Millet İttifakı HDP'nin masada olmadığını sürekli vurgulasa da HDP kanadından yapılan açıklamalar aksini ortaya koyuyor. HDP İstanbul Milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder’in son açıklamaları da bu durumun bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Önder, Kürt sorununun çözümü için PKK ve Öcalan'ın dışlanamayacağını ve sürece dahil edilmeleri gerektiğini vurguladı. Kürt sorununu çözeceğini vadeden CHP’ye Kandil ve İmralı’yı göz ardı etmemesi gerektiği mesajı verilmiş oldu.

HDP’li Önder, 'HDP son seçim olan 2019 yerel seçimlerinde 'kazanma ve kaybettirme' stratejisiyle hem kayyım atanan belediyeleri geri aldı, hem de büyükşehirlerde AK Parti'ye kaybettirdi. Bu dönem için aynı stratejisi sonuç alır mı?' şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

Bu dönemin kazanma ve kaybettirme aralığının dışında bir karakteri var. O noktadan daha ilerideyiz. Bu dönem bir demokratik dönüşümün kurucu mimarları arasındayız. Muhalefet ya da iktidar bu konumumuzu istediği kadar tahfif etsin. Başka türlü anlamlandırsın ya da adlandırsın önemli değil. Biz bu sürecin, bu dönüşümün yapısal mimarlarından birisi olacağız. Bizdeki birikim ve deneyim, bizdeki politik perspektifin dışında süreci karşılayacak bir siyasal pratik yok. Ne sağda ne solda. Onun için kazanma-kaybettirmenin üstünde bir yerdeyiz.

Önder, Kürt sorununun PKK'sız ve Abdullah Öcalan'sız çözülmeyeceğini de belirtti. Önder, 'Bütün paydaşlarını içermeyen ve bütün boyutlarıyla ele alınmayan hiçbir planın yürüme şansı yoktur.' dedi.

Editör: Ali Aydın