İSMAİL DURLANIK
Kolay ve lezzetli bir tatlı denince akla ilk gelenlerden biri tulumba tatlısıdır. Genellikle tatlıcılardan alınır ama karantina günlerinde bu imkânınız olmazsa ve canınız tatlı isterse kaygılanmayın, tulumba tatlısını evde de kolaylıkla yapılabilirsiniz. Çıtır çıtır kıvamıyla herkesin çok beğeneceği ev yapımı tulumba tatlısı için tarifimiz ve videosu aşağıda. Mutlaka deneyin…

Evde tulumba tatlısı yapılışı
1. İlk önce şerbetini hazırlamamız gerekiyor. Şerbeti için şekeri ve suyu uygun bir tencereye alın, ocağın altını yakmadan mutlaka şekeri suda iyice eritin. Şekerin eridiğinden emin olduktan sonra ocağın ateşini açın, kaynamaya başladığında kısık ateşte 30-35 dakika koyu kıvam alana kadar kaynatın, ocaktan alırken sonra 1 dilim limon ekleyin kabuğu ( şerbetin şekerlenmemesi için)ile beraber ve ılınmaya bırakın.
2. Şerbetin tamamen soğumasını bekleyin veya buzdolabına kaldırın. (Şerbet çok soğuk olması gerekiyor, şerbet tamamen soğuduktan sonra hamuru hazırlayabilirsiniz)
3. Hamuru için tencereye suyu, tereyağını, ilave edip kaynatın.
4. Unu eleyin ve kaynamış olan su karışımına birden ekleyin, tahta kaşıkla hemen ve bütün gücünüzle karıştırın ocağın ayarını kısın. 4-5 dakika hiç durmadan karıştırın ve hamuru bu şekilde pişirin.
5. Hamurun soğuması için kenara alın. Hamur biraz dinlendikten sonra yumurtaları teker teker hamura kırın tahta kaşığınızla karıştırın 2 dakika kadar hamura yedirin.
6. Hamura irmiği ve nişastayı ekleyin ve karıştırın. Daha sonra diğer, yumurtaları yapışkan bir hale gelince artık hamurunuz hazır hale gelmiş demektir.
7. Yağı geniş bir tencereye alın ve yüksek ayarda ısıtın.
8. Büyük bir bez sıkma torbasına yıldız uç takın ve torbanın yarısına kadar hamuru ekleyin.
9. Hamurdan istediğiniz boyutta yağa sıkın ve makas ile kesin.
10. Yüksek derecede olan yağın altını kısalım, ağır, çıtır ve içi pişmesi için.
11. Kevgir yardımı ile ara sıra karıştırarak karamel renk alana kadar pişirelim.
12. Pişen Tulumbaları yağdan alıp hemen soğuk şerbete alın ve 2-3 dakika bekletin. Hamurunuz bitene kadar bu işlemi yapın. Afiyet olsun.
Püf Nokta:
En önemlisi şerbetin koyu kıvamlı ve çok soğuk olması, şerbetin ılınmamasına özen gösterin. Sıcak tulumbaları ekledikçe şerbet ılınıyor maalesef. Tulumbaları kısa bir sürede kızartmaya çalışmayın ağır ağır pişirin, ne kadar ağır pişerse o kadar güzel olur.
Malzemeler:
2 su bardağı su
2 kaşık tereyağı
3 adet yumurta
2.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı irmik
Yarım paket kabartma tozu
Ayçiçek yağı (Kızartma için)
Şerbeti İçin
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 dilim limon