İstanbul Tuzla'da İçmeler Mahallesi Tuzla Devlet Hastanesi civarındaki ağır koku paniğa neden oldu. Mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine  AFAD, AKOM, İGDAŞ, itfaiye, polis ve zabıta ekiplerince bölgede inceleme yapılıyor. Bazı cihazlarla rögarlarda ve değişik noktalardan ölçümler yapıldı. Ekiplerin söz konusu kokunun kaynağına ilişkin çalışmaları sürüyor. Yetkililer, kokunun giderilmesi için kanalizasyonlara su basılarak kimyasalın çözülmesini sağlayamaya çalıştıklarını, ölçümlerde hidrojen sülfür değerlerinin biraz yüksek çıktığını belirtti. Konuyla ilgili henüz bir resmi açıklama olmasa da kanalizasyon sistemine sanayi atığı karıştırıldığı belirtiliyor. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuzla'da çevreye yayılan kaynağı henüz belirlenemeyen kokuya ilişkin soruşturma başlattı. İstanbul Valiliği'nin çalışmalarla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Kimyasal madde olduğu düşünülüyor

İncelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tuzla'da daha önce yaşanan benzer hadiseyi hatırlatan Yazıcı, "O sanayi bölgesindeki olay, oradaki vidanjörlerle dökülmüş olan kimyasal maddelerdi. Yakalanmıştı ve sorumlulara da şu an cezai müeyyideleri uygulanıyor. Bugünkü özellikle İçmeler mahallemizin iki sokağını kapsayan bu hadise, çok ilginç bir hadise. Emniyet yetkilileriyle valilikle de görüştük, AFAD ve İSKİ yetkilileriyle görüştük. Bir rögar kapağının açılıp, herhangi bir ilçede, herhangi bir yerde, Moda'da da olabilecek, Üsküdar'da da olabilecek bir rögar kapağının açılıp dökülen kimyasal madde olduğu düşünülüyor" diye konuştu. 

3 kişi tedavi edildi

Şadi Yazıcı, rögar kapaklarından kanalizasyona döküldüğü düşünülen maddenin tam olarak ne olduğunun belirlenmesi için numune alındığını ve çalışmaların sürdüğünü aktararak, "Çevreye yansıyan koku itibarıyla ki bir mahallenin iki sokağında olan bir hadise, bu araştırılıyor ve şu ana kadar üç kişi aşırı kokudan dolayı hastaneye başvurmuş. Devlet hastanesi başhekimimiz ile görüştüğümüzde ayaktan tedavi edilip ayrıldıklarını söylediler. Herhangi bir durum söz konusu değil. Yalnız işin müsebbipleri aranıyor. Bunun vidanjörlük bir olay veya büyük çaplı kimyasal bir döküntü olmadığını düşünüyoruz çünkü mahalleyi bile kapsamıyor. Daha az miktarda, lokal bir hadise olduğunu, hatta ben çok ileri götürmek istemiyorum ama özellikle de birilerinin bir sabotajı gibi şüphe bile uyanıyor insanın kafasında. Çünkü herhangi bir rögar kapağı, İstanbul'un herhangi bir yerinde açılıp içine dökülebilecek ve oluşabilecek bir şey, şu anda mahallemizin iki sokağında olan bir hadise bu" dedi.  Yazıcı, kokunun yayıldığı bölgenin sanayi bölgesi olmadığına işaret ederek, olayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. 

Sabotaj olabilir

Yazıcı, konunun bir yerleşim bölgesinde olduğunu vurgulayarak, "Yerleşim bölgesi içerisinde bir mahallenin iki sokağını kapsayacak lokal bir hadise. Çünkü rögar kapağının açılmasıyla oluşmuş. Rögar kapağı açılmış ve içine dökülmüş bu belli. Bu her yerde olabilecek bir hadisedir. Sanayi bölgesi olsa sanayiden kaynaklı olduğunu düşüneceğim ama burada bir yerleşim içerisinde ilk defa böyle bir dökümle, olayla karşılaşıyoruz. İSKİ yetkilileri de çok ilginç buluyorlar. Onlardan aldığım bilgi, onlar da suç duyurusunda bulunacaklar. Biz, suç duyurusunda bulunduk. Bunun bir komplo, bir sabotaj olduğunu düşünüyorum ya da gerçekten çok aptalca bir şey" ifadelerini kullandı.