Sudan'da dün ABD'nin diplomatik konvoyuna ateş açılmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada başkent Hartum'daki olayda ölen ya da yaralanan olmadığını ancak saldırının kabul edilemeyeceğini taraflara ilettiğini kaydetti.

BBC News Türkçe’nin haberine göre Blinken, 'Soruşturma sürüyor. Ancak ilk bulgular, Hızlı Destek Kuvvetleri birliklerinin olaya karıştıklarını gösteriyor' derken Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise bu aşamada Sudan'daki ABD vatandaşlarının tahliyesinin planlanmadığı ifade edildi.

AB BÜYÜKELÇİSİ DE SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Sudan'daki Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Aidan O’Hara da dün Hartum'daki konutunda saldırıya uğramıştı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Aidan O’Hara'nın durumunun iyi olduğunu açıklamıştı. Twitter’dan bir paylaşım yapan Borrell, “Diplomatik binaların ve görevlilerin korunması Sudan yetkililerinin sorumluluğundadır. Bu olay Birleşmiş Milletler’in Viyana Konvansiyonu’nun bariz şekilde ihlalidir” demişti.

AB Sözcüsü Nabila Massrali de, “Çalışanlarımızın güvenliği önceliğimiz” dedi ve saldırıya rağmen Sudan’ın başkenti Hartum’dan çekilme yönünde bir karar almadıklarını söyledi. İrlandalı diplomata yönelik saldırının ayrıntıları bilinmiyor. Dublinli bir avukat olan O’Hara, 1986’da İrlanda Dışişleri Bakanlığı’nda başladığı diplomasi kariyerine sonraki yıllarda Avrupa Birliği’nde devam etti. İrlanda'nın Etiyopya ve Güney Sudan Büyükelçisi olan O’Hara, Sudan’daki görevinden önce AB Cibuti Büyükelçisi'ydi.

ABD'DEN TARAFLARA ATEŞKES ÇAĞRISI

BBC’deki aynı haberin devamında, Sudan'da çatışan tarafların liderlerini arayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ateşkes çağrısı yaptığı da aktarılarak devamında şu ifadelere yer verildi: Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Muhammed Hamdan Dagalo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sudan'ın en acil sorunlarını Blinken ile ele aldıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalarda sivillerin de ölmesinin çok endişe verici olduğunu söyledi. Sudan'ın başkenti Hartum'da bu sabahki çatışmalarda top seslerinin duyulduğu bildirildi.

Kent daha önce hava saldırılarına da tanık olmuştu. Birleşmiş Milletler'e göre çatışmalarda üç günde yaklaşık 185 kişi öldü, 1800'den fazla kişi de yaralandı. Merkezi Doktorlar Komitesi de çatışmalarda 200'e yakın sivilin de öldüğünü açıkladı. Ancak gerçek sayının çok daha fazla olduğu bildiriliyor. Hartum'da çatışmalar nedeniyle çok sayıda hastane kullanılamaz hale geldi, erzak sıkıntısı da artıyor. Bölge ülkelerinden arabulucuların da Sudan'a gidememesi nedeniyle kısa vadede barış umudu az.

SUDAN'DA SON YILLARDA NELER YAŞANDI?

Sudan'ı 30 yıl yöneten Devlet Başkanı Ömer El Beşir, 2019'da devrilmişti. Ülke, Ekim 2021'debu kez General Abdulfettah el Burhan'ın yönetimindeki ordunun sivil bir hükümeti devirmesine öncülük etmesinden bu yana siyasi bir kargaşa içinde. Sudan ordusu, Ekim 2021'deki darbeden bu yana ülkeyi Egemenlik Konseyi aracılığıyla yönetiyor. Konsey Başkanı Orgeneral Burhan, Başkan Yardımcısı ise Dagalo. Darbe sonrası Hartum'da düzenli olarak demokrasi yanlısı protesto gösterileri düzenleniyor. Sudan'da sivil yönetime geçiş önerisi, Hızlı Destek Kuvvetleri'ni orduya entegre etme takvimi nedeniyle suya düşmüştü. Hızlı Destek Kuvvetleri bu süreci 10 yıl ertelemek istemiş ordu ise sürecin 2 yıl içinde tamamlanmasını talep etmişti.

TARAFLARDAN ATEŞKES ÇAĞRISINA YANIT

Bu arada Sudan ordusu uluslararası tarafların önerdiği ateşkes çağrısını kabul etti Sudan ordusu, uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün 18.00'den itibaren uyacaklarını açıkladı.

İttifakgazetesi.com

Editör: Mehmet Poyraz