HAYREDDİN TURAN

Sinop Dernekleri Federasyonu SİNDEF, Sinop’a ilk yatırımını geleceğimizin teminatı çocuklarımız için yapıyor. Sinop’un Ayancık ilçesi Babaçay Köyü’nde eğitim-öğretim hayatına kazandırılan SİNDEF Anaokulu’nun açılışı için geri sayım başladı. 15 Ekim Cumartesi günü saat 13:00’te yapılacak açılış sonrasında şehirde iki de festival başlayacak.  Karadeniz bölgesinde 11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan sel felaketinden zarar gören yerleşim yerlerinden birisi de Sinop’un Ayancık ilçesi Babaçay Köyü’ydü. Sel, köydeki 40 evi yok ederken 15 de can almıştı. 

Sinop dışında yaşayan tüm Sinoplu iş insanlarının elbirliği ile bir yola çıktıklarını anlatan SİNDEF Genel Başkanı Hasan Dalkıran o günleri anlatırken, 'Afet günlerinde Sinoplular olarak hemen harekete geçtik ve köyde bir aşevi kurup, günlerce afetzedelere sıcak yemek dağıttık. Selde hayatını kaybeden bir çocuğun cenazesini görmek bizleri çok etkiledi. Bu izlenimlerimizi, memleketimizin ihtiyaçlarını SİNDEF Yönetim Kurulu’nda paylaşınca birlikten kuvvet doğar dedik ve kolları sıvadık' dedi. 

Babaçay Köyü’nde okul yaptırmak için yola çıkan SİNDEF yönetimine Ayancık Belediyesi’nin verdiği desteğin de önemine dikkat çeken Dalkıran, 'Ayancık Belediyemizin tahsis ettiği arsa üzerine 23 Ekim 2021 tarihinde okul binasına yapımına başladık. Okulumuzu bir yıldan daha kısa sürede tamamladık. Maliyeti 5 milyon TL'yi bulan okul için gerekli okul için gerekli paranın tamamını Sinoplu iş insanları ve hayırseverler karşıladı' bilgisini de paylaştı. 

İstanbul’da Sinopluların güçlerini birleştirdiği yaklaşık 300 dernek, sinerjisini bu derneklerden alan başta SİNDEF ve SİYAD olmak üzere ilçe dernekleri federasyonları, iş insanları dernekleri ve bir de Sinop Eğitim Vakfı (SEV) bulunmaktadır. Hasan Dalkıran, bu federasyon,  dernek ve vakıfların güçleri yettiğince İstanbul’daki Sinoplular için çalıştığına işaret ederek, 'Ancak, ilk kez SİNDEF farklı bir şey yaptı ve elini taşın altına koydu. Bir sivil toplum kuruluşu olarak Sinop’ta kalıcı bir eser inşa etmeyi başardı. Dolayısıyla Sinop’a, çocuklarımıza, geleceğimize, memleketimize, en önemlisi de eğitim-öğretime cüzi de olsa bir katkıda bulunmuş olmayı başarmanın verdiği haklı gurur ve mutluluğu yaşıyoruz' diye konuştu.  

Selde hayatını kaybedenlerin anısına…

Hasan Dalkıran’ın öncülüğünde yapılan SİNDEF Anaokulu’nda 10 derslik bulunurken aynı anda 160 öğrenci eğitim görebilecek.  Her sınıfa selde hayatını kaybeden 6 çocuğun ve diğer sınıflara da annelerinin adı verileceğini de kaydeden SİNDEF Genel Başkanı Hasan Dalkıran, açılışa Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, bütün siyasi parti liderini ve ilin mülki amirlerini davet ettiklerini belirtti. Öte yandan  İstanbul ve diğer illerden yaklaşık 10.000 Sinoplu’nun açılışa katılmasını beklediklerini de ifade etti. Açılışın ardından aynı günün akşamı Sinop merkezde Balık Festivali yapılacağını, bir sonraki gün ise Erfelek ilçesinde Kestane Festivali’nin gerçekleştirileceğini de söyledi. İTTİFAK