme ve el sıkışma gibi belirtiler, özellikle de bu sınav kaygısı belirtileriyle meşgul olurlarsa, insanların kendilerini daha da gergin hissetmelerine neden olabilir.
Sınav kaygısının zihinsel nedenleri:
Anksiyetenin altında yatan biyolojik nedenlere ek olarak, bu durumda rol oynayabilecek birçok zihinsel faktör vardır. Öğrenci beklentileri önemli bir zihinsel faktördür. Örneğin, bir öğrenci bir sınavda düşük performans göstereceğine inanıyorsa, sınavdan önce ve sınav sırasında kaygılanma olasılığı çok daha yüksektir. Sınav kaygısı da bir kısır döngü haline gelebilir. Öğrenciler bir sınavda kaygı yaşadıktan sonra bunun tekrar olmasından o kadar korkarlar ki bir sonraki sınavda daha da kaygılı hale gelirler. Sınav kaygısına tekrar tekrar katlandıktan sonra, öğrenciler durumu değiştirecek güçleri olmadığını hissetmeye başlayabilirler.
SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ
Fiziksel belirtiler :
baş ağrısı
Mide bulantısı, ishal
Aşırı vücut ısısı değişiklikleri
Asiri terleme
Darlık veya nefes
Baş dönmesi veya bayılma
Hızlı kalp atışı ve/veya ağız kuruluğu.
Duygusal belirtiler:
Aşırı korku duyguları
Hayal kırıklığı
Öfke hissi
Depresyon
Kontrol edilemeyen ağlama veya gülme
Çaresizlik veya umutsuzluk duyguları
Kolayca ağlamak
Sinirli hissetmek veya kolayca hüsrana uğramak
Davranışsal belirtiler:
yerinde duramama
Madde bağımlılığı
kaçınma
Bilişsel semptomlar:
Yarış düşünceleri
Çalışmalarım boşa gidiyor
Konsantrasyon zorluğu
Negatif kendi kendine konuşma
korku duyguları
Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak
Düşüncelerinizi düzenlemede zorluk
SINAV KAYGISININ ETKİSİ
Öğrenciler kaygının performanslarını etkilediğini hissederlerse, bu bir problem olacaktır. Yüksek düzeyde sınav kaygısı, bir sınava hazırlanma, bir sınav hakkında düşünme veya sınava girme yeteneğinizi engelleyecektir.Yüksek kaygı, bazılarını panik duygusuna sevk edebilir: "Bunu gerçekten yapamam!". Ayrıca öğrencilerin konsantrasyonunu, dikkatini ve hafızasını da etkiler. Düşük kaygı yaşayan öğrenciler, yaklaşan bir sınav hakkında biraz gergin hissedebilir, ancak yine de dikkatlerini çalışmalarına veya değerlendirme sırasında sorulan sorulara odaklayabilirler.
SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMAK 
Bilişsel kontrol:
Sizi yormayacak şekilde çalışın
İyi zaman yönetimi uygulayın
Ertelemekten kaçının ve bunun için çok fazla bir çalışma planlamayın
Aktif çalışma tekniklerini kullanın(zihni boş bırakmak, dikkat dağıtıcı etkenleri ortadan kaldırmak)
Düzenli olarak gözden geçirin, kendinizi test edin
Fiziksel kontrol:
Her gün egzersiz yap Stres hormonlarından kurtulun!
Her gün keyif aldığın bir şey yap
Gevşeme tekniklerini düzenli olarak uygulayın
Testlerden önceki gece tıka basa çalışmaktan kaçının
Yeterince dinlenin ve doğru beslenin
Sakin bir çalışma ortamı oluşturun
Kendi kendinize pozitif konuşmayı öğret
 Egzersiz yapın veya sınava kadar her gün keyif aldığınız bir şey yapın
 İnançlarınızı kanıtlarla destekleyin
Duygularınız hakkında başkalarıyla konuşun
ZAMAN YÖNETİMİ İÇİN
 Dönem veya dönem için 'Büyük Resmi' anladığınızdan emin olun ve her kursu bunu göz önünde bulundurarak planlayın.
Sınava hazırlanırken ve sınav sırasında olumlu bir tutum sergilemeye çalışın.
Testten birkaç gün önce egzersiz yapmak stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.
Rahat kalın. Gerginleşmeye başlarsanız, kendinizi rahatlatmak için yavaşça birkaç derin nefes alın, tutun ve ardından işinize geri dönün.
Uygun Molalar Verin: Haftada 7 gün, günde 24 saat çalışmak, gerçek sınavdan çok önce sizi yorar, hatta tüketir. Günlerinizi her biri 150 dakikalık üç periyoda bölün ve üçte iki için gözden geçirin.
Kendinizi veya testi olumsuz düşünmeyin.
Önceki gece ders çalışmak için geç saatlere kadar ayakta kalmayın. Uykuya ihtiyacınız var. Sınav gününde sizin için stres yaratan sınıf arkadaşlarınızla zaman geçirmeyin. Sınavdan önceki son günü son dakika ders çalışmak için ayırmayın. Rahatlamak ve o zamanı gazete okuyarak veya başka bir dikkat dağıtıcı şeyle geçirmek için. Sınavın sadece bir sınav olduğunu kendinize hatırlatın. hayatınızın tek belirleyicisi değil. Ayrıntıları ana fikirlere entegre etmeye odaklanın. Sınavdan sonra yemek, film veya başka bir şeyle kendinizi ödüllendirin. Sınavdan önceki son bir gün rahatlatıcı bir şeyler yapın. Kendinize sınavda elinizden gelenin en iyisini yapacağınızı söyleyin ve bu yeterli olacaktır!
HATIRLATMA: Sınav kaygısı rahatsız edici ve stresli olabilir ama aynı zamanda tedavi edilebilir. Sınav kaygısının iyi performans gösterme yeteneğinizi engellediğine inanıyorsanız, kaygı seviyenizi yönetmenize ve düşürmenize yardımcı olmak için tasarlanmış bazı kendi kendine yardım stratejilerini kullanmayı deneyin. Hâlâ sınav kaygınızı yönetmekte zorlanıyorsanız, mevcut tedaviler hakkında daha fazlası için danışmanınızla, başka bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşun.