Ülkemizin; Osmanlı Saray ve Anadolu Yerel Mutfak Lezzetlerini; Dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen, 'Türk Mutfağı Haftası' Bu yıl 81 ilde ve yurt dışı temsilciliklerimizde, 21-27 Mayıs günleri çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Cumhurbaşkanımızın eşi, Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde ve Kültür Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonu ile bu yıl ikincisi düzenlenen 'Türk Mutfağı Haftasının' Ana temasında: Sürdürülebilir Türk Mutfağının atıksız, geleneksel ve sağlıklı olarak uygulanması ile medeniyetlerin beşiği, HATAY MUTFAĞINA ait lezzetlerin, dünyaya tanıtılması bulunuyor. Bu arada: 17 Mart 2023'te, bünyesinde oluşturduğu Turizm içindeki İhtisas Başkanlıklarını tespit eden TÜRSAB'ın yeni Yönetim Kurulu, Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanlığına, deneyimli turizmci, ÇERİ TURİZM Y.K.Bşk. Erdal Çebi'yi getirmiş bulunmakta, kendisine ve ekibine başarılar diliyorum.
Başkanı olduğum LDF/Lezzet Dernekleri Federasyonu ve yıllarca hizmet verdiğim: Bir, Turizm & Gastronomi Sektörleri basın mensubu olarak yazılı ve görsel yayınlarımda, yanında olduğumu belirtmek isterim.
Geçen hafta, (Detaylarını yan taraftaki haberimizde bulacağınız) Emirgan Lale Müzesinde düzenlenen, TÜRSAB eski Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı ve Alakart Turizmin Y.K.Bşk. Ömer Kartın'ın sunduğu 'Gastronomi Konuşmaları' programında bahsi geçen Gastronomi Turizmi ve GASTRO TURLAR ifadesi dikkatimi çekti.
Yıllarca, bu konudaki STK'larda, yayınlarda ve yarışmalarında görev aldım.
Bu sektörün, diğer duayenleri gibi benimde 'Gastronomi' deyince, aklıma; Çok büyük, sanayi ve ticari faaliyetleri sembolize eden bir sektör geliyor. Avrupa'da, bu sektördeki sanayici, üretici, işletmeci ve tedarikçi kişiler GASTRONOM olarak adlandırılıyor.
Her neyse, ilk defa Almanya'dan 70'li yılların sonuna doğru, daha sonra da defalarca gittiğim: İtalya'nın 'Lezzet Bölgesi' TOSCANA ve diğer 'Lezzet Kentlerine' düzenlenen turların, 'LEZZET TURU' diye tanıtılarak, Seyahat Acentaları tarafından pazarlandığına, şahit oldum.
Öncelikle, ne kadar şanslıyız ki; Ülkemizin sadece bir bölgesi değil, her tarafı, bizatihi kendisi bir 'LEZZET DİYARI'dır.
Ayrıca; LEZZET bir DUYGUDUR ve başlı başına bir TURİZM OLGUSUDUR.
Bize göre: Gastronomi, yani
'MİDE EKONOMİSİ' alanında hizmet veren kişiler ve ticari kuruluşlar, tamamen LEZZET için çalışırlar.
Selam ve sevgilerimle,
@pakmanvasfi

TÜM LEZZETLERİN ve RENKLERİN BULUŞTUĞU ÜLKE:  TÜRKİYE

Yazlık mekanlarda;  'Teraslar' yeniden dizayn ediliyor. İç mekanlarda 'Dekorlar ve Mobilyalar' değişiyor. Menülere yeni ve 'İnovatif Lezzetler' giriyor.  Turizm ve Gastronomi Sektörleri, yerli ve yabancı tatilcileri ağırlamaya hazırlanıyor.

