`height=

Türk futbolunun son 20 yılına baktığımızda en çok sıkıntı çekilen mevkilerin arasında stoperin başı çektiğini görüyoruz. Yeterli sayıda kaliteli savunma oyuncusu yetiştirmediğimiz için 2 yabancılı yıllarda bile takımlarımızın bu haklardan birini stoper için kullandığını görüyoruz. Takımlarımız yabancı ile bu surunu bir şekilde çözerken, milli takım olanla idare etmek zorunda kalmış, bunun sonucunda da yetersiz stoperlerle oynamak zorunda kalan milli takım, kalesinde özellikle hava toplarından fazlaca gol yemişti. Bu sorun yakın zamana kadar devam etti. O bölgede yeterli olmadığı görülmesine karşın zaman zaman Mehmet Topal stoper oynamak zorunda kaldı. Bu sezon ise altyapılarımızdan yetişen gençlerin yükselen performansı ile alışık olmadığımız düzeyde kaliteli bir stoper rotasyonu elde ettik. A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş`in Arnavutluk ve Moldova maçlarında sahaya sürdüğü Kaan Ayhan ve Merih Demiral ikilisi savunmanın göbeğinde başarılı oldu. Bu ikiliye kenarda görev almaya hazır bekleyen Ozan Kabak ve Çağlar Söyüncü`yü eklediğimizde gençve stoperde aranan özelliklerin çoğuna sahip bir dörtlüye sahibiz.

`height=

Kulüp performansları başarılı

Hepsi Avrupa liglerinde oynayan stoper rotasyonumuzun kulüp performansları da başarılı. 94 doğumlu Kaan Ayhan F. Dusseldorf savunmasının değişmez ismi. Bu sezon 23 maçta görev yaptı ve 4 gol attı. Gurbetçi futbolcu çok yönlü bir oyun yapısına sahip. Sağ bek ve ön libero mevkilerinde oynayabiliyor. 2000 doğumlu Ozan Kabak devre arasında transfer olduğu Stuttgart`a kısa sürede uyum sağladı. Bundesliga`da ayın en iyi gençfutbolcusu seçildi. 2. yarıda oynanan 11 maçın tamamında görev yaparken 3 gol atarak ofansif katkı yapabileceğini gösterdi. Küme düşme tehlikesi yaşayan Stuttgart lige veda etse bile 15 milyon avro serbest kalma bedeli olan ve adı bir süredir Ath. Madrid ve B.Münih ile anılan Ozan kulüp bulacaktır. 21 milyon avro bedelle transfer olduğu Leicester City`de sakatlık ve uyum sorunu nedeniyle forma bulmakta güçlük çeken Çağlar Söyüncü ise son haftalarda oynamaya başladı. 6 maçta oynayan 96 doğumlu futbolcumuzu dil sorununu çözdüğünde verimi daha da artacaktır. Fenerbahçe altyapısının bir ürünü olan Merih Demiral`ın İtalya serüveni iyi başladı. Sassuolo forması ile 8 maça çıkan Demiral 2 de gol attı. Bu dört oyuncu çok genç, çok yönlü, gelişime açık futbol yapısıyla bir sakatlık yaşanmaması halinde önümüzdeki 10 yıl stoper ihtiyacımızı karşılayacak potansiyele sahip. Elbette disiplinli bir şekilde çalışmayı sürdürmeleri halinde.

