`height=

'Başkalarının hakkımda ne düşündüğü hiçönemli değil.' demek, sadece lafta kolaydır. Gerçekte ise çok zordur. Çünkü herkes, kendisi hakkında başkalarının ne düşündüğünü umursar. Umursamam diyenler belki daha da çok umursuyordur da haberi yoktur belki de.

Tuhaf olmak hem çok cazip hem de tehlikeli bir durumdur. Normal olmanın verdiği güvenli iklimi, uçlarda yaşayanlar bulamazlar. Fakat uçlarda yaşayanların elde ettiği sıra dışı deneyimler, sıra dışı tatlar, sıra dışı heyecanlar ve yüksek adrenalin onları daha da sıra dışı olmaya sevk ediyordur büyük bir ihtimalle. Çünkü sürekli daha zor olanı, daha imkansız olanı denemek istiyorlar o insanlar.

Birçok keşif, birçok buluş sıra dışı insanların sayesinde olmuştur.
Sürekli aynı yoldan gidenler, sürekli aynı manzarayı görürler değil mi? Arada bir gidilmemiş yollardan gitmekte fayda vardır. Yeni deneyimler ancak öyle elde edilir.

Zaman zaman sağ elle yaptığımız işleri sol elle yapmayı denemekte fayda vardır. Arada bir sol elle yazı yazmaya çalışmak, kafanızı sol elle sabunlamak, dişinizi sol elle fırçalamak beynimizi aktif ve dinçtutmak için önemli birer aktivite sayılıyormuş. 

Yine vücudumuzu çalıştırmanın da çok önemli olduğu söyleniyor insan beyni için.

Vücudunuzla yapacağınız her egzersiz, beyniniz için de iyi bir egzersiz olacaktır. Beyin yeni kas becerileri öğrendiğinde, dengede durmak için çabaladığında gelişir ve güçlenir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, beyin sağlığınız için de çok önemlidir

Yeni bir beceri öğrenmenin de insan beynini her daim güçlü ve uyanık tuttuğu biliniyor

Yeni bir beceri öğrenirken harcadığımız çaba, beynimizin birden fazla bölümünün çalışmasını sağlayarak harika bir beyin egzersizi olarak da işlev görüyor. İster yemek yapmak olsun ister yeni bir enstrüman çalmak olsun, öğrenme becerilerinizi tetikleyecek herhangi bir yenilik beyninize çok iyi gelecektir. O yüzden yeni yerleri gezmek, yeni tatları denemek gerekiyor.

Umursamak demiştik ama konu nereye geldi?
Başkalarının hakkımızdaki düşüncelerini, ne fazla ciddiye almak ne de hiçdikkate almamak doğru...

En doğru yaklaşım, başkalarının hakkımızdaki düşüncelerini bir süzgeçten geçirmek, iyi bir analiz yapmak ve gerçekten bizim için yararlı olacağını düşündüğümüzü umursamaktır. Yaşamış olduğumuz toplumun ortak değer ve yargılarını dikkate almak gerekir. Toplumun ortak acı ve kederini, ortak sevinçve neşesini paylaşmak gerekir. Tamamen topluma, toplumsal değerlere aykırı bir birey olmak ve aykırılığı onların gözüne sokarcasına yaşamak özgürlük değildir.

Bu tamamen de standart olalım demek değildir. Bir yanımız toplumsal değerlerle uyum içinde olurken bir yanımız da sıra dışı olmaya devam edebilir. Meşru bir çerçevede, yasal zeminlerde olduğu müddetçe biraz aykırı olmanın, sıra dışı olmanın, macera sever olmanın, fedakar olmanın, biraz aşkın olmanın hiçbir olumsuz tarafı olmayacaktır.