Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısı'na katıldı. Ulusal ve uluslararası şartlara göre, ‘esnek ve süreklilik arz eden’ politikalar belirlemeye özen gösterdiklerini bildiren Oktay, 'Türkiye, OECD ülkeleri arasında, uluslararası doğrudan yatımların önündeki kısıtlayıcı engelleri kaldırmada 'en reformcu ülke' olarak tescillendi ve son 17 yılda 210 milyar doların üzerinde uluslararası doğrudan yatırım çekmeyi başardı" dedi. Yatırım ortamının iyileştirilerek alınan sonuçlarda YOİKK'in önemli katkıları bulunduğunu vurgulayan Oktay, tüm bu reform çalışmalarının, kapsamlı istişareler ve katılımcıların temsil ettiği kesimlerden gelen talepler göz önünde bulundurularak hayata geçirildiğini kaydetti. Oktay, son dönemde ilgili bakanlıklar, STK'ler tarafından yürütülen ve Kurul tarafından koordine edilen özverili çalışmalar neticesinde Türkiye'nin, Dünya Bankası İş Ortamı Raporu'nda 17 sıralık bir iyileşme göstererek 43'üncü sıraya yükseldiğine işaret ederek, son 17 yılda gerçekleşen yılda ortalama yüzde 5,7'lik ekonomik büyümenin 2,4 puanının yatırımlardan geldiğini bildirdi.

YOİKK, ortaya koyacağı vizyon ile öncü olacaktır

Yatırım ortamında yakalanan ivmenin devam etmesinin, kurumların geçmiş dönemde yürüttüğü çalışmaların sürdürülebilir hale gelmesine ve gelişmesine bağlı olduğunu belirten Oktay, "Bu çerçevede Türkiye'de, gerek uluslararası gerekse yerli, doğrudan yatırımların artması için YOİKK, ortaya koyacağı vizyon ile öncü olacaktır. YOİKK, sorunları çözme platformu olmanın ötesinde yarının teknolojilerini ve yatırımları çekmek için uygun yatırım iklimini oluşturmayı hedefleyen bir perspektifle hareket edecektir. Bugün yol haritası ve işleyişini ana hatlarıyla belirleyeceğimiz Kurul çalışmalarımızda 'katılımcı ve yenilikçi' bir iş birliği ruhunu hakim kılmayı hedefliyoruz. Kurul üyelerimizin yatırım ortamını daha da geliştirmek amacıyla sunacağı 'çözüme yönelik, doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı' reform önerilerini öncelikli olarak sürece dahil etmeyi planlıyoruz. Tüm aşamaları şeffaf olacak şekilde 'uzmanlık alanlarına göre ilgili çalışma grupları ve Kurul faaliyetleriyle bu masanın etrafında oturan tüm katılımcıların temsil ettiği kesimler, sürecin aktif parçası olacaklar" şeklinde konuştu.

İstihdam rakamları ve cari dengemizin daha olumlu seyir izlemesini bekliyoruz

Oktay, YOİKK'in katkı ve yönlendirmelerinin milli kalkınma hamlesi için önemli etkileri olacağını vurgulayarak, "Türkiye'yi 2023'e daha güçlü taşıyacağına yürekten inanıyoruz. Yatırım ortamındaki iyileşme neticesinde ülkemize yönelecek uluslararası yatırımların katma değer oluşturmasını, ülkemize teknoloji transferi sağlanmasını, istihdam rakamları ve cari dengemizin daha olumlu seyir izlemesini bekliyoruz. İçinde yaşadığımız küresel rekabetin kızıştığı ve finansal sıkılaşmanın olacağı bu dönemde rekabetçi kalabilmek ve uluslararası yatırımları çekebilmek için daha çok gayret göstermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.