MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Turhan Çömez, DEVA Parti’li  Ali Babacan, Mustafa Yeneroğlu ile Sadullah Ergin’e FETÖve kumpas davaları Ergenekon ile Balyoz üzerinden tepki gösterdi ve çağrıda bulundu. Çömez partisinin bu isimlerle yapmış olduğu ittifaka da değindi: “İttifak ortağı olmak her dediklerini onaylamak anlamına gelmez. Çıksınlar benim karşıma teker teker konuşsunlar.”

Turhan Çömez neden bu tepkileri verdi?

Hatırlayalım:

Millet İttifakı’nın ortağı Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi’nin Genel Başkanı Ali Babacan 2022 yılında Balyoz ve Ergenekon kumpaslarıyla ilgili olarak şu ifadelere yer vermişti:

“Türkiye'de maalesef yakın tarihimizde, ordumuz içerisinde bu tür eğilimler, 'Siyaset bazen ülkeyi yoldan çıkarır, biz buradayız, ordu olarak el koyarız, şekle sokarız' diyen bir zihniyet olmuştur. Bu tür hazırlıklar içinde olanlarla ilgili devlet mücadele etmelidir. Dolayısıyla tüm bu süreçlerin Ergenekon, Balyoz, adı ne olursa olsun bunların bağımsız ve tarafsız yargı süreçlerinden geçtikten sonra ancak şöyledir ya da böyledir diyebiliriz. Böyle silmece FETÖ'nün etkisi altındaki yargının uğraştığı Ergenekon, Balyoz sürecine de biz karşıyız.”

Ali Babacan’ın 2022’de yıl hafızalara kazınan ve tepki gören ifadeleri de olmuştu. Babacan, Ergenekon ve Balyoz kumpaslarına dair şöyle konuşmuştu: “FETÖ'cüler uğraştığına göre 'bunlar suçsuz insanlardır' denmesine karşıyız.”

Geçtiğimiz günlerde gazeteci Nevşin Mengü'nün 19 Nisan tarihli yayınına katılan DEVA Parti’li İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da Ergenekon ve Balyoz ile şu sözleri sarf etmişti:

“Ergenekon ve Balyoz’un bir bütün olarak içi boş, alakasız, darbe girişimi olmadığı, tamamen iktidarın organize ettiği bir yaklaşım biçimi olduğunu benim kabul etmem mümkün değil. O dönemlerde devamlı siyasete müdahale eden generalleri unuttuk mu? AYM’ye müdahale eden, AK Parti’nin kapatılma davasında pozisyon alan arkadaşları unuttuk mu?”

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Turhan Çömez, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu'nun darbeyle suçlanan sanıklarının beraat ettiği Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili sözlerine tepki göstermişti. 20 Nisan’da katıldığı Sözcü TV yayınında Ergenekon ve Balyoz davalarının kumpas olduğunu ve bu davalarda derin bir kurgu olduğuna dikkat çeken Çömez “Bu süreci bizatihi yaşamış, 12 yıl sürgünde kalmış birisi olarak bu kumpasın bütün detaylarını en ince ayrıntısına kadar bilen biri olarak bu iddiayı şiddetle reddediyorum” ifadelerine yer vermişti.

“SADULLAH ERGiN’İN ÖZÜR BORCU VAR”

Parti tabanında tepkilere neden CHP Ankara milletvekili adayı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin’in Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde Adalet Bakanı olduğunu Sözcü TV’deki yayınında hatırlatan Çömez, “Kendisinin bu konuda millete bir özür borcu var, açıklama borcu var. Silivri zindanlarında insanlar ölürken, kendisi gidip pinpon oynamış birisidir” demişti.

25 Nisan’da Halk TV'de yayınlanan Şule Aydın'la Kayda Geçsin programına konuk olan Turhan Çömez, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu'nun darbeyle suçlanan sanıklarının beraat ettiği Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili sözlerine gösterdiği tepkiyi yinelerken pergelini daha da açması dikkat çekti. Aynı zamanda Ergenekon davası sanıklarından olan Turhan Çömez:

'Ergenekon Davası'nda kendi içinde bulunduğum dosyayı didik didik incelemiş biri olarak söylüyorum. Korkunç bir kumpas davasıdır, arkasında büyük bir art niyet vardır, hukuk ayaklar altına alınmıştır.”

3 DEVA’LI İSİMLE PARLAMENTODA HESAPLAŞACAK

Ergin’in Silivri’de pinpon oynamasını birçok isim gibi Çömez’de unutmuş değil. Ergenekon ve Balyoz davalarına alçakça kurgu diyen Turhan Çömez:

“Hem Sadullah Ergin'e sesleniyorum, hem Ali Babacan'a sesleniyorum, hem Mustafa Yeneroğlu'na sesleniyorum. Siz eğer böylesi alçakça kurgulanmış bir davanın arkasında duracak olursanız, karşınızda parlamentoda beni bulacaksınız. Sadullah Ergin o dönemin kudretli Adalet Bakanı olarak Silivri zindanlarına giderek o dönemde pinpon oynadığı günleri unutmasın. Parlamentoda kendisiyle hesaplaşacağız.  Yaptıklarının ve yapmadıklarının tek tek hesabını verecek. İttifak ortağı olmak her dediklerini onaylamak anlamına gelmez. Çıksınlar benim karşıma teker teker konuşsunlar.”

İttifakgazetesi.com

Editör: Mehmet Poyraz