Eskişehir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nde oldukça önemli ve anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı: Kadın ve Dünya Havacılığı Sempozyumu.

`height=

Gazetemizin  internet editörü  Özlem Gören, Sivrihisar Havacılık Kulübü`nün yönetim kurulu üyesi Celaleddin Gökçek ile Türkiye de bir ilk olan Uçan Müze ve Kadın ve Dünya Havacılığı Sempozyumu üzerine hasbihal etti..

`height=

Sempozyumda ülkemizin medarı iftiharı olan kadın pilotlarımız söz aldı.

Sivrihisar Havacılık Kulübü`nün Necati Artan Tesisleri`nde düzenlediği sempozyuma her biri ülkemizin medarı iftiharı olan kadın pilotlarımız katıldı. UPL Pilotu ve eğitimci Didem Işıkalan, Airline Kaptan Pilot Sinem İlker, Dünya Şampiyonu Glider Pilotu Judy Leden, Pilot ve Akademisyen Aysan Keskin ile annesi Pilot ve Muhasebeci Bahtışen Keskin ve Diyetisyen Elvan Odabaşı`nın konuşmacı olduğu sempozyum kadın ve dünya havacılığına ilişkin hamle çapında bilgi ve değeri katılımcıların irfanına arz etti.

`height=

Çekilişe katılan herkes gökyüzüyle buluştu.
Sempozyumun öğle arasında katılımcıları sürpriz bekliyordu. Çekilişe katılmak için isimlerini yazdıran herkes açılış etkinliklerinin en önemli ayaklarından birinde 16:30-19:00 saatleri arasında Sivrihisar semalarında uçmanın keyfini doya doya yaşadı.

Rus akrobasi pilotu Svetlana Kapanina şaşırttı!
Rusya`nın dünyaca ünlü kadın akrobasi pilotu Svetlana Kapanina aylar öncesinden söz verdiği halde 'Kadın ve Dünya Havacılığı Sempozyumu`na' katılmadı. Sivrihisar Havacılık Kulübü yöneticilerinin davetini aylar öncesinden kabul eden Svetlana Kapanina`nın, kendisinin Rusya`yı yöneten Birleşik Rusya Partisi`nin bir mensubu olduğu ve bu sebeple sempozyuma katılmayacağını son anda bildirmesi mezkû r hanım pilotun verdiği söze atfettiği değeri ve asuman kardeşliğine bakış açısını gözler önüne sermiş oldu.

2020 Sivrihisar`da dolu dolu geçecek.
2020 yılı Sivrihisar Havacılık Merkezi nde dolu dolu geçecek. Merkezin bir sonraki etkinliği 26 Nisan 2020 günü düzenlenecek olan Kâğıt Uçak Yarışması. 6-7 Haziran 2020 tarihlerinde Uçmayan Köy Kalmasın Projesi`nin yedinci ayağı düzenlenecek.

Eskişehir Sivrihisar Havacılık Merkezi (SHM) sosyal sorumluluk projesi kapsamında uçağa henüz binmemiş yüzlerce vatandaşımızı Sivrihisar`da gökyüzüyle buluşturdu

Uçmayan Köy Kalmasın!
SHM, hayatlarında hiçuçma şansı bulamamış olanları gökyüzüyle tanıştırmak için beş yıl önce Uçmayan Köy Kalmasın isimli bir sosyal sorumluluk projesini başlatmıştı. Geride kalan süre içerisinde proje kapsamına Sivrihisar ve civarında yaşayan iki bini aşkın kişi uçuş deneyimine sahip oldu. Projede yer alan kadın ve erkek pilotlar eşliğinde ilk kez uçma fırsatı bulan Sivrihisarlı köylüler, kadın-erkek, çoluk-çocuk demeden uçuş deneyimini yaşama fırsatını elde etti.

`height=

SHY Air Race& Fly Inn 4-5 Temmuz tarihlerinde;
4-5 Temmuz 2020 günlerinde SHY Air Race& Fly Inn etkinliği düzenlenirken 8-9 Ağustos 2020 tarihlerinde Merkez`in Doğu Apronu`nda Model AC& Skydiving Festivali sahne alacak. 30 Ağustos`ta Zafer Bayramı ve Havacılık Bayramı kapsamında Sivrihisar Tören Uçuşu gerçekleştirilecek. 12-13 Eylül tarihlerinde ise Türk Havacılık Sektörü SHG Airshow 2020`de bir araya gelecek. 25 Ekim 2020`de SHG`nin Doğu Apronu 'Geleneksel Cumhuriyet Fotoğrafı'na sahne olurken, yılın son etkinliği 10 Kasım 2020 tarihindeki Gazi Mustafa Kemal`e Saygı Uçuşu.

