Abdulhamit Gül, Adalet Bakanlığı görevinden affını talep etti, yerine Bekir Bozdağ atandı. Memurların maaş artış oranının yüzde 30,5'e çıkarıldığı ocak ayında, Kovid-19 önlemleri azaltıldı, temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldı, Kovid-19 testi pozitif çıkan vakaların karantina süresi 7 güne indirildi.

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Fatma Girik, tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayatını kaybetti. Terör örgütü PKK üyesi ile fotoğrafları ortaya çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında fezleke hazırlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizinin yaşandığı şubat ayı başında, Ukrayna'yı ziyaret ederek, iki ülke arasında barışın sağlanması için arabuluculuk teklifinde bulundu.

Erdoğan'ın diyalog çağrıları sürerken, iki ülke arasındaki krizin boyutu, 24 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasıyla değişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke liderleriyle temaslarında, barış ve istikrar için ateşkes çağrısı yaptı.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin ortak çalışması, 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni' kamuoyuna açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması ve bölgeden sivillerin tahliyesi konusunda iki ülke liderleri ve ABD Başkanı Joe Biden'ın da arasında bulunduğu isimlerle yürüttüğü yoğun diplomasi mart ayına damgasını vurdu.

Mart ayı boyunca sürdürdüğü temaslarında, barış atmosferi oluşturma çağrısında bulunan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Putin'i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisinde bulundu.

Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan açık havada maske takma ve HES kodu zorunluluğunun kaldırıldığı mart ayında, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu törenle hizmete açıldı.

Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında mart ayında sona eren açık havada maske kullanma zorunluluğunun kaldırılması kararının 'kapalı mekanlar' için de uygulanması kararlaştırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada, tutuklu sanık Osman Kavala'ya, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud'un davetlisi olarak Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Selman ile bir araya geldi.

Türkiye'nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin diplomasi trafiği nisanda da hız kesmedi. Kovid-19 vaka sayılarının arka arkaya üç gün 1000'in altında çıkmasının ardından hastaneler hariç maske zorunluluğu kaldırıldı, eğlence mekanlarında 00.00 olarak belirlenen müzik yayınına son verilme saati 01.00'e kadar uzatıldı.

Salgın nedeniyle Aralık 2020'den itibaren ara verilen umre ziyaretlerinin yeniden başlatılmasıyla Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonundaki ilk kafile, Esenboğa Havalimanı'ndan kutsal topraklara hareket etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içinde olduklarını açıkladı. Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın babası, müzikolog, yayıncı, öykü ve roman yazarı Ahmet Say, 86 yaşında hayatını kaybetti.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusu ve bu başvuruya Türkiye'nin itirazları sonuç verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'terör hassasiyetini' diplomatik yollarla NATO üyesi ülkelere aktarmasının ardından haziran sonunda Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü muhtıra imzalandı. Muhtırada, PKK/YPG/PYD ile FETÖ'nün terör örgütü olduğu yer aldı.

Türkiye'nin, küresel gıda krizinin önüne geçmek amacıyla Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik tahıl koridoru için diplomatik girişimler yürüttüğü haziranda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin İzmir İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda Cumhur İttifakı'nın adayı olduğunu açıkladı. Türk sinema tarihine damga vuran, Yeşilçam'ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın, İstanbul'da kaldırıldığı hastanede 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Batı Karadeniz'deki bazı iller ile Ankara'da ay içinde etkili olan sağanak can aldı. Başkentte 6, Düzce ve Kastamonu'da 2 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'nin, Ukrayna'dan tahıl koridoru için yürüttüğü diplomatik girişimlerden sonuç alındı. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi' imzalandı, tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan emniyetli şekilde sevki için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı.

Yüzde 30 artışla 5 bin 500 lira olarak belirlenen yeni asgari ücrete ilişkin karar, 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi. En düşük emekli aylığının 3 bin 500 liraya çıkarıldığı, memurların ek göstergelerinin yeniden düzenlendiği kanun da 5 Temmuz'da yayımlandı. Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesinin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti. Türk müziğinin unutulmaz ismi sanatçı İlhan İrem, böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti.