Büyük bahçeli veya teraslı mekanlarda;  Devasa şemsiyeler,  pergolalar ve tenteler yenileniyor. Çevre peyzajı, çimlendirme ve çiçeklendirme çalışmaları başladı.
Rahat bahçe mobilyaları teraslarda ve havuz başlarında yerlerini alıyor.  Barbeküler ve açık büfeler dış alanlara çıkıyor. Mutfak ve salon personeline, yeni ve günümüz modasına uygun kıyafetler yaptırılıyor. 
Bu faaliyetler, büyük şehirlerde çok dikkat çekmese de, banliyolarda, sahillerde ciddi bir hareketlenme başladı.
Anadolu'daki, Turizm Kentlerinde, ilçe ve mahallelerinde bu faaliyetler çok daha yoğun hissediliyor.
Ülkemiz, 'Asrın Felaketinin' ağırlığını üzerinden atamadan, art arda gelen seçimler, esen pahalılık rüzgarları, yine de yazlıklara yatırım yapan, sektör profesyonellerinin ve  halkımızın, özellikle sahillere olan talebini değiştirmediğini görüyoruz.
28 Mayıs seçimlerinin ertesinde yola çıkmaya hazırlanan, çocuklarının okul tatilini bekleyen çok aile var.
Oto bakım servisleri randevularında zorluk çekiyorlar.
Almanya'da yapılan 'Turizm'de Ülke Tercihi' araştırmalarında Türkiye ilk sıralardaki yerini koruyor. AB ülkelerinden, tatile gelecek vatandaşlarımızı da unutmayalım.
Devam eden savaşa rağmen, Rusya'da da durum aynı, zor ve bunalımlı bir kış geçiren Avrupalılar ve Ruslar denizimizi, güneşimizi ve lezzetlerimizi, özetlersek Türkiye'deki Uygun Fiyatlarla Tatili özlediler.
Mimarlarımız 'GASTRO MEKANLAR' konusunda uzmanlaştılar.
Kış bahçelerinin, pergolaların, tentelerin, teras mobilyalarının, barbekü ve mutfak ürünlerinin pazarı canlandı.
Şimdi sıkıntı: Hem inşaat montaj gibi işlerin, hem de mutfak ve salon personellerinin yetersizliğinde !
Ülkemizde, YAZ TURİZMİ sezonu başladı. Avrupa'dan gelen uçakların da fiyatları çoktan yükseldi.
Ancak, ana sezon Haziran'dan Eylül sonuna kadar ve talep'de çok yoğun. Milletçe hazırlıklı olalım, misafirperverliğimizi sergileyelim, sektör profesyonellerine yardımcı olalım,  esnafın da bu konuda hassasiyet göstermesini ve destek olmasını sağlayalım.

Geleneksel Türk Mutfağının Duayenleri; LALE MÜZESİNDE BULUŞTU, GASTRONOMİYİ KONUŞTU!

İLAV'ın, Emirgan'daki LALE MÜZESİNDE, İş Dünyası Dergisi, 'GASTRONOMİ KONUŞMALARI' düzenledi.

TÜRSAB Eski Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı ve Alakart Turizm Y.K. Bşk. Ömer Kartın tarafından yönetilen, 'Gastronomi Turizminde, Osmanlı ve Anadolu Mutfakları' konulu toplantının, açılış konuşmalarını İLAV Y.K. Üyesi Burhan Akdağ ile İş Dünyasından Celal Toprak'ın yaptı.
Oturumda, söz alan Türk Mutfağının tanınmış Gastronomları: 'Osmanlı Saray Mutfağı' konseptini yurt dışına taşıyan DELALİYE LOKANTALARI'nın kurucusu Necati Yılmaz ve ünlü NALİA KARADENİZ MUTFAĞI RESTAURANTLARI'nın sahibi Süleyman Tarakçı ile Hotel Yöneticisi Ayça Bilgin Gastronomi'nin 'LEZZET BOYUTU'na yönelik sunumlar yaptılar.
Bu arada, bende bu  programa katılan değerli hocalarımla, basın mensubu ve turizmci dostlarımla, Hamdi Arpacı HAMDİ ET & KEBAP, Abdullah Korun HACI ABDULLAH, Levent Avcı ŞEREF BÜRYAN ile Fatih Aşçı NOKUL BAFRA PİDESİ gibi 'Marka Restaurantların' sahibi, deneyimli  'Gastronom Dostlarımla' ayaküstü LEZZET KONULU sohbetler yaptım ve kendilerine çalışmalarında, 'LEZZETİ BOL' başarılar diledim.