Necati Artan`ı tanıyalım;
Sivrihisar Havacılık Merkezi yöneticileri tesislerinin ismini vefâ sadedinden Türkiye`nin ilk jet pilotlarından biri olan Necati Artan`a hasretti. Necati Artan, Türk Hava Kuvvetleri`nin halk arasında `Uçan Kuğular` olarak bilinen akrobasi takımı Milli Akrotim`in kurucusu. Artan`ın kurucusu olduğu Uçan Kuğular`ın F-86 uçakları ile İstanbul semalarında 9 ve 12 uçakla yaptığı gösteriler bir dönem kamuoyunun gündemine oturmuş. 31 Ekim 1965 günü Dolmabahçe Sarayı üzerinde yapılan akrobasi gösterileri ise havacılık meraklılarının hafızalarına yer etmiş. Necati Artan, 191. Filo Komutanlığı görevinin ardından emekli olmuş. 1950 yılında pilotluğa başlayan, Türk Havacılık Tarihi`nin efsane isimlerinden biri olan Necati Artan 2015 yılında hayata veda etti.

Türkiye`nin ilk hava parkı.
Türkiye`nin ilk hava parkı olan Sivrihisar Havacılık Merkezi`nin kapıları havacılık âşıkları için her zaman açık. Pek çok kişinin genel havacılıkla tanışıp hayallerinin gerçekleştirmesinde önemli rol oynayan hava parklarının sayısı Türkiye`de arttıkça genel havacılıkta gelişecek.

`height=

Uçan Müze ziyaretçilerini bekliyor.
Sivrihisar Havacılık Merkezinde bulunan M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi`nde Türk havacılığının yanı sıra dünya havacılık sektörünün ilerlemesinde payları bulunan birbirinden değerli hava araçları ziyaretçilerini bekliyor.

Alamet-i farikası müze uçaklarıyla uçuluyor olması
Ü lkemiz geneliyle birlikte sanat ve kültür kenti Eskişehir`de de pek çok müze bulunuyor. M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi`nin alamet-i farikası uçan müze olması. Müzenin envanterinde kayıtları bulunan hava araçları sadece sergi nesnesi değil. Müzede havacılık meraklılarının ilgisini çeken uçakların bakımları düzenli olarak yapılıyor, uçuyor ve her an uçmaya hazır durumda;

`height=

Birbirinden özel 11 uçak;
Bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip olan müzede 11 uçak bulunuyor. Douglas DC-3, North American P-51D Mustang 'Ferocious Frankie', North American T-6G Texan/Harvard 'Happy Hour', Antonov AN-2, Boeing Stearman A75N11 PT-17, Supermarine Spitfire, Polaris Skin/582 Microlight, Phantom X2 Ultralight, Fouga Cm. 170 Magister, Boeing Stearman E75 PT-13D gövdesi ve Aerolite 103, müzenin dikkat çeken hava araçlarını oluşturuyor.

Benzer müzelerde hava araçları sadece sergilik durumdayken M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi`nin ziyaretçileri sergi alanlarında gördükleri uçaklarda usta pilotlar eşliğinde mavi göklere açılma imkânını elde edecek.

Müzede II. Dünya Savaşı`nda görev almış savaş uçaklarının yanı sıra ülkemizin en yaşlı uçaklarından biri olma ünvanına sahip Boeing Stearman E75 de sergileniyor.

`height=

Douglas DC-3 Yahut Türk Lokumu!
Müzede sergilenen Amerikan 'Douglas Aircraft Company' tarafından DC-2 modeli geliştirilerek üretilen çift motorlu ve kuyruk tekerlekli yolcu uçağı olan DC-3`e yakından bakalım... 1935 yılından itibaren dünya hava yolu taşımacılığında birçok görevler üstlenen ve ilk uçuşunu 17 Aralık 1935 tarihinde gerçekleştiren uçağın yolcu kapasitesi, hızı ve ekonomik operasyon özellikleri hava yolu şirketlerinin dikkatlerini üzerine çekmiş.

M.S.Ö. Hava& Uzay Müzesi envanterinde bulunan 2204 seri numaralı Douglas DC-3, 1940 yılında bir hava yolu şirketine 'Flagship Cleveland' adıyla teslim edilmiş. Kısa zaman sonra Amerika`nın 2. Dünya Savaşı`na fiilen girmesiyle birlikte ABD Ordusu Hava Kuvvetleri`ne (USAAF) tahsis edilen uçak, Avrupa`ya gönderilmiş. Uçağın pilotu bu intikal uçuşu sırasında yakıt almak için indiği 'Güney Greenland' hava alanında etrafında Alman denizaltılarının olması sebebiyle bunların el bombaları ile tahrip edilmesi görevini üstlenmiş. El bombaları, sökülen kapıdan aşağıya personel tarafından atılmış! Böylelikle bilahare müzenin envanterine girecek olan uçak, hava bombardıman görevine gönderilen 'ilk ve tek DC-3' olma özelliğine de sahip olmuş.

