Suskunlar Meclisi …

Abone Ol

Bir zamanlar İran`da bilginler ve sairler, 'suskunlar meclisi' adıyla bir topluluk oluşturmuşlardı. Ü ye sayısı otuz kişiydi ve bunu arttırmıyorlardı. Ü yeliğin ilk şartı çok düşünmek, az yazmak ve çok az konuşmaktı. O zamanlar meşhur sair ve bilgin Molla Cam&icirc , bu meclisin aşkındaydı. Günün birinde suskunlar meclisinin bir üyesinin öldüğünü duyunca, onun yerine aday olmak için bilginlerin bulunduğu köşke geldi. Kendisini karşılayan kapıcıya bir şey söylemeden, ismini bir kağıda yazarak o sırada toplanti halinde bulunan suskunlar meclisine gönderdi. Meclis üyeleri bu teklifi görünce biraz üzüldüler.

Molla Cam&icirc oraya layık bir bilgindi ama ölen üyenin yerine başka birini almışlardı. Yeni bir üye için yer yoktu. Meclisin başkanı, bir bardağı tamamen suyla doldurduktan sonra Molla Cam&icirc `ye gönderdi. Zeki bilgin durumu kavramıştı. Bir damla daha olsa bardak taşacaktı. Bunun üzerine o da hemen oracıktaki bir gül dalından küçük bir yaprak koparıp, nazikçe suyun üstüne koyuverdi. Bardak taşmamıştı. Bunu içeri gönderdi. Meclistekiler bu kibar cevabin manasını anlamışlardı: Zarif insanların yeri başkaydı. Ü yeler, bu değerli bilgini de aralarına almaya&nbsp karar verdiler. Başkan listeye Molla Cam&icirc `nin adini ekledi. Otuz sayısının önüne bir sıfır koyarak, 300 yazdı. Bununla Molla Cam&icirc sayesinde, meclisin değerinin on misli arttığını belirtiyordu. Listenin son sekli Molla Cam&icirc `ye gelince, meseleyi anladı. Ancak sayının büyük gösterilmesinden hoşlanmadı.
Sağdaki bir sıfırı silerek, otuz sayısının soluna koydu. Yani 030 yazdı. Alçak gönüllü Molla Cam&icirc , böylece kendisini solda sıfır sayıyor, bardağı taşırmadığı gibi, o meclisin yapısını da etkilemeyeceğini söylemek istiyordu. Diğer üyeler bunu görünce, saygı ve hayranlıkları bir kat daha artmış olarak suskunlar meclisinin yeni üyesini selamladılar.

Kısaca: Rabbimiz bizlerin de böyle gittiği yere kalabalık değil, bereket getirmesini nasip etsin; İnsanlar o kadar çok konuşuyor ki bazen ne yapacağını da unutuyor.&nbsp Az konuşarak çok iş yapmak derler ya bu işte. Resullah S.A.V Efendimizin çok güzel bir sözü var: 'Ya Doğru Söyle Ya da Sus !' ..