İstanbul'un en yeni, 'İHTİŞAMLI ve MUHTEŞEM LEZZETLER' Mekanı: OLY HOUSE RESTAURANT

OLY HOUSE İtalyan Restaurantı, geçen yıl Etiler'de, Sezgin Yüce tarafından açıldı. 
Ben kendisini; Fine Dining İtalyan Restaurantı, salon yöneticiliğinde 25 yılını, ünlü PAPERMOON'da hizmet vermiş, etkin bir gastronom olarak tanırım.

Sezgin Yüce'nin, Türkiye'nin saygın ve seçkin siyaset, ticaret, basın, sanat, spor camialarının ünlülerini ağırladığı bu yeni mekanındaki, en büyük yardımcısı, geçmişte aynı  restaurant'da birlikte çalıştığı, ünlü İtalyan chef'in, mutfağında 20 yıl yardımcılığını yapan Exec. Chef Ayhan Kara  tarafından kişiye özel hazırlanan, güleryüz, samimiyet ve uygun fiyatlarla konuklara sunulan, Exec. Chef  Ayhan Kara'nın, bu 'Muhteşem lezzet ve dokunuşlarından oluşan' menüsünden bazı örnekleri, bende hazır gelmişken deneyimledim.

İtalya, İspanya ve Fransa'nın LEZZET MERKEZLERİNİ yıllarca gezip, topladığı reçeteleri 'Türk Damak Zevkiyle' yorumlayan Sezgin kardeşim, açık ve kapalı İkram Alanlarının, Barı ve Şarap Kavının dekorasyonu ile olduğu kadar, fırın ve mutfak kalitesi ile de dikkat çeken mekanı OLY HOUSE'da, yiyecek ve içecek seçiminde, yeni 'Lezzet ve Markalara' da şans tanıdıklarını belirten Sezgin Yüce ve Ayhan ustam, bu lezzetleri kendi deneyimlerinden sonra, misafirlerine gururla sunuyor ve beğenilmelerinden mutlu olduklarını ifade ediyorlar.
Yurt içinden ve dışından temin ettikleri: Şaraplar, peynir çeşitleri, et ve deniz ürünleri ile yarattıkları lezzetleri, yılların verdiği profesyonellik ile konuklarına sunuyorlar.
Makarnalar ve tüm ekmek çeşitleri dahil, her yemek, başlangıç ve tatlının kendi mutfaklarından çıktığını gururla belirtiyorlar.
OLY HOUSE'un, bulunduğu konum itibariyle; Ağaçlar arasında, ana cadde üzerinde ve otopark imkanı dolayısıyla da tercih sebebi olduğunu gördüm.

OLY HOUSE'da, azar azar da olsa, neler tattığımı ve bu lezzetlerin, çok özel dizaynlarda masama geldiğini açıklamam gerekirse: 'Permasan peyniri, enginar ve daha birçok sebzelerle zenginleştirilmiş;  Salatalar, Izgara etler ve Balıklar, farklı lezzetlerde çok özel Pizza, Makarna ve Risotto çeşitleri, Ahtapot ve Dana Carpaccio, Orman meyveleri ile donatılmış Panna Cotta, taze Tiramisu ve Çikolatalı tatlılar, enfes İtalyan ve Türk Şarapları ile Coffee'lerden oluştu.' diyebilirim.