2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorularla ilgili iddialar üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu inceleme başlattı, 31 Temmuz'da yapılan, 6-7 Ağustos ve 14 Ağustos'ta yapılacağı duyurulan KPSS oturumları iptal edildi, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Lviv'deki Potoçki Sarayı'nda, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahrip olan altyapının yeniden inşası için anlaşma imzaladı. İki lider daha sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de dahil olduğu üçlü zirvede savaşın sona erdirilmesi için atılacak adımları ele aldı.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan anlaşma kapsamında Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatı başladı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin başlatılacağını, vatandaşların kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olacağını açıkladı.

Gaziantep ve Mardin'in Derik ilçesinde aynı gün birkaç saat arayla meydana gelen kazalarda 35 kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı, tüm il ve ilçelerde 5 yıllık süreçte, 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yeri yapılacağını duyurdu. 'İlk Evim İlk İş Yerim' adı verilen sosyal konut projesine başvurular 14 Eylül'de başladı.

TOKİ'den ev veya iş yeri alıp geri ödemesi devam edenler için yüzde 25 peşin ödeme indirimi kampanyasının da başlatıldığı eylül ayında, yaklaşık 5,5 milyon kişiyi icra takibinden kurtaracak, icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki borçların tasfiye edileceği de açıklandı.

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla ilgili diplomatik temaslarını sürdürdüğü eylül ayında, Türkiye'nin arabuluculuğuyla 200 savaş esirinin mübadelesi sağlandı. Mersin'in Mezitli ilçesindeki polisevine silahlı saldırı düzenlendi, polis memuru Sedat Gezer şehit oldu, 1 polis yaralandı, 2 kadın terörist üzerlerindeki patlayıcının infilak etmesi sonucu öldü.

Türkiye ekim ayının ortasında, Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağındaki patlamayla sarsıldı. Patlamada 42 maden işçisi hayatını kaybetti, 10 maden işçisi yaralandı.

Ankara'nın Çankaya ilçesindeki eğlence mekanında üç kişi, istekte bulundukları şarkıyı bilmediği gerekçesiyle tartıştıkları müzisyen Onur Şener'i cam bardakla boynundan ağır yaraladı, Şener, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Kasım ayının 13'ünde Taksim'de terör örgütü PKK üyesi teröristin bıraktığı zaman ayarlı bombanın patladığı saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu 6 kişi öldü, 81 kişi yaralandı. İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen ve merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 5,9 büyüklüğünde deprem yaşandı, yıkılan binanın olmadığı depremde, 95 kişi yaralandı.

Kamudaki sözleşmelilere kadro müjdesi verildi, 3 yılı dolmuş sözleşmelilerin, 1 yıl sürecek aday memurluğa geçirileceği düzenlemeden kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bininin faydalanacağı açıklandı. Rusya'nın, 30 Ekim'de geçici olarak durdurduğunu açıkladığı 'tahıl koridoru'ndan sevkiyat, Türkiye'nin diplomatik girişimleriyle 2 Kasım'da yeniden başladı ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, 19 Kasım'dan itibaren 120 gün süreyle uzatıldı.

Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde PKK/KCK/YPG'li teröristler tarafından Türkiye'ye saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı başlatıldı. Türkiye, 2022 yılının son ayında, 6 yaşındayken cinsel istismara uğradığını, 14 yaşında evlendirildiğini söyleyen genç kızın şikayetiyle açılan davayı tartıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası da kamuoyunda geniş yer tuttu. Bulgaristan'ın Filibe Temyiz Mahkemesinin, Türkiye'ye iade talebini kabul ettiği Necip Hablemitoğlu suikastı faillerinden Mustafa Levent Göktaş, İstanbul'a getirildi.  İTTİFAK-AA