Bu yazımda, Çelikler Gıda nın Yönetim Kurulu Başkanı  Mustafa Çelik`ten bahsedeceğim. İlerleyen günlerde onun hakkında teferruatlı bir röportaj yayınlayacağız.

Kilis in Mercidabık (meydan muhaberesinin yapıldığı yer) Köyü nde doğan 77  yaşındaki Mustafa Amca, 1959 yılında çalışma hayatına zahirecilik ile başlamış. O yıllarda buğday, arpa, mercimek, nohut ve susam alıp satmış. 1986 yılında ise Kilis ten Gaziantep e taşınan Çelik 1987 de Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi nde hammaddesi susam olduğu için ilk fabrikasını helva üretimi üzerine kurmuş. İki kız, dört erkek olmak üzere altı çocuk babası olan Mustafa Çelik dört oğlu ile 20 dönümlük alanda başlayan üretimini, zaman içinde 70 dönüme taşıyarak günlük yaklaşık 100 ton kapasiteyle dünyanın en büyük tahin üreticileri arasına girmeyi başarmış. Mustafa Çelik, bugün Türkiye nin de en büyük susam ticaretini yapan Çelikler Gıda ve Tunas ın sahibi. Çelikler Gıda nın iştiraki Tunas ise Türkiye nin en büyük kapasitesi ile helva, reçel, tahin ve susam üretimi yapıyor. Mustafa Çelik, aynı zamanda müteahhitlik de yapıyor. Kilis in de ilk oto kantarının da sahibi.

Mustafa Amcanın 4 oğlu var, hepsi de aile şirketinde aralarında işbirliği yaparak uyum içinde çalışıyorlar. En büyük oğlu Veli Çelik susam ticaretini yönetiyor, onun küçüğü Arif Çelik finansmandan, Mehmet Ali Çelik üretimden, en küçük oğlu Hüseyin Çelik ise satış pazarlama ile dış ticaretten sorumlu Yönetim Kurulu Ü yesi olarak görev yapıyor. Ü niversiteden eğitimini tamamlayan şirkette göreve başlıyor. Halihazırda üçüncü kuşaktan üçkişi çalışıyor. Allah birliklerini, dirliklerini daim eylesin.

Bugün için Çelikler Gıda olarak 70 bin metrekarelik tesislerimizde susamları işleyerek tahine dönüştürüp ayrıca helva üretiyoruz. Günlük yaklaşık 250 ton helva, tahin, susam ve reçel üretim kapasitesine sahip. Türkiye`deki tesislerde halen 300 kişi çalışıyor. Şirketin gıda üzerine biri susam, diğeri de helva, reçel diye tabir edilen tahin, pekmez ve krema grubuna yönelik iki fabrikası var. 2023 yılına kadar tamamlanmak üzere gıda üzerine yeni bir yatırım daha planlıyorlar. Yıllık 25 milyon dolar ihracatla Türkiye ekonomisine katkı sağlıyorlar. 25 yıldır da A101, Şok ve BİM in en büyük tedarikçisi ko~numunda. ABD, Singapur, Brezilya (pazar lideri) Paraguay, Yeni Zelanda gibi çok değişik ülkeler ve Avrupa da 70 ülkeye ihracat yapıyorlar.

Tahin, pekmez, susam, krem tahin helvası krelva, kakaolu fındık kreması marvella, reçel (çilek, kayısı, vişne, ahududu, böğürtlen, portakal, erik, gül, ayva, incir ) ve süzme çiçek balı üretimi yapıyor.

2011 yıllında Yalım Ailesi ile beraber Çelikler Gıda nın iştiraki Turkana Food isminde ABD nin en büyük etnik gıda dağıtımını yapan bir şirket daha mevcut. Bu şirket, Restoranlara hizmet veriyor. ABD nin bütün eyaletlerine New Jersey ve Los Angeles ta bulunan iki merkezimizden gıda dağıtım işi yapıyorlar. Bu şirket de yaklaşık 100 kişi çalışıyor. Bayilikler arasında Pınar, Eti, Tukaş, Bahçıvan, Tek Süt, Tuenas, Meray Kuruyemiş, Gazi Peynirci ve Al Rifai Kuruyemiş bunların belli başlıları. Bu şirketlerin distribütörlüğünü yapıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içinde de depo sayımızı 5 e çıkarmak için Florida, Şikago ve Teksas bölgesine depo kuracağız. Ayrıca ABD li bir ortak ile de Pasa Food isminde bir iştirakimiz daha var. Başta tahin, baharatlar, nohut, yağ ve konserve gibi ürünleri restoranlara tedarik ediyor.

Ayrıca geçtiğimiz yıllarda, dünyanın ilk tahin butiği olma özelliğini taşıyan İstanbul Kazlıçeşme de tarihi Fişekhane binasında The Levant , isminde bir yer açtılar.