İleri tarihli birkaçoyun biletim vardı ama illaki bu akşama da bir oyun bulmalıydım; Öncelikle Anadolu yakasını tikleyip oyunlara bakmaya başladım ki karşıma Sahne Hane çıktı! Çıktı çıkmasına da Ü sküdar diyor; Şehir Tiyatrolarının varlığından haberdarım ama bu Sahne Hane de neyin nesiydi? Haritayı büyüte büyüte baktım; E bu yol o yol, e bu sokak o sokak; Bildiğin bizim Ü sküdar burası! Hemen kaptım bileti! İyi ki de kapmışım. Oyunun adı: Perde Arkası

`height=

Sahnenin varlığından haberim yoktu. Bir yandan sevindim bir yandan da daha önce nasıl haberim olmadı diye hayıflanıyorum. Neyse ki Aralık`ta açılmış. Geçkeşfetmiş sayılmam. Fakat dikkatimi çeken şey aşağıdaki metin oldu. Alsam mı almasam mı, saati kaç, hangi gün derken oyuncularla alakalı bir detay verilmişti;  

'Onlar, tiyatrodan farklı meslekleri olan tiyatro âşıkları. Kimi bankacı, kimi mühendis, kimi öğretmen, kimi öğrenci... Hepsinin ortak noktası tiyatroya gönül vermiş olmaları. İşlerini tamamladıktan sonra dinlenmek yerine tiyatro provası yapmayı tercih ediyorlar, Fazla Mesai ye geliyorlar...'

Bu metni okur okumaz tereddüt etmedim ve kendimi Sahne Hane`nin kapısında buldum. Oyundan da öte bu tiyatro âşıklarıyla tanışmalı ve onları tebrik etmeliydim. 

O çok sevimli ve davetkâr Sahne Hane tabelasının altından geçip basamaklardan indim usulca; Birkaçkişi çoktan gelmiş oyun saatini bekliyordu. Basamaklar sonlanınca sizi trajedi ve komedinin simgesi, gülen ve ağlayan suratlar karşılıyor. Hemen sağında gelecek oyunların afişleri; Biraz ötedeyse içecek bir şeyler bulabileceğiniz mini kafe; Bu arada kahveler ucuz, kahve içmeye de gidebilirsiniz bence. 

Çok şirin bir mekân olmuş. Mekanın fikir mimarı aynı zamanda oyuncu ve yönetmen Can Törtop, burası için bir çeşit 'mahalle tiyatrosu' diyor ve ekliyor ' Ü sküdarlılar burayı çok sevdi ve benimsedi. Anneler çocuklarını alıp geliyor. Çocuklar da dâhil herkese hitap eden oyunlar sergileniyor.'

`height=

Gelecek olanlara duyurayım mekânda sokak canlarına mama bağışı da kabul ediliyor. Onlar için bile oyun sahnelemişler. Buranın iyi aurasını gerçek entelektüel kafaların varlığına borçluyuz sanırım. Bir düşünür entelektüeli sadece entelektüel değil 'baştan aşağı entelektüel' olarak nitelemişti yani tavra, yaşam biçimine bir atıftı bu, içinde biriktirdiklerinin hayata yansıması. Burada da onu gördüm. Can Bey olsun, oyuncular olsun hepsi mütevazı ve asla amatör değiller, tevazu da bundan kaynaklı olsa gerek! Hayvan ve insan dostu, işlerinden arta kalan zamanı sanata adayan güzel insanlar topluluğu. 

Orayı o kadar sevdim ve varlığından dolayı mutlu oldum ki bu gidişle oyundan bahsedemeyeceğim sanırım. Fakat Ü sküdar`ın büyük bir eksiği kapanmış. Evet, Ü sküdