Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 158 ülkede ihracatın yaklaşık yüzde 10'unun yerel paralarla TL karşılığında yapıldığını belirterek, "Yaptığımız çalıştaylarla TL ile ihracatın ne kadar önemli olduğunu ve potansiyel barındırdığını gösterdik. Bu kadar yoğun bir ülkeyle yapılması da ayrıca anlamlı" dedi.  İsmail Gülle, Borsa İstanbul'da en yüksek getiriyi ihracatçıların getirdiğini belirterek, borsada işlem gören ihracatçı firmaların son 10 yılda yüzde 60'ın üzerinde bir getiri sağladığını vurguladı. İhracatçı birliklerinde ilk defa kadın başkanların olduğunu ve bu sayının üçe ulaştığını dile getiren Gülle, şu anda TİM ailesinin 72 bin 500 üyesi bulunduğunu, bunların 5 bin 200'ünün kadın olduğunu, bu üyelerin 54'ünün delege olarak yönetimlerde görev aldığını, "İhracata kadın eli değsin" diyerek kadın konseyi kurduklarını anlattı. Gülle, Türkiye Tanıtım Grubu'nun (TTG) yeniden yapılandırıldığını kaydederek, sektörel tanıtım faaliyetlerin tekrardan daha etkin ve verimli projelerle TTG çatısı altında yapılacağını vurguladı. TİM Başkanı Gülle, "Sektörlerin kısa ve orta vadeli iletişim projelerini istedik. Bu konuda sektörlerimiz nasıl bir Türkiye ve sektör projeksiyonu çiziyorlar, bunları oluşturduktan sonra sektörlerimizin projelerini alacağız, daha sonra da hem ülkemizi hem sektörlerimizi hem de ürünlerimizi dünyaya daha tanıtır hale getirmek için çalışmalar yapacağız." dedi.

Yıl sonunda 170 milyar dolar ihracat yapacağız

Gülle, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ruhsat Pekcan ile yurt dışı ziyaretlerini sürdürdüklerini belirterek, gelecek yıl bu ziyaretleri artırarak devam ettireceklerini söyledi. TİM tarafından Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Türkiye Tasarım Haftası'ndan (Design Week Turkey) bahseden Gülle, gelecek yıl bu haftayı sadece bir salonda gerçekleştirmeyeceklerini, şehrin farklı noktalarına yayacaklarını aktardı. Gülle, kasımda ihracatın yüzde 9,5'lik artışla 15,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, yıl sonunda 170 milyar dolar ihracat hedeflediklerini, bunu tutturma noktasında çok güzel bir heyecan içerisinde olacaklarını bildirdi. Gülle, "Türkiye bu 1'li (yüzde 10'lu aylık artışlar) rakamlarla çok kaldı, 150'li rakamlarda (yıllık ihracat rakamları) 5 sene kaldı. Türkiye artık bu kadar büyümesiyle, bu kadar genç nüfusuyla, bu kadar üretim gücüyle artık 2'li rakamları hak ediyor" ifadesini kullandı.

Hizmet ihracatı 43,5, transit ticaret ihracatı 10 milyar dolar

Gülle, şu andaki kayıtlara göre 43,5 milyar dolarlık hizmet ihracatının söz konusu olduğunu kaydederek, transit ticaret ihracatının 10 milyar dolar seviyesinde olduğunun söylenebileceğini bildirdi. Hizmet ihracatında 2023 hedefinin 150 milyar dolar olduğunu dile getiren Gülle, hizmet sektörünün alt kırılımlarında çok önemli gelişmeler olduğunun altını çizdi. Gülle, bu rakamların ihracat içerisinde sayılması gerektiğini belirterek, gemilerle gelen yükün Türkiye'de paketlendiğini, burada bir ticaretin olduğunu, yüzde 1 de alınsa bu rakamın kar olduğunu, söz konusu potansiyelin kayıt altına alınması gerektiğini anlattı. Türkiye'nin ihracatta birinci pazarının AB olduğunu, burada pozitif bir seyir izlenildiğini aktaran Gülle, en yüksek ihracat gerçekleştirilen 10 ülke arasında ABD ve Irak hariç 8 ülkenin AB pazarından olduğunu söyledi. Gülle, bu kadar siyasi gerilimlere ve çelikte gümrük vergisine rağmen ABD'ye ihracatın arttığını, Irak'ta kasımda önemli bir artış sağlandığını kaydederek, Irak'ta yıllık bazda düşüş yaşandığını bildirdi. Yılın 11 ayında Avrupa'da en yüksek artışın Belçika, İspanya, Romanya ve Hollanda'da yaşandığın, İngiltere'de ve Almanya'da da önemli yükselişler görüldüğünü anlattı. Gülle, "Bu yıl ihracatta çelik yılı. Bu sene ihracatımızda en büyük performansı çelik sektörü gösterdi. Ocak-kasımda çelik sektörü yüzde 37'lik bir artış sağladı ve böylelikle dördüncü büyük sektör konumuna geldi, 14,1 milyar dolara yükseldi" dedi.