DURSUN EKER

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, 2023 yılına kadar 2 bin yeni kütüphane daha yaparak şuanda 2 bin 500 civarında olan İl Halk Kütüphanesi sayısını 4 bin 500’e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Kalkınma ve gelişmenin yolunun kütüphanelerden geçtiğini belirten Demircan, ülke genelinde her 20 bin kişiye 1 kütüphane rakamına ulaşmak amacıyla, henüz kütüphane bulunmayan ilçeler başta olmak üzere, AVM’ler de bile kütüphaneler açmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Gazetemize özel açıklamalar yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, gelişen teknoloji sayesinde binlerce kitabın küçük bir aplikasyona sığar hale geldiğini ifade ederek, ‘’Teknoloji gelişti. Kitaplar, dijital elbiseler giydi. Bir aplikasyona binlerce kitap sığdırdık. Dünyanın bütün kitaplarına evden ulaşabiliyoruz. Belki de alfa kuşağı kâğıda basılmış kitap okumayacak. O halde kütüphanelere ne ihtiyaç var? O halde kütüphaneler neden değerli? Dijital dünya büyüdükçe 5 duyumuzla yaşadığımız dünya azalıyor. Kitaplar çevresinde kurulabilecek insani dünyalar mekânsız kalıyor. İşte kütüphane, insani dünyaların kurulacağı merkez olarak yükseliyor. Onun için gittikçe daha değerleniyor. İçinde bulunduğumuz yüzyılın mekânları kütüphaneler olacak. Bütün yeni dünyalar bu mekânlardan kurulacak’’ dedi.

Batman İl Halk Kütüphanesi

AVM’lerde kütüphane açılacak

Türkiye genelinde 922 ilçenin tamamında Halk Kütüphanesi olmasının sağlanması acıyla 119 yeni kütüphanenin çok kısa sürede faaliyete geçeceğini açıklayan Ahmet Misbah Demircan, ‘’ Biliyorsunuz biz kitap medeniyetinin çocuklarıyız. Okumak bizim hayatımızın önceliklerinden. Türkiye'nin her noktasında kütüphanelerimiz var ve bakanlık olarak okumayı teşvik ediyoruz. Okuma kültürü ve alışkanlığını geliştirmek amacıyla, AVM’ler de bile kütüphaneler açılması için çalışmalara başladık. Şuana kadar yaptığımız görüşmelerden olumlu neticeler aldık ve gerekli protokolleri imzalamaya başladık. Çok yakın zamanda insanlarımız AVM’lerde açılacak kütüphanelerden yararlanmaya başlayacak. Bunun dışında, gezici kütüphaneler konusuna da önem veriyoruz. Çünkü gezici kütüphaneler bugün olduğu gibi gelecekte de halk kütüphanelerinin kuruluş felsefesi doğrultusunda, toplumun gelişmesine yardımcı olacak. 2023 hedeflerimizden biri de her ilde en az bir gezici kütüphane olmasıdır. Şuanda 57 olan gezici kütüphane sayımız 2020 yılı sonuna kadar 62’ye çıkacak ve bu sayı sürekli artmaya devam edecek. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, modern kütüphane hizmetleri bakımından Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biri durumdayız.’’ diye konuştu.

Kütüphaneciler işinin başında

Koronavirüs salgını sebebiyle yurt genelinde kütüphanelerin geçici bir süre kapanmış olmasına rağmen kütüphanecilerin, sosyal medya mecraları üzerinden, sesli kitaplar ve e-kitap erişimini arttırarak dijital ortamda çalışmalarına devam ettiklerini hatırlatan Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, ‘’Şehirlerin hafıza merkezi olan kütüphanelerde, bireyler ve gruplar arası dijital uçurumu ortadan kaldırmak, sosyal uyumu artırmak ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için ‘Etkin Kütüphane’ hizmetleri bu kriz döneminde de dijital ortamda kitap ve kütüphane severlerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Bakanlığımız, mobil uygulamaların avantajlarından faydalanmak, var olan kütüphane kullanıcılarına daha kolay ulaşmak, hizmetlere erişimlerinde kolaylık sağlamak ve potansiyel kütüphane kullanıcılarıyla bağlantı kurmak için geliştirmiş olduğu ‘Kütüphanem Cepte’ adlı mobil uygulama sayesinde hizmetlerini korona günlerinde de kitap ve kütüphane severlere kolaylıkla sunmaya devam ediyor.’’ diye konuştu.