2. Dünya Savaşı`ndan sonra Trans Texas Havayolları tarafından satın alınan uçak, 1971 yılında Provincetown&ndash Boston Havayolları`nda, 1992`de ise Champlain Air şirketinde uçuşlarına devam etmiş. 2009 yılında İsviçre merkezli 'Super Constellation Flyers Association' tarafından satın alınan söz konusu DC-3, Breitling sponsorluğunda uçuşlarına devam etmiş. 2017 senesinde bu firmanın sponsorluğunda tam bir dünya turunu tamamlayarak 'dünyayı dolaşan en yaşlı uçak' unvanını da kazanmış. Dünya turu sırasında 45.400 km. mesafe kat ederek 258 saat uçuş, 147 kalkış ve iniş yapan DC-3, 27 ülkeye ve 62 şehre uğramış. Bu uçuşlarda birçok değişik ülkeden toplam 1.022 kişi DC-3`ün yolcusu olmuş. Uçak, ayrıca dünya çapında hava gösterilerinde de yer almış, sinema ve TV yıldızı olarak film ve belgesellere konu olmuş. Hâlen 'uçar durumdaki' DC-3, Mart 2019 tarihinde, M.S.Ö. Hava& Uzay Müzesi envanterine kaydedilmiş. Böylelikle efsanevi uçağın adı 'Turkish Delight' olarak Türkiye göklerinde Türkiye`nin uçan en yaşlı uçağı ünvanıyla yerini alırken M.S.Ö. Havacılık Müzesi`ne Ali İsmet Öztürk ve Kamuran Keskin tarafından kazandırılmış.

Eskişehir ile Ankara arasında;
M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi Sivrihisar`da... Sivrihisar, Eskişehir ile Ankara arasında konumlanıyor. Müzenin öne çıkan bir diğer özelliği de haftanın tüm günlerinde ziyaretçi kabul etmesi. Her gün 10:00-17:00 saatlerinde kapılarını açık tutacak olan müzeye girişler serbest ve ücretsiz.
 

Gift Shop`a uğramayı ihmâl etmeyiniz!

Müzede yer alan Gift Shop`ta müze alanında sergilenmekte hava araçlarıyla ilgili çeşitli hediyelik eşyalar kupalar, ajandalar, t-shirtler sahiplerini bekliyor. Hediyelik eşyaların tamamı müze için özel olarak üretildiğinden başka bir yerden temin edilmesi mümkün değil. Ziyaretçiler burada kendileri ve sevdikleri için Müze ve Eskişehir hatırası olarak kalıcı özellikte hediyeler edinme imkânına da buluyor.


Merkez, Milli Havacılık misyonunun hizmetine âmade;
Sivrihisar Hava Parkı`nı ülkemize kazandıran Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği 2019 yılında yedi büyük etkinlik gerçekleştirdi. Yurt içi ve yurt dışından yaklaşık yüz bin misafiri ağırlayan Merkez yöneticileri dün resmen hizmete başlayan M. S. Ö. Hava ve Uzay Müzesi ile ülkemizin havacılık faaliyetlerine yeni bir dinamizm kazandıracak.

Ay Yıldız âşığı bir grup gökyüzü sevdalısı;

Müzeyi ve Merkezi, Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği`nin Milli Havacılık Misyonuna hizmet etmeye sevdalı bir grup Ay-Yıldız âşığı kurmuş. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, sivil toplum kuruluşu burası. Şu ana kadar gerçekleştirilen tüm faaliyetler gönüllü bağışlarla ve sponsorluklarla imece usulüyle hayata geçirilmiş.

Türk Yıldızları ve Solotürk Sivrihisar semalarında;

Ü lkemizin, bir adım öte medeniyetimizin değerlerine gönül vermiş bireylerin oluşturduğu Merkez ve Dernek, uluslararası havacılık gösterileri ile memleketimizin dünyaya prestijli platformlarla tanıtımına öncülük etmek vazifesinde de gönüllü. Bu anlamda Eskişehir Sivrihisar Havacılık Merkezi yurdumuzun gururu olan kurumlarımız nezdinde de gördüğü kabuller neticesinde 2019 yılında düzenlediği Sivrihisar Hava Gösterileri`nde Türk Yıldızları`na ve Jandarma Çelik Kanatlar`a 2018 yılında SoloTürk`e, 2017`de ise TAİ Atak Helikopteri ne ve Hürkuş`a ev sahipliği yapmış.

Misyon: Milli Havacılık sektörümüze ilave değer arz etmek; .
Misyonu, millî havacılık sektörüne katkıda bulunmak, vizyonu, günümüz teknoloji ve uygulamalarının gerektirdiği şekilde işlerini doğru yapmak, ülkemizde bu anlamda gelecek nesillere iz bırakan iyi örnekler teşkil etmek olan Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Derneği, her türlü gönüllü katkıya ve işbirliğine açık.


Zamana yolculuk için Sivrihisar`a davetlisiniz!
Eskişehir Sivrihisar Havacılık Merkezi nde gayri ticari ve sportif amaçlı uçuşlar için verilen hizmetlerin önemli bölümünün ücretsiz olduğunu belirttikten sonra zamana yolculuk yapmak isteyenlerin her gün mesai saatleri içerisinde Sivrihisar`a davetli olduğunu belirterek yazımıza nihayet verelim.