Hizmet ve ürün geliştirme konusunda akla hemen Ar-Ge  ve inovasyon gelir. İnovasyon yenilik, Ar-Ge  ürün ve hizmet geliştirmektir.  Yeni ürün ve hizmet geliştirme çalışmaları sonucu meydana gelen ürün diğer ürünlerden % 70 daha kârlı oluyor.  Dolayısıyla yeni üretilen, geliştirilen ürün haber niteliği ile  sektörel dergi, gazeteler, tv programları, bayiler aracılığıyla  kullanıcı  reklamını  yaparken  markaya katkı,  firmanin bilinirliği, çalışanlara gurur,  işbirliği yaptığı firmalara itibar ve güven duygusunu pekiştirerek aranan ürün,  çalışmak istenen firma olur. 

Bu açıdan bakıldığında firmalar üçgruba ayrılır. 

1. Lider firmalar   Lider firmalar da Ar-Ge yapılarak yeni ürün ve hizmetlerle rakiplere rekabet üstünlüğü elde eder. Genelde tek başına piyasayı % 20 civarında kontrol ederken yüksek kâr payı elde ederler.  Hem pazar payı hemde cüzdan pasında aslan payını alırlar.  Genelde sektör de dönen paranın % 60 ı civarında pay alırlar. 

Ancak her ürünün beli bir yaşam çizgisi vardır.  Bu süre üründen ürüne değişir. Ortalama sektöre göre 6 ay ile 2 yıl arasında ömrü olur onun için süreki araştırma geliştirme ve inovasyon yapmak gerekir. 

2. Takipçi firmalar Yeni ürün ve inovasyon yapmayan piyasa da gelişimi ve değişimi başlatmak yerine lider firmaları takip ederek Ar-Ge departmanı kurarlar fakat burada mantık araştırma geliştirme yerine arakla getir mantığında hareket ederler. Lider firmanın ürününü alarak teknik,  içerik ve fiziki özelliklerini inceleyerek farklı bir adla ve sistemle piyasaya ürün çıkarırlar fakat lider firma çok önceden kendini kral olarak ilan etmiş ve piyasaya girmiş olduğu için takipçi firma lider firmanın beğenmediği karsız müşterilere satış yapar. 

3. Taklitçi firmalar   Bu firmalar lider ve takipçi firmaların yaptığı ürünler ve inovasyon çalışmalarını bire bir taklit ederek piyasaya onlardan daha ucuza satarak kazançelde etme düşüncesi ile Ar-Ge yapmak yerine al getir mantığı ile hareket ederler.  Genelde montaj firmaları,  mühendislik firmaları, teknik servis ve satış yapan firmalar 3. Grup firmalardır.
Bazen firmalar Ar-Ge  veya inovasyon yapmak yerine lider firmaların  yaptığı ürün ve hizmetleri kendi sistemlerine entegre ederek yeni ürün çıkarmak için iş birliğine giderler ki bazen çok mantıklı oluyor. 

Yeni ürünler ve hizmetleri meydana getirmek için temel olarak 3 yaklaşımla hareket ederler. 

1. Kurum içi girişimcilik ve icat ile piyasaya yeni ürün, hizmet sunabilmek amacıyla kendi içinde Ar-Ge sistemi kurarak yeni ürün icat ederek piyasada değişimi başlatmak.

2. İnovasyon ile var olan ürünleri müşteri tarafından daha çok tercih edilmek ve daha kolay kullanımına sağlamak amacı ile üründe yenilik yapmak üzere hareket ederler. 

3. Müşteri geri bildirimlerinden elde edilen verilerle şikayetleri azaltmak amacı ile ürünü geliştirme ve yenilikler yapmak. İnsan deneyimini elde etmek için demo, numune,  yarışmalar,  kaza ve hasta kayıtları,  şikayetler, testler sırf daha iyi ürün elde etme amacıyla yapılır. 

4. Rakipleri analiz etme Bazı kaynaklar rakipleri boşver müşterini dinle derken bazı kaynaklarda rakipleri takip et mantığını ileri sürerler ki aslında ikisinin de olması lazım....

Gelecekte var olmak isteyen işletmeler, müşteri eğitimi,  yeni ürün ve hizmet üretimi, kurumsal yönetim anlayışı,  satış odaklı,  finansal alt yapılı,  geleceği belirleyen, e ticaret ve geleneksel,  ileri satış yöntemlerini kullanan kurum içi girişimcilik ve kurumsal ortaklık yapanlar ayakta kalacak.  Her sektörde ilk 10 firma para kazanır. Diğerleri de onlara hayran kalır.