ÖMER FARUK ÇAĞLAR

Sevimli bir böcek olarak bilinen ve genelde uğur getirdiğine inanılan latince isimi Coccinella septempunctata olan Uğur Böcekler’inin sayısının Trakya Bölgesi’nde inanılmaz derecede artması halkta tedirginliğe sebep oldu. Bütün meyve ağaçlarını, yolları, hatta evlerin içlerini adeta istila eden Uğur Böcekleri, Trakya’nın hemen hemen bütün şehirlerinde yoğun şekilde görülüyor. Özellikle Tekirdağ’da milyonlarda Uğur Böceğinin yollardaki görüntüsü şaşkınlığa sebep oluyor. İnsanlar evlerinin pencerelerini açamazken, tarım alanları da adeta kırmızı bir Uğur Böceği örtüsüyle örtülmüş durumda. 

Halk açıklama bekliyor 

Trakya Bölgesi halkı, genelde faydalı bir böcek olarak bilinen Uğur Böceklerinin sayısının bu denli artmasının sebebi konusunda yetkililerden açıklama bekliyor. Uzmanlar iklim şartlarına bağlı olarak böyle bir artışın olabileceğini söyleseler de tatmin edici bir açıklama henüz gelebilmiş değil. Bölgede normal hayatı zorlaştıracak şekilde çoğalan Uğur Böceklerinin yüzlercesini, hasat mevsimi olan hemen her meyvenin ya da sebzenin üzerinde görebilirsiniz. 2010 yılında Elazığ’ın Sivrice ilçesinde de yaşanan benzer bir istila günlerce sürmüştü.  

Üreticinin dostu uğur böcekleri 

Organik tarımda avcı böcek olarak tanınan ve kullanılan uğur böceği, üreticiler için yararlı olabilir fakat bazı türleri istilacı böcek sınıfına girer. Latince ismiyle 'Harmonia axyridis' olarak bilinen Asya uğur böceği, bildiğimiz uğur böceklerinden bu yönüyle ayrılan böcek çeşitlerindendir. 7 mm uzunluğundaki Asya uğur böcekleri, sarı ve kırmızı renklerinde olabilir.

Uğur böceği mücadelesi 

Evinizi uğur böceği istilasına karşı korumak istiyorsanız özellikle tavan arası gibi sıcak ve tenha mekanlara ulaşabilen delik ve yarıkları kapatın. Pencere ve kapılardan hasarlı olanları, aralıklı olanları tamir edin. Tüm gider tesisatına düzenli bakım yaptırın; uğur böcekleri bu yolu da kullanabilirler.