Türkiye İş Kadınları Derneği ve Borsa İstanbul iş birliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ‘Borsa İstanbul'da Gong Kadın-Erkek Eşitliği İçin Çalıyor’ programı düzenlendi. Türkiye’nin başarılı kadınları başta olmak üzere tüm dünya kadınlarının 8 MartKadınlar Günü'nü yürekten kutladığını söyleyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 'Bakanlığımızın kadın istihdamına ve kadının iş gücüne katılımına sağladığı özel teşvik ve desteklerle devam ediyor. 2017’de Milli İstihdam Seferberliğimiz ve işverenlerimizin desteği ile 2 milyonu aşkın istihdam sağladık. Bunu hep birlikte seferberlik ruhuyla gerçekleştirdik. Geçtiğimiz ay açıkladığımız üzere seferberliğimizi bu yıl da sürdürüyoruz. İşverenlerimizin 3 milyon istihdam sözünü 2019 yılı sonuna kadar da gerçekleştireceğine inanıyoruz" dedi. Bakan Selçuk, Bakanlığın, işe yerleştirme faaliyetlerinin yanı sıra aktif iş gücü programlarıyla bu süreci desteklediğini ve kolaylaştırdığını belirtti.

2018'de 285 bin kadın mesleki eğitim kurslarından faydalandı

Mesleki nitelikleri artırmak için Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşında Eğitim Programları ve Girişimcilik Eğitim Programları gibi faaliyetler düzenlediklerini hatırlatan Selçuk, "Bu kapsamda 2002'de 571 kadın kurslardan faydalanırken, 2018'de toplam 285 bin kadın mesleki eğitim kurslarımızdan faydalandırılmış durumda. Girişimcilik eğitim programı ile son 16 yılda yaklaşık 200 bin kadına girişimcilik eğitimi verdik. 2005 yılında 5 milyon olan kadın istihdamını, bugün 9 milyona yaklaştırdık. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 34. Hedefimiz, inşallah, bu oranı 2023 yılına kadar yüzde 41'e ulaştırmak" diye konuştu. "Türkiye'yi 2023 yılında kadınlarımızla birlikte dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapacağız' dedi.

Türkiye'nin başarısında kadınların yeri ayrı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da , Türkiye'nin son 16 yıldaki başarı hikayesine kadınların çok değerli katkılar sunduğunu belirterek, "Türkiye'nin başarı hikayesinin büyüyerek devam etmesi için kadınlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra engel tanımadan yeni hikayelerle bizlere yeni ufuklar açması çok önemli. Kadınlarımıza güveniyoruz, Türkiye'nin değişim ve dönüşümüne vazgeçilmez katkılar sunacaklarına sonuna kadar inanıyoruz" dedi. Albayrak, "Kadınların sadece ekonomik değil tüm toplumsal alanlarda daha görünür olması, cinsiyet ayrımcılığının bu manada daha da azalarak son bulması hedefine bizleri daha yaklaştıracaktır' diye konuştu. Albayrak, iş gücüne katılım açısından son 15 yılda kadınların önemli mesafe kat ettiğini belirterek, özel sektörde yakalanan bu ivmeyi kamuda istenilen noktaya çıkaramadıklarını, istenilen yere gelmeleri gerektiğini söyledi. Kadınlar çekinmeden kamuda, bakanlıklarda üst noktalara daha fazla talip olmaları gerektiğini dile getiren Albayrak, kendilerini daha fazla zorlamaları gerektiğini bildirdi.

Kadınların önündeki görünmez kırmak için buradayız 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ise "Kadınların önündeki her türlü görünmez duvarı yıkmak, cam tavanları kaldırmak üzere gongu çaldık. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Erdoğan, "2002'de yönetici kadın oranının, ülkemizde yüzde 8,9 iken 2018 verilerinde yüzde 15,6 olduğu görülüyor. İş gücüne katılım oranı ise yüzde 27,9'dan yüzde 34,1'e yükseldi' dedi. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürenin memuriyet kıdeminde değerlendirildiğini aktaran Erdoğan, babalık izin süresinin artırılması ve kreşlerin yaygınlaşmasının kadınların hayatını kolaylaştırdığını ifade etti. Emine Erdoğan, "Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların olmadığı bir denklem, doğru bir denklem değildir. İyi bir gelecek hedefliyorsak bunu kadın ve erkek birlikte inşa etmek durumundayız" değerlendirmesini yaptı. Kadınların istihdamında en önemli faktörün eğitim olduğunu, eğitim arttıkça istihdam oranının da arttığına işaret eden Erdoğan, 2018 Kasım itibarıyla kadın istihdam oranlarının, lise altı eğitim düzeyinde yüzde 24, lise düzeyinde yüzde 26 ve yükseköğretim düzeyinde yüzde 60 olduğunu aktardı. Erdoğan, kadınların bilişimde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.