Değerli okurlarım, ülkemizde bildiğiniz gibi GASTRONOMİ konusunda iki boyut mevcuttur. Eylül ayından itibaren, Büyük Şehirlerde yeni mekanların açılışları, Gıda ve Gastronomi Fuarları başlar. Menüler yenilenir, yeni lezzetler eklenir. Bu mekanların işletmeci veya sahiplerinin bazılarının, yazlık yerlerde de (Çeşme, Bodrum, Alaçatı, Marmaris, Fethiye, vs.) mekanları olduğundan personelini paylaştırırlar, ancak şehirdeki mekanlarını kesinlikle kapanmazlar.

Bir de bunun tam tersi olan, YAZLIK MEKAN açılışları vardır ki, bunlar Ege ve Akdeniz kıyıları başta olmak üzere, İstanbul un sayfiye semtleri ile Trakya nın deniz kenarlarına yakın yerlerindedir. Hizmet süreleri kısadır. Haziran gibi açılırlar ve birçoğu Eylül, bilemediniz ekimde kapanırlar. Çalışan profesyoneller, yani chefler, garsonlar, yöneticiler Varsa, Büyük Şehirlerindeki esas mekanlarına dönerler. Yoksa, yine Büyük Şehirlerdeki başka mekanlarda iş ararlar.

Yaz aylarında, Büyük Şehirlerde yaşayan bir kısım, hali vakti yerinde olan aileler Ege, Akdeniz ve Trakya nın kıyı şehirlerindeki veya Adalar, Tuzla, Silivri gibi İstanbul civarındaki yazdıklarına giderler. Onları tanıyan ve hizmet eden restaurant, bar, cafe, patisserie mekan işletmecileri de oralarda, kendi bilinen markalarıyla mekanlar kurarlar. Genelde, buralarda   açık alanı geniş olan steakhause ve balık restoranları ile eğlence ağırlıklı, meyhane tarzı yerler daha fazla rağbet görmektedirler.

Ancak, şimdilerde hem Büyük Şehirlerimize, hem de yazlık yapılan kentlerimize yerli ailelerimizin dışında, turist akını da olmakta. Bilhassa Avrupalı ve Arap turistler 'Gastro Mekanlarımızı' maaşallah boş bırakmıyorlar ve artık yurdumuzda daha uzun süreli de kalabiliyorlar. Problem: Bu yerli ve yabancı 'Gastro Konuklara' hizmet verecek personelde! Kaliteli profesyonellerin ücretleri çok yükseldi ve kapışılır oldular.

Okullardan yetişen Turizm ve Gastronomi Bölüm mezunları ile stajyerler ise, mekan sahiplerinin beklentilerini maalesef karşılayamıyorlar. Peki, eski yani pandemiden önceki ustalaşmış personel ne yapıyor? Sorusunun cevabı çok kolay. Kendilerinin patronu oldular, birer motorsiklet aldılar ve Lezzetsever halkımıza 'Yemek Getir' hizmeti veriyorlar. Selam ve sevgilerimle. @pakmanvasfi