Türkiye’nin her karış toprağında dün Cumhuriyet heyecanı vardı. 81 ilde kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kortejlerle, şiirlerle, oynanan zeybeklerle tam bir bayram havası yaşattı. İstanbul’da Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 95. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde resmigeçit töreni yapıldı. Tören, İstanbul Valisi Vasip Şahin,1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Beylikdüzü Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, 52. Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı emir komutasındaki karma bando eşliğinde İstiklal Marşı'nı okudu. Vali Şahin, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, küllerinden yeniden doğuşun nişanesi olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın idrak edildiğini söyledi. Vatan sevgisinin, hürriyet aşkının, kuvvetli bir iman ve iradenin, destansı bir kahramanlığın neticesi ve eseri olan Cumhuriyet'in; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller sayesinde bugünlere ulaştığını ve milletin üstün fazilet ve fedakarlıklarıyla güçlendiğini aktaran Şahin, "19 Mayıs 1919'dan 29 Ekim 1923'e kadar geçen süre içinde verilen bağımsızlık mücadelesi, bugün her vatan evladının şeref ve hayranlıkla andığı emsalsiz zamanlara işaret eder" dedi.

Geldikleri gibi gittiler

Sakarya, Bolu ve Bartın'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları meydanlardan taştı. Yapılan törenler saygı duruşunun ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Çanakkale'de 250 bin şehit verildiğini hatırlattı ve şunları kaydetti: "O günün süper güçlerini ve onların sömürgelerinden gelen yüz binlerce askeri, en teknolojik silahlarla saldırmalarına rağmen büyük bir hezimetle çekip gitmek zorunda bıraktık. Ancak müttefikimiz Almanya savaşta yenilince biz de yenildi kabul edildik. Aziz vatanımızın bütün tersanelerine girildi, orduları dağıtıldı, silahlarına el konuldu ve işgale hazır hale getirildi. Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler, Yunanlılar ülkemizi boylu boyuna işgale başladı. Amaçları; Türkleri Anadolu coğrafyasından sürüp çıkarmaktı ama hesaplayamadıkları tek şey vardı; Türk milletinin imanı, gücü, birlik ve beraberliği. Büyük Atatürk hepsini organize etti. En sonunda düşmanlar geldikleri gibi gittiler, hezimete uğradılar ve Anadolu coğrafyamız, güzel yurdumuz tam bağımsızlığına ulaştı. Nice 95 yıllar temennisiyle Cumhuriyet Bayramı'nızı kutluyorum." Şiirlerin okunduğu törende, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının kortej geçişi yapıldı.

Biz bu vatanı böyle kazandık

Kayseri’de Cumhuriyet Meydanı da al yıldızlı bayraklarla donatıldı. Konuşmanın ardından halk oyunu ekibi ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü cimnastik sporcuları gösteri sundu, öğrenciler şiir okudu, resmi geçit töreni yapıldı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, CHP Milletvekili Çetin Arık, MHP Milletvekili Baki Ersoy, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları ve vatandaşlar katıldı. Tiyatro sanatçıları, Uşak'ta 1933'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasından çekilen "Cumhuriyet'i Biz Böyle Kazandık" fotoğrafını, 85 yıl sonra yeniden canlandırdı. Uşak Belediye Tiyatrosu sanatçıları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Tiritoğlu Parkı önünde düzenlenen etkinlikte gösteri yaptı. Sanatçılar, kentte 1933 yılında çekilen "Cumhuriyet'i Biz Böyle Kazandık" fotoğrafına giydikleri gri kostümlerle "hayat verdi. "Oluşturulan koreografiye ilgi gösteren vatandaşlar, fotoğraf çekti. Uşak Belediye Tiyatrosu Sanat Direktörü Murat Çubukçu, yaptığı açıklamada, 85 yıl önce Bozkuş köyünde 29 Ekim kutlamalarında çekilen "Cumhuriyet'i Biz Böyle Kazandık" fotoğrafının kentle ve Cumhuriyet ile özdeşleştiğini söyledi. Fotoğrafı canlandırmak için uzun süre çalıştıklarını dile getiren Çubukçu, "Özel kostümler ile arkadaşlarımız uzun süre çalıştı. Bugün hazırlık aşaması bile 5 saat sürdü. Gün boyu canlı performansla fotoğrafı canlandırmaya devam edeceğiz" dedi.

Milletçe gururluyuz

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın makamındaki tebrikat töreniyle başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda, Vali Ayyıldız ile Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tören aracıyla vatandaşların bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. İzmir Valisi Ayyıldız, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilanının 95. yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutladıklarını söyledi. Törende, Bornova Halk Eğitim Merkezi ekipleri zeybek ve Karadeniz yöresi halk oyunları sundu, günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu.