Sezonun tamamlanması birlikte gözler transfere çevrildi. Ligimizin zirve adayları Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş yöneticileri belirledikleri isimleri kadroya katmak için yoğun mesai harcıyorlar. Bu transfer dönemini öncekilerden ayıran bir özellik var. Ü lke olarak içinde bulunduğumuz ekonomik krizin, yüksek döviz kurunun kulüplerimizi finansal açıdan çıkmaza sokması. Bu nedenle çok sayıda transferi az paraya yapmak zorundalar.

Cimbomda öncelik yerli transferi

Son şampiyon Galatasaray şampiyonlar liginden gelecek 30 milyon avro ekstra parayla rakiplerine oranla nakit avantajına sahip. Ancak UEFA ile yapılan finansal fair play anlaşması sürdüğünden oyuncu almak için oyuncu satmak zorunda. Sarı kırmızılılar Younnes Belhanda ve Mbaye Diagne`yi satarak transfer için gerekli kaynağı sağlama peşinde. Bu isimlere ilave olarak Mariano ve Fernando`nun da satılması söz konusu. Galatasaray`ın transferde önceliği yerli takviyeye verdi. Selçuk İnan ve Emre Taşdemir`in dışında rotasyona girme ihtimali olan yerli futbolcuya sahip olmayan sarı kırmızılılar serbest veya düşük bedelle alabileceği yerli isimlere yöneldi. Yedek kaleci, yedek stoper, yedek golcü, 8 numara oynayabilecek bir orta saha oyuncusu, yedek sağ bek, sol kanat oyuncusu Galatasaray`ın takviye yapmak istediği bölgeler. Basına yansıyan adaylar Dusseldorflu Kaan Ayhan, Toulouse`dan Jimmy Durmaz, BB Erzurum`dan Taylan Antalyalı, Fenerbahçe`den Şener Özbayraklı, Antalyaspor`dan Doğukan Sinik, Akhisar`dan Fatih Öztürk ve Y. Malatyaspor`dan ErtaçÖzbir. Bu isimlerden Jimmy Durmaz ile anlaşma sağlandı. Toulouse ile sözleşmesi biten Türk asıllı İsveçli futbolcu sol kanat ve 10 numara oynayabiliyor. Galatasaray`ın daha önce anlaştığı Ryan Babel`in sol kanat ve forvet oynayabildiğini göz önüne alırsak Fatih Terim`in yeni sezonda birden fazla pozisyonu oynayabilen isimleri tercih ettiğini söyleyebiliriz. Ç.Rizespor`dan Vedat Muriçsarı kırmızılıların kadroya katmak istediği bir başka isim. Kosovalı futbolcu basına yansıyan demeçlerinde Galatasaray`da oynamaya istekli olduğunu belirtti. Ancak bu transferin önünde iki engel var. Biri Ç.Rizespor`un yüksek bonservis bedeli istemesi diğeri ise Fenerbahçe`nin de golcü futbolcuya talip olması. Bakalım Galatasaray, ezeli rakibinden önce davranıp Karadeniz ekibini ikna edebilecek mi. Sarı kırmızılıların bu seneki transfer operasyonunu Abdurrahim Albayrak`a bırakmaması en azından Terim`in ekibinden birilerinin Albayrak`a yardımcı olması gerek. Geçtiğimiz sezon Emre Akbaba ve gerçekleşmeyen Alan transferleri Abdurrahim beyi çok yıprattı ve yoğun eleştiri almasına neden oldu. Florya`nın sempatik abisi olarak gayet iyi iş çıkaran Albayrak özellikle yabancı transferinde bir adım geride durmalı.

Kartal bütçeyi kısacak

Sezona teknik adam değişikliği ile giren Beşiktaş`ta hedef maaş bütçesini de aşağı çekmek. Transfer çalışmalarını yeni teknik direktör Abdullah Avcı`yla beraber yürüten Beşiktaş yönetimi sağ ve sol bek, sağ ve sol forvet ile savunmaya liderlik yapacak bir stoper arayışında. Kadrosunda milli takım düzeyinde Gökhan, Dorukhan, Oğuzhan, Güven Yalçın, Caner Erkin`i bulunduran Beşiktaş ağırlıklı olarak yabancı transferine yönelecektir. Beşiktaş`ın yeni sezondaki başarısını doğrudan etkileyecek faktör kariyerinin tamamını seyirci baskısı olmayan takımlarda geçiren Abdullah Avcı`nın bu defa yakından hissedeceği taraftar baskısıyla beraber başarılı olup, olamayacağı. Özellikle sezon başında Beşiktaş taraftarı ve yönetiminin Avcı`ya bu geçiş sürecinde toleranslı olması gerek.

Ali Koç`un işi çok zor

Hatıralarından silmek istediği bir sezonu geride bırakan Fenerbahçe`nin işi ezeli rakiplerine oranla daha zor. Galatasaray ve Beşiktaş`ın kadro iskeleti sağlam. Bir iki takviye, yedekten gelip katkı yapacak isimlerle zirveye oynayabilir. Fenerbahçe`de ise tartışılan bu nedenle de yıpranmış isimler ağırlıkta. Teknik direktör Ersun Yanal ve menajer Comolli için geçen sene kötü geçti. Olası kötü bir başlangıçta taraftar ve kamuoyundan gelebilecek baskı daha da artacak. Kadroya gelirsek ilk 11 için en az iki golcü, sol forvet, savunmayı toparlayacak bir stoper ve kaleci transferi zorunlu. Dripling yapma özelliği olan bir orta saha oyuncusu, sol ve sağ bek için alternatif olabilecek transferler rotasyon için gerekli. Büyük beklentiyle göreve gelen FB başkanı Ali Koçbir anlamda takımı yeniden kurarken UEFA`dan ceza almamanın da yolunu bulmak zorunda.