NBA Batı Konferansı`nda görüntü netleşmeye başladı. Lakers zirvede rakiplerine oranla bir adım önde ve rahat. Hemen ardından Jazz, Clippers, Nuggets, Rockets ve Mavericks sıralanıyor. Playoffun son iki bileti için yapılan mücadele ise sezon öncesi yapılan tahminlerin aksine sürpriz takımlar arasında geçiyor. Beklenti Portland Trail Blazers, San Antonio Spurs, Sacramento Kings ve Golden State Warriors`un playoff mücadelesi içinde kalması yönündeydi. Ancak takım sporlarını bu kadar sevmemize neden olan 'sürprizlere açık olma' ihtimali bir kez daha kendini gösterdi. Stephen Curry`nin sezonun 4. maçında sakatlanmasının ardından havlu atan Warriors, ligin en zayıf takımı haline gelip son sıraya demirledi. Uyum sorununu aşamayan Kings yarıştan kopmadı ama çok gerilerde kaldı. Portland ve Spurs halen yarışın içinde ama beklenilen performansın uzağında.

Bütün bu gelişmeler yaşanırken sezona gençlere bolca süre vermek ve kadroyu geleceğe yönelik takaslar karşılığında dağıtmak amacıyla başlayan Oklahoma City Thunder, beklenilenin üstünde performans göstererek playoff için önemli avantaj elde etti. Aynı durumda sezona başlayan Memphis Grizzlies ise son sıradan playoff biletini kapmak için mücadelenin içinde bulunca tıpkı Oklahoma gibi plan değiştirerek, takaslara değil playoffa odaklandı.

Sezonun belki de en büyük sürprizine imza atan Oklahoma City Thunder, istikralı bir grafik çizerek, 'Bu takım Shai Alexander Gilgeous dışında bütün oyuncuları takas edebilir. O nedenle bir noktada yarıştan kopar' diyenleri haksız çıkardı. Takas için adı geçen Chris Paul, Danilo Gallinari, Steven Adams ihtimalleri kulak ardı ederek basketbola odaklandı. Özellikle Chris Paul`e ayrı bir parantez açmak lazım. ala hhh35 yaşındaki

35 yaşındaki oyun kurucu, hala ligin en iyisi olduğunu ispatlamak istercesine hem takım arkadaşlarına çok iyi liderlik yaptı hem de Dennis Schröder, Gallinari, Adams ve Shai Gilgeous ile birlikte skor yükünü sırtlandı. KoçBill Donovan, kapasitesi sınırlı yedeklerden çok iyi verim aldı. Dağıtılmak üzere kurulan Oklahoma oyuncularının şahane bir uyumu % 58`lik galibiyet yüzdesi ve 7. lik getirdi.

Yeniden yapılanma sürecindeki Memphis Grizzlies`in sezona yönelik planı gençlerin gelişimine yönelikti. Ana hedef çaylak basketbolcu Ja Morant`a takımın liderliğini vermek, bir diğer çaylak oyuncu Brandon Clark`ı pivot Valanciunas`ın yedeği olarak takıma adapte etmek, çaylak kontratları süren Dillon Brooks ve Jaren Jackson JR`u ilk beşe yerleştirip gelişimlerini gözlemekti. Takımın başına ilk kez baş antrenörlük deneyimi yaşayacak Taylor Jenkins`i getiren Grizzlies`in düşük beklentiyle girdiği sezonda umduğundan fazlasını buldu. Oyun kurucu Ja Morant, gençlerle kurulu kadroda kendini gösterme şansını iyi değerlendirdi. Yılın çaylağı ödülünün en büyük adayı olan 99 doğumlu basketbolcu, 30 dakikada 17.4 sayı, 7 asist ortalaması ile takıma katkı yaparken, kritik anlarda sorumluluk alarak lider özelliğine sahip olduğunu gösterdi ve spektaküler hareketleriyle basketbolseverlere keyifli anlar yaşattı. Savunmada sıkıntı yaşamasına rağmen % 46`lık galibiyet yüzdesiyle Batı Konferansı`nın 8. sırasına yerleşen Memphis, ardından gelen Spurs, Phoenix ve Portland ile sıralamadaki yerini korumak için mücadele halinde. Grizzlies için daha heyecan verici olan Ja Morant, Jaren Jackson JR, Dillon Brooks, Brandon Clark`tan oluşan genççekirdeğin umut veriyor olması. Memhphis Grizzlies, yeniden yapılanma sürecinin 2. yılında tünelin ucunda ışığı yakaladı. Artık takaslarla önümüzdeki seneleri değil, kadroyu koruyarak yarını hedefler.