DURSUN EKER

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK koordinasyonunda Covid-19'un tedavisine yönelik oluşturulan Covid-19 Türkiye Platformu'nda yapılan aşı ve ilaç çalışmaları ve bu sürecin yönetilmesiyle ilgili son bilgileri paylaştı. TÜBİTAK'ın  Gebze yerleşkesindeki Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü'nde muhabirimize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisine yönelik ilaç geliştirme çalışmalarıyla ilgili haziranda müjdeli haberlerinin olabileceğini söyledi. 

Dursun Eker-TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal

Aşı ve ilaç aşı ve ilaç çalışmalarında 260'dan fazla araştırmacı ile çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Mandal,  "Hastalık sürecinde olan vatandaşlarımızın tedavisine yönelik ilaç geliştirme konusuyla ilgili yaz aylarında kamuoyuyla iyi gelişmeleri paylaşacağımızı daha önce söylemiştik. İnşallah haziran ayında bu konuda kamuoyuna müjdeli haberlerimiz olabilecek." diye konuştu. Türkiye'de şu anda TÜBİTAK koordinasyonunda 17 proje yürütüldüğünü aktaran Mandal, bu projelerde 29'u üniversiteler, 8'i özel sektör ve 9'u da kamu Ar-Ge merkezleri olmak üzere 46 kuruluşun çalıştığını söyledi. 

1-2 hafta içerisinde hayvan deneyleri aşamasına geleceğiz

Prof. Dr. Mandal, projelerden 8'inin aşı üzerine olduğunu ve 8 farklı yöntemle gerçekleştirildiğini anlatarak, "Buradaki hedefimiz de yıl sonu için klinik öncesi aşamanın tamamlanmasıydı ve bu amaca yönelik devam ediyoruz. Bu 8 yöntemin bazılarında çok daha erken aşamada sonuç almayı planlıyoruz. Bunların birinde şu an hayvan deneyi aşamasına geldik. Yine diğer 2 aşı teknolojisinde de 1-2 hafta içerisinde hayvan deneyleri aşamasına geleceğiz. Bunlar önemli aşamalar" dedi. 

Aşıyla ilgili çalışmaların klinik öncesi aşamasını yıl sonuna kadar tamamlayacağız

Yıl sonuna kadar aşıyla ilgili çalışmaların klinik öncesi aşamasını tamamlamak istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Mandal, vatandaşlardan bu sürecin yönetiminde Türk bilim insanlarına güvenmelerini istedi. Güvenin vermiş olduğu sorumlulukla gereğini yapacaklarını ifade eden Mandal, 'Biz yol haritamızdaki basamakları vadetmiş olduğumuz tarihlerden daha hızlı bir şekilde devam ettirebilmek için gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

Türkiye'de aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları Covid-19 ile başlamadı

Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’de aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarının Covid-19 ile başlamadığını belirterek, 'Son 5 yılda TÜBİTAK, 1,7 milyar lira gibi bir kaynakla aşı ve ilaç çalışmaları için bir kapasite oluşturdu. Şimdi onları bir araya getirmeye çalıştık. Dolayısıyla Türkiye'de aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları Covid-19 ile başlamadı ama Covid-19 ile daha fazla odaklanıldı." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Tanı Gücü

Mandal, tanı sistemleriyle ilgili çarşamba günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla "Türkiye'nin Tanı Gücü" başlıklı bir sanal konferans gerçekleştireceklerini bildirdi. Mandal, bu sayede Türkiye'nin bu alandaki yetkinliğini araştırmacılar ve firma boyutunda görme imkanı bulacaklarını ifade etti.