Sağlık Bakanlığı danışman heyeti, Suriye'de bölge halkının sağlık imkanlarını en iyi seviyeye ulaştırmak için yoğun çaba sarf ediyor.

Bu kapsamda ülkenin kuzeyindeki Azez ilçesi ile Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Mare ve Bab ilçeleri ile Çobanbey beldesinde hayat kurtarma görevini üstlenen Suriyeli sağlık ekipleri, Türk sağlık çalışanları tarafından uygulamalı eğitimlere tabi tutuluyor.

Ambulanslarda görevli ekipler ise aldıkları eğitimlerle, yaşanacak yaralanmalı vakalara müdahale ederek olası can kayıplarını önleyecek.

Fırat Kalkanı Bölgesi'nde acil sağlık hizmeti verecek ambulans görevlileri, eğitim kapsamında acil müdahale, sedye ve ileri sürüş teknikleri eğitimleri alıyor.

SURİYE'DE AMBULANSLARLA 112 SAĞLIK HİZMETLERİ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ

Açıklama yapan Acil Sağlık Hizmetleri Uzmanı Sezer Saykal, "Suriye'de ambulanslarla 112 sağlık hizmetleri vermeye çalışıyoruz. Hastaneler arası nakiller ve hastane öncesi sağlık hizmeti veriyoruz." dedi.

Eğitime tabi tutulan acil sağlık hizmetleri ekiplerinin bölgede oluşabilecek durumlara müdahale ettiklerini ve hastaların gerekirse Türkiye sınır hattına transferini sağladıklarını belirten Saykal, "(Fırat Kalkanı Harekatı Bölgesi'nde) Türkiye'deki 112 acil sağlık istasyonlarına benzer istasyonlar kurduk. 17 adet istasyonumuz var.' diye konuştu.

SURİYELİLER TÜRKİYE'DEN AMBULANS TALEP EDEBİLİYOR

Saykal, 112 acil sağlık hizmetlerinin Suriye'de daha ulaşılabilir hale getirilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Suriyeli vatandaşlara Whatsapp numaraları dağıtımını yaptık. Vatandaşlar verilen numaraları arayarak ambulans talep edebiliyorlar. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığı olarak Suriyeli acil sağlık ekiplerine 'sıfır risk-sıfır hata-sıfır kaza' amacıyla ambulans sürüş eğitimleri, ambulanslarda paramedik ve hemşire arkadaşlarımıza hizmet içi eğitimler planlıyoruz. Görev alacak personelin seviyelerini belirlemek üzere tatbikat yaptık, personeli en üst seviyeye çıkartacağız."