Elektrikli otomobiller hızla hayatımıza girdi. İlk başlarda menzilleri ile ilgili tartışmalar olsa da gelişen pil teknolojileri ile o sorunda büyük bir oranda çözüldü. Artık daha uzun menzil sunan elektrikli otomobillere olan tercih de artmaya başladı.

EBS Danışmanlık tarafından paylaşılan rapor, Türkiye'deki araçlarda yaşanan yakıt tipi tercihlerindeki değişimleri gözler önüne serdi.

2016 ve 2023 yılları arasındaki istatistiklerin paylaşıldığı araştırmada dizel otomobillerdeki düşüş dikkat çekti.

DİZEL ARAÇLARIN PAYI AZALDI
Bir dönem en çok tercih edilen yakıt tipi olan dizeller son yıllarda hızla düşüşe geçmiş durumda. Buna paralel olarak ise benzinli ve elektrikli araç tercihlerinin arttığı görülüyor.

DİZEL ARZINDAKİ DÜŞÜŞ EKTİLİ OLDU
Dizel tarafındaki düşüşte arz sıkıntılarının etkisi büyük oranda olsa da gelişen teknoloji ile beraber benzinli araçların eskiye nazaran çok yakıt tüketmemesi ve benzin ve dizel akaryakıt fiyatlarının neredeyse aynı olması da etkili olabiliyor.

2016 yılında Türkiye'de dizel otomobillerin sayısı yüzde 61,51 iken bu rakam 2017'de 63,49'a kadar yükseldikten sonra kademeli olarak düşüşe geçmiş durumda. 2022 yılında dizel tercihi yüzde 17,43'e kadar düşmüş durumda.

dizel otomobil
ELEKTRİKLİ VE BENZİNLİ MODELLER YÜKSELİŞTE
Diğer bir yandan 2016 yılında Türkiye'deki benzinli araçların oranı yüzde 38'ler seviyesindeyken bu rakam 2022 yılına geldiğimizde yüzde 69'a kadar yükselmiş durumda.

Elektrikli araçlarda ise durum şöyle;
2016 yılında Türkiye'deki araçların sadece yüzde 0,01'i elektrikli iken 2023 yılına geldiğimizde ise bu rakam yüzde 2,66'a kadar yükseldi.

TOGG ETKİSİYLE RAKAMLAR DEĞİŞECEK
Türkiye'nin yerli ve milli olarak ürettiği doğuştan elektrikli otomobil TOGG'un da piyasaya girmesi ile beraber 2023 içerisinde bu rakamın daha da yukarı çıkması bekleniyor. 

Editör: Mehmet Köşker