Ajax`ın peri masalı devam ediyor

`height=

Ajax, Şampiyonlar Ligi`nde tarih yazmaya devam ediyor. Son 16 turunda son iki yılın şampiyonu Real Madrid`i eleyen Amsterdam ekibi, çeyrek finalde bir başka dev Juventus`u kupanın dışına itti. Müzesinde 4 Şampiyonlar Ligi kupası bulunan Hollanda kulübünü zafere taşıyan kadrodan 7 isim, Joel Veltman, Daley Blind, Frankie de Jong, Danny van de Beek, Matthijs de Light, Daley Singraven, Noussair Mazrouni Ajax altyapısının ürünü. Takımın genel menajeri Marc Overmars ve CEO Edwin van der Sar, Ajax`ın eski futbolcuları. Başarılı sporcularını başarılı birer yöneticiye dönüştüren Hollanda temsilcisi tarihi boyunca istikrarla sürdürdüğü altyapı hamleleriyle dev bütçeli takiplerine kafa tutmaya devam ediyor. 70`li yıllara Johann Cruyff, Johan Neeskens ile damga vuran Ajax, 80`li yıllardan altyapısından Frank Rijkaaard, Marco Van Basten gibi starları dünya futboluna armağan etti. 90`lı yıllarda Ajax altyapısı Edgar Davids, Patrick Kluivert, Frank ve Ronald de Boer kardeşlerle övündü, 2000`li yıllarda ise Wesley Sneijder bir dünya markası olarak altyapıdan çıkan isim oldu. Günümüzde ise Matthijs de Light başta olmak üzere Ajax altyapısından yetişen çok sayıda gençbüyük rakamlar karşılığında başka takımlara transfer olacak. Gidenlerin yerini altyapıdan gençlerle dolduracak Ajax, satışlardan elde edilen gelirleri tıpkı daha öncekilerde olduğu gibi yeni Cruyfflar, yeni Van Bastenler yetiştirmek için kullanacak.

NBA`de playoff heyecanı sürüyor

`height=

Amerikan Basketbol Ligi NBA`de playofflarda son durum şöyle: Son şampiyon Golden State Warriors, Los Angeles Clippers karşısında 2-1 üstün. Sahasında oynadığı 2. maçta Clippers`a yenilen Warriors, Staples Center`da Clippers`ı farklı yenerek yenilginin şokunu üzerinden attı. Curry ve Durant bu kadar formadayken Clippers daha fazla direnemez Golden State 4 galibiyete ulaşıp bir üst tura yükselir. Milwaukee Bucks, Detroit Pistons karşısında 3-0 önde. Blake Griffin`den yoksun Pistons`un Bucks`ı eleme şansı yok. Belki sahasında bir galibiyet elde edebilir ama turu geçen taraf Bucks olur. Denk güçlerin mücadelesinde ise 2-2-lik eşitlilk var. Deplasmanda kazanarak saha avantajını ele geçiren Spurs, sahasında oynadığı 4. maçı kaybederek hem saha avantajını yitirdi hem de seride durum 2-2`ye geldi. Her türlü sonuca açık hale gelen seride saha avantajı ile Nuggets bir adım önde. Evinde aldığı şok yenilgiyle seriye başlayan Sixers diğer üçmaçta Nets`i yenerek durumu 3-1`e getirdi. Philadelphia karşısında beklenilenin üzerinde bir performans sergileyen Nets büyük olasılıkla elenecek ama ortaya koyduğu mücadele ile beğeni topladı. Savunmaların ve hücumların eşleşmesinde üstünlük 3-0 ile Rockets hücumunda. Jazz savunmada Harden`ı durdurmayı başaramazken hücumda da etkili olamadı. İki takım arasındaki form düzeyi bu kadar uçlardayken Rockets beklenildiğinden daha kolay 2. tura ulaşır. İlk turun en sürprizli maçları Portland Trail Blazers ve Oklahoma City Thunder arasında oynandı. 29.5 ortalama ile oynayan Damian Lillard ve 28.5 sayı atan CJ McCollum liderliğinde Oklahoma City Thunder`ı deplasmanda iki kez yenen Portland, sahasında oynadığı maçta karşısında bambaşka bir Oklahoma buldu. İlk iki maçın aksine muhteşem oynayan Russel Westbrook Thunder`ı galibiyete taşıdı ve eşleşmede kartlar yeniden karıldı. 2-1`lik üstünlükle avantaj hala Portland`da ama Oklahoma deplasmanda kazanarak üzerindeki setresi attı. Boston Celtics, Indiana Pacers eşleşmesi beklenildiği çekişmenin uzağında kaldı. Celtics ilk maçharicinde zorlanmadan 3 maçı kazanarak seride durumu 3-0`a getirdi. Celtics 2. tura sadece bir galibiyet uzaklıkta. Toronto Raptors ilk maçta Orlando Magic karşısında beklenmeyen bir yenilgi alsa da Kawhi Leonard ve Pascal Siakam diğer maçlarda dizginleri ele aldı ve stresi atan Toronto seride 2-1 öne geçti. Bu ivmeyle Raptors turu geçen taraf olur.