Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın yaptığı 'Suyla Gelen Şifa' adlı sergi, Pendik Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde açıldı. Adell Armatür Koleksiyonu’ndan seçkilerin yer aldığı sergide 1800’lerde üretilmiş su saatlerinden tulumbalara kadar suya dair onlarca eser görücüye çıktı. Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin sergiyi 'çok orijinal bir sergi' olarak nitelendirerek 'Su, kültürümüzde ve insan hayatından çok önemli bir yere sahip. Bunu sergimizde bir kez daha görebiliyoruz' dedi.

Suyla Gelen Şifa Sergisinde ağırlıklı olarak Osmanlı dönemi olmak üzere Roma, Selçuklu, Bizans, Osmanlıve Hitit dönemlerinde kullanılmış musluklar, su mataraları, bardaklar, tulumbalar, şifa tasları ve suya dair bir çok eser yer alıyor. Sergide ziyaretçilerin görebileceği eserler arasında Osmanlı Dönemini fotoğraflayan Sebah Joillier fotoğrafları da bulunuyor. Dikkat çeken eserler arasında ise 1800’lerde Amerika’da üretilmiş Osmanlı Devleti’nde kullanılan mekanik su saati ile Roma döneminde üretilmiş dönemin şartlarına göre yüksek teknolojiye sahip musluklar yer alıyor. Sultan Abdülmecid Han’ın Orijinal fermanının da bulunduğu sergi 31 Ocak’a kadar açık kalacak.

Roma ve Selçuklu dönemi muslukları, Osmanlı askerlerinin esaretlerinde kullanmış oldukları bardaklar (esaret bardakları), Sultan Abdülmecid Han’ın fermanı, eşi benzeri olmayan şifa tası, Osmanı döneminde Hac’da ve günlük yaşamda kullanılan su mataraları, tarihi fotoğraflar ve suyla ilişkin gelenekleri de yansıtan yüzlerce yıllık eserler de bu sergide görünebiliyor. Pendik Belediyesi tarafından geçmişe ayna tutmak üzere düzenlenen sergi, Anadolu Su Medeniyeti Müzesi Koleksiyonunu paylaşan Adell Armatür, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü ile İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü katkılarıyla gerçekleşti. Pendik Belediyesi, aynı zamanda sergiyle birlikte katalog da yayınlayarak önemli bir eseri kültür dünyasına kazandırdı.