Bolu Kıbrıscık İlçe Halk Kütüphanesi

‘’Kütüphanem cepte’’

‘Kütüphanem Cepte’ uygulamasıyla e-devlet platformuna bağlanarak halk kütüphanelerine ‘e-üyelik’ yapılabildiğini ifade eden Ahmet Misbah Demircan, ‘’Ayrıca katalog taraması, ödünç alınan kitapların süresinin uzatılması, okuma geçmişinin görüntülenmesi ve bütün halk kütüphanelerinin hizmet bilgilerine erişim işlemleri yapılabiliyor. Mobil cihaz kamerası ile herhangi bir kitabın barkodu taranarak ilgili kitabın en yakın hangi kütüphanede olduğu bilgisine erişilebiliyor. Ayrıca kullanıcılarımız bu olağandışı günlerde geliştirme süreci devam eden e-kitap modülü ile anında e-kitaplara ücretsiz erişim sağlayabiliyor. 2018 yılı sonu itibariyle halk kütüphanesi üyeleri tarafından yararlanılan e-kitap sayısı 188 bindir. 2020 yılı Şubat ayı itibariyle bu rakam 284 bin 672’dir. Teknolojik gelişmelerden faydalandığımız en önemli alanlardan biri de otomasyondur. 2014 yılı itibarıyla, kütüphanelerimizde açık kaynak kodlu KOHA Kütüphane Otomasyon Sistemi’nin kullanılmasına başlandı. Bu sisteme ait program kullanıcı (OPAC arayüzü) ve kütüphaneci olmak üzere iki arayüze sahip olup, materyal kaydı, tarama, üyelik ve ödünç verme gibi pek çok kütüphane hizmetlerinin sunulmasını sağlıyor. Bu program aracılığıyla, 2020 yılı Şubat ayı itibarıyla 17 milyon 748 bin 283 kütüphane materyalinin bilgilerine ve 1 milyon 600 binden fazla kullanıcı bilgisine erişilebiliyor.’’ şeklinde konuştu.

Beyazıt Kütüphanesi

Kütüphaneler hayatın merkezinde

Türkiye’de 2 bin 500 civarında Halk Kütüphanesi bulunduğunun altını çizen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, bu kütüphanelerde kayıtlı üye sayısının 2019 yılsonu itibariyle 3 milyon 955 bin 862, kullanıcı sayının 31 milyon 451 bin 662, ödünç verme sayısının ise 12 milyon 823 bin 550 olduğunu hatırlattı. Günümüzde kütüphanelerin sadece ödünç kitap alınan mekânlar olmaktan çıktığını hatırlatan Demircan, ‘’Biz, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, kalkınma ve gelişmenin yolunun kütüphanelerden geçtiğine inanıyoruz. Kütüphanelerimiz her türlü etkinliğin yapıldığı sosyal mekânlara dönüşüyor. Bakanlığımıza bağlı kütüphanelerimizde, 2019 yılsonu verilerine göre 1 milyon 107 bin 700 kişinin katılımıyla 11 bin 788 etkinlik yapıldı. Bu rakamlar, ülkemizde kütüphanelerin yavaş yavaş hayatın merkezine yerleşmeye başladığını göstermesi açısından çok önemlidir.’’ dedi.

7 yılda 78 yeni kütüphane

Türkiye genelinde son 7 yılda 78 yeni kütüphane binası açıldığını da anlatan Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Ayrıca 169 kütüphane yapılandırıldı, 66 kütüphanenin yapılandırma çalışması devam ediyor, 7 kütüphanenin yapımı tamamlandı, 36 kütüphane yatırım programına alındı, 6 kütüphane yatırım programına teklif edildi, 23 kütüphane yapımına kamu desteği verildi. Ayrıca 450 belediye, kaymakamlık, valilik, sivil toplum kuruluşu ve hayırsever/sponsorla kütüphane yapım ve yenileme konusunda iş birliği görüşmeleri yapıldı. Ülkemizin uluslararası alanda yürüttüğü en önemli kültür projelerinden biri olan TEDA Çeviri ve Yayım Destek Programı kapsamında ise 2005 yılından bugüne kadar 2 bin 974 eserimizin 79 ülkede 61 farklı dile çevrilmesi için maddi destek sağlandı. Yurt dışında faaliyet gösteren yayınevlerinin başvuru yaptığı bu program kapsamında desteklenen eserlerden 2 bin 470’inin ise yayımlanarak okurlarla buluşması sağlandı.’’