Yıllardır yazıyoruz/yazıyorlar, ama bir adım yol alamıyoruz. ÖK dahil, üniversiteler düğümlenmiş vaziyette. YÖK`ün yönetmeliklerini üniversiteler uygulamıyor, YÖK`te sürekli yeni fakülteler kuruyor iş yapmış gözüküyor &ndash ama Dekanı kendi atamak şartıyla-, proje açıklıyor, ama devamı gelmiyor, çünkü yürütecek olanlar atadıkları &ndash ya da atamış gibi yaptıkları- Rektörlükler;

Yeni kurulan fakülteler link https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/melih-asik/ingiliz-asisi-6500585

Bugün 2 konuya değineceğiz.

1/Konservatuvar Sanatçı Öğr.Elm.Teşvik İkramiyesi Sorunu

10 Ü niversitemize bağlı Konservatuar`da (İTÜ -MSGU - 9 Eylül- Anadolu-Gaziantep-Hacettepe-Mersin-Çukurova-İstanbul Ü n.) Sözleşmeli Sanatçı Öğretim Elemanı (Öğr.Ü yesi) çalışmaktadır.

Sözleşme gereği, 2 adet (Haziran ve Aralık`ta olmak üzere) Teşvik İkramiyesi de verilmektedir. Ancak, yıllardır Konservatuvar sanatçıları 4-5 ay gecikme ile ikramiyeyi almakta ve mağdur olmaktadırlar. Çünkü 'Başbakanlık onayı ile' cümlesi yüzünden 7 imzadan geçmekte, bu da süreyi uzatmaktadır.

Bunu defalarca dile getirdik, TBMM Milli Eğitim Komisyonu`na gönderdik Ama çözülemedi. Çünkü, ilgisizlik hakim. 

Yeni CB Sistemi`nde Başbakanlık kalktığı halde, 2021 Sözleşmeleri düzeltilmemiş, yine aynı ibare konulmuştur.

Demek ki, bir yönetmelik değişikliği yapılması zarureti vardır. Ve, bu ödemenin Maliye`ye bir zararı da yoktur, çünkü zaten ödenecektir. (Bu arada koro/orkestra sanatçıları aynı ayda almaktadır.)

Bunu 10 Konservatuvar sahibi Sn. Rektörler`den rica etmiştik eskileri ilgilenmedi, şimdikilerde  yeni göreve geldikleri için işlerin altında kalmış durumdalar. Bu konuyu tali görebilirler..

Yapılması gereken TİP Sözleşme Örneği (Sanatçı Öğretim Elemanları için) Yönetmeliğinde ki ilgili maddenin şöyle değiştirilmesidir

Madde i-; .Ayrıca çalışan günlere orantılı olarak (hastalık ve izin süreleri dahil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenmek üzere, mali yıl içinde dört aylık ikramiye olarak verilir. Bunun dışında İTA Amiri Rektör onayı ile Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere iki aylık ücret tutarına kadar başarı ve Teşvik İkramiyesi ödenebilir.' 

Bu kadar!

400 sanatçının mağduriyeti giderilmelidir. Lütfen hep siyaset yapıp kavga etmeyip, sanata eğilmelerini, bu küçük sorunu çözmelerini rica ediyoruz.

2/  Akademisyenlerin ilk basamağı olan 50d`li Arş.Gör.ler sorunu..:

Tamam, biz alırken böyle olacağını biliyorlardı, şimdi boşuna sızlanmasınlar demek kolaycılık olsa gerek!..Çünkü, yeni kurulan fakülteler var, bir-iki kadroyla bütün dersleri veren Bölümler var. Yani, üniversiteleri kurmuşsunuz ve övünüyorsunuz 'ilimize, ilçemize üniversite/fakülte kurdurduk' diye, ama o kadar!...Sorunlara gelince Sn. Cumhurbaşkanımızdan talimat bekleniyor, oysa 207 üniversitede  ihtiyaçvar, ihtiyaç.. Nasıl görülmüyor....

Ü niversiteler, sayısı 7000 civarında olan 50d` li akademisyene 4-6 yıl emek veriyor, yetiştiriyor, sonra 'güle güle' deniyor.

Dr. sını bitirmiş  'araştırma görevlisi' beyin göçüne mecbur kalıyor.

Yaklaşık 30 yaşına gelen, evlenen Arş.Gör. işsiz kalıyor.

50d` sorunu 'akademinin tümörü' haline gelmiş durumda.

İşsiz kalacak genç neden çok aktif, yayın yapan birisi olsun ki?

50d`li Arş.Gör. bütün bölümlerde  idari işler için koşturuluyor, görevlendiriliyor. Devam etseler, bu da bir eğitim ve bilgi birikimi olacak. Çünkü, üniversitelerde mobbing v.b. çok  yaygın.

Ü stelik 33a`lı Arş.Gör. ile 50d`li Arş.Gör. çalışmada farkı yok. Aynı oda da çalışıyor, birlikte yemek yiyorlar..Sadece Dr. bitince 50d`li işsiz kalıyor.

Bütün dünyada Dr. çok önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, Y.Doç.liği 'kaldıramayan' 7100 sy. kanun öncesi  'Birisi doktorayı bitirmişse, ondan sonra doçentliğin önünü açmak lazım, bizim hocalara ihtiyacımız var' demişti, ama 4 yıl geçti, suskunluğa büründü.

Ayrıca, en az yedi (7) üniversite de Mütevelli Heyet Ü yesi olan ve yurt dışında Y.Lisans yaptığı söylenen (bıraktı galiba) N. Bilal Erdoğan`ın, 'akademisyenlerle hiçilgilenmemesi de' çok ilginç. Babasına anlatmıyor mu? 

Çözüm yolları önermiyor mu? 

Yoksa o da, danışmanları gibi el- pençe-divan  mı duruyor?

Yazımızı 50d`li Arş.Gör.`den bir tweet ile sonlandıralım  

'Bugün bayram hediyesi` olarak personelden aradılar. İlişik kesme evrakları için.'

Vicdan!...