İnsanın doğarken beraberinde getirdiği yegâne duygu belki de umut; Yaşamın bir parçasıdır o... 'Umut olmazsa yaşam biter' sözü buna en güzel örnektir. Hep yarını beklemek, hep bir adım sonrasına koşmak bir dolu umutla.

Kiminde elde avuçta yoktur kimi de elinde olanlarla yetinmez. Fakat ikisinin de bir ortak paydası vardır umut.

Varlıkta yoklukta bir imtihan değil midir? Kimi sağlığı ile sınanırken kimi hastalıkla, kimi zenginlikle kimi fakirlikle. Belki de kimseye rahat yok bu dünyada. Kimi deli gibi evlenmek isterken kimi boşanmanın hayalini kurar.

Kimi en yakınındakinin hayatına imrenirken bir bakarsın ki o da diğerinin hayatına imreniyor. Kimse hayatından pek memnun görünmüyor. Hep daha fazlası ve iyisinin hayali kuruluyor bir umut.

Yaşam koçları neden var sanıyorsunuz? Ya da düşünce gücü kitapları ya da kişisel gelişim kitapları. İnsanlar bu zamana kadar gelişemiyor muydu yani? Tek sorun şu ki insanlar umutlarını besleyecek yeni icatlar arıyor. Belki de haklılar. İnsanın bu zor yüzyılda biraz daha fazla kendini iyi hissetmeye ihtiyacı var. Minik bir cümle bile hayata farklı bakmanı sağlayabiliyor zaman zaman. Bu ne kadar devamlı oluyor bilinmez.

Daha iyisini umut etmek, bahsedilen enerjilerle evrene bir şeyler postalamak nasıl bir geri dönüş sağlıyor bilemeyeceğim fakat her hareketin başı ve sonu umut.

İyimserliği kendimize kural edinmeliyiz belki de ve umut denen demirbaşımızı onunla beslemeliyiz en zor zamanlarda bile.

Umutsuzlukla üzüntüleri ve korkuları çok kolay inşa edebiliyoruz. Çünkü olumsuz düşünebiliyoruz. Karşımızdakini düşünmeden, empati kurmadan itham edebiliyoruz. İyimser olduğumuz zaman empati kurabiliyoruz ve nefret değil sevgi inşa edebiliyoruz.

Empatinin Türkçe karşılığı duygudaşlıktır. Aslında bu çok daha güzel ve anlaşılır bir ifade. Bir insanın duygudaşı olmak, ona duygudaşlık etmek, dost olmak, yaren olmak. Yol arkadaşı olabilmek. Umutsuz anlarında umutlarını yeşertmek ve bazen de umutlarına ortak olmak.

Maviyi mavi gibi görebilmek yeşili yeşil gibi ve bunların içinde bin bir türlü rengi keşfetmek gibi;

Umut dolu yarınlarınız ve çok mutlu günleriniz olsun. Tüm karamsar ve karanlığı davet edenlere inat aydınlık ve güzel bir dünyanız olsun.