Alt akademisyenleri (Dr.Öğr.Ü y.) ve Konservatuar Sanatçı Öğretim Elemanları`nı ilgilendiren ve mağduriyet-özlük hak kaybına sebep olan 5 sorun, CB KHK ile artık çözülerek tarihe gömülmelidir..Bu konularda sizden destek ve çözüm bekliyoruz

1/ Sizin talimatınız ile başlanan, sonra içeriği değiştirilen ve rayından çıkarılan 7100 sy.yasa Y.Doç.Dr.lara tenzili rütbe getirmiş, özlük haklarında bir iyileşme sağlamamış, Doç.lik kapısını açmamış, sadece -sözlüyü veremeyen- birkaçakademisyenin sözlüden kurtulmasını sağlamıştır.

Bu aşamada birçok Prof. araya girerek, bu kanunun yanlış çıkması,Y.Doç.lerin yükseltilmemesi için kulis yapmış ve maalesef kazanmışlardır. Prof.lar kendilerine ait bir sınıf oluşturmakta ve alt unvanlarla olan köprüleri atarak, merdivenleri de kaldırmaktadırlar.

Bu nedenle,10 yılı dolduran ve çalışmalarıyla bilinen eski Y.Doç. yeni Dr.Öğr.Ü yeleri`nin (Dr./SY.yapmış olmak şartı ile), yabancı dilden bir defalığına muaf tutularak, Y.Doç.Dr. olduğu tarih itibariyle 10 yılı dolduranların Doç.liğe, 15 yılı dolduranların Prof. luğa yükseltilmesi şarttır.

Çünkü 2007-2016 arasında, Y.Dil sorularını çalan/alan, jürileri ayarlanan, avcı dergilerde yayın yapan 5000`e yakın akademisyenin Doç., sonra Prof. olduğu söylenmektedir. Bunların önünün liyakatlı, ehliyetli ve etik Dr.Öğr.Ü y.`le kesilmesi gereklidir. Akademide liyakat ve etiklik mutlaka kazanmalıdır. Akademik barış için bu şarttır.

2/ Devlet Konservatuarı Sanatçıları için 1983 sonunda çıkarılan ve uygulamada yanlışlar yapılan 2809 sy.kan. geçici 10.md. 2.fıkrasına göre yılları yanlış hesaplanarak mağdur edilen eski Y.Doç.Dr., yeni Dr.Öğr.Ü yeleri`nin, 'Dr. larını yapmış' ve bu unvanı aldıktan sonra üniversitede, '15 yıl görev yapmış olmak' şartı ile müktesebi olan Prof. unvanına yükseltilmesi de şarttır. Sanatında iyi bir yere gelmiş sanatçı akademisyenler, yabancı dil nedeni ile mağdur edilmemelidir. Kangren olmuş bir sorundur. Emeklilik için özlük hakkı ana sütü gibi helaldir ve her yönetimi bağlamaktadır.

3/ TİP Sözleşmesi ile çalışan Sanatçı Öğretim Elemanları yıllardır mağduriyet yaşamaktadır. Sebebi, teşvik ikramiyesi listelerinin 7 imza dolaşımında zaman kaybetmesi ve 5 ay sonra ödenmesidir. (2020 Aralık ayı teşvik ikramiyesi, 7 ay sonra Temmuz 2020`de alınabilmiştir.)

Madde 9/'Sözleşmeli olarak çalışanlara, çalıştıkları günlerle orantılı olarak ( hastalık senelik izin süreleri dahil) Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenmek üzere mali yıl içinde dört aylık ücret ikramiye olarak verilir. Ayrıca, olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilenlere ilgili Başbakanın onayı ile iki aylığa kadar (iki aylık dahil) ücret teşvik ikramiyesi olarak verilebilir.' denilmiştir.

Başbakanlık kalktığı için son imza Cumhurbaşkanlığı olmuştur. Konservatuar Müdürlüğü`nün hazırladığı, Rektörün onayladığı liste üzerinde hiçbir makamın oynama yetkisi olmayıp, sadece imzalanması gerekmektedir. Dolayısıyla listeler boşu boşuna dolaşmakta ve bürokrasiye zaman kaybettirmektedir.

Çözüm Dolayısıyla, Aralık-Haziran teşviklerindeki mağduriyeti gidermek için yeni bir düzenlemeyle '; .Ayrıca, olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilenlere ilgili İTA amirinin (rektörün) onayı ile iki aylığa kadar (iki aylık dahil) ücret teşvik ikramiyesi olarak verilebilir.' değişikliği eklenmelidir.

4/Devlet Sanatçıları Kültür Bakanlığı`nda (3500),Devlet Konservatuarlarında (400) olmak üzere 4000 civarında olup, kadro karşılığı TİP Sözleşmesi ile çalıştırılmaktadır. TRT Kurumu,10 yıl önce 'sanatçıların özlük haklarını' iyileştirdiği halde, Bakanlık hep ertelemiştir.

Sn.Cumhurbaşkanımız başka bakanlıklarda da benzer nitelikli personel olduğunu belirttiniz ve toptan düzeltin` dediniz, ama gündeme bir türlü gelemedi.Sanatçılar, yıllardır 'kadrolu sanatçıların özlük haklarındaki iyileştirmeleri beklemektedir.O da ikramiyelerin maaşa katılması ve 6400 ek gösterge' dir. Böylece, bekleyenler emekli olacak ve korolar/orkestralar da gençleşecektir..

5/ YÖK ve Ü AK üniversiteler üst kuruluşlardır. Ancak, buraya atanacakların kesinlikle akademisyen olması ve her unvandan temsilci atanması ile çözüm sağlanabilecektir. Prof. lardan oluşan kadro ile sorunlar yığılmaktadır. Genel deyimle 'attan düşenin halinden, attan düşenler anlar.'

Çözüm Dr.Öğr.Ü y. ve Doç.`in sorununu kendi temsilcileri savunmalı ve rapor hazırlamalıdır. Bu nedenle Yeni YÖK ve Yeni Ü AK kapsamında bu unvanları da değerlendirmenizi,ana yapıyı değiştirecek yönetmeliği çıkarttırmanızı bekliyoruz..

Saygılarımızla arz ederiz; .