Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, akıllı ulaşım sistemleri için mevcut altyapının otonom sürüşe uygun hale getirilip otonom araçların yaygınlaştırılması konusunda adım atmaya hazırlanıyor.
Yerli ve milli kaynakları kullanılarak hayata geçirilmesi hedeflenen akıllı ulaşım sistemleri ile Türkiye'de sürdürülebilir, güvenli ve verimli bir ulaşım ağı oluşturulacak.
Projeler ve Hedefler
Ulaşım modlarının entegrasyonunu sağlamak, otonom sürüşe uygun altyapı oluşturmak ve yerli kaynakları kullanarak akıllı ulaşım sistemleri (AUS) geliştirmek için çeşitli projeler yürütülüyor. Bu projeler kapsamında AUS mimarisi belirlenmiş standartlara uygun olarak tüm ulaşım modlarını entegre edecek.
Gelecek dönemde, raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi için çalışmalar yapılacak. Mevcut altyapının otonom sürüşe uygun hale getirilmesi için hazırlıklar devam ediyor.
Otonom Araçların Yaygınlaştırılması
Otonom araçların üretimi ve ulaşım modlarında yaygınlaştırılması hedefleniyor. Araçların üzerinde bulunan kamera, radar ve sensör gibi donanımlar ile yazılımların senkronize çalışmasıyla gerçekleşen otonom sürüş, önümüzdeki dönemde öncelikli konulardan biri olacak.
Alternatif Ulaşım Modları ve Blockchain Teknolojisi
Araç ve sürüş paylaşımı, mikro mobilite gibi alternatif ulaşım uygulamalarına yönelik mevzuat çalışmaları da hızla tamamlanacak. Blockchain teknolojilerinin MaaS, veri paylaşımı, yük ve lojistik hizmetleri gibi alanlarda kullanımı yaygınlaştırılacak.
Hava Taksi ve Lojistik Merkezler
Hava taksiler, dronlar gibi yeni nesil araçlara yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılacak ve AUS kapsamında kullanımları desteklenecek. Lojistik merkezler de ulaşım modlarıyla entegre edilerek taşımacılık faaliyetleri kolaylaştırılacak.
Kaynak: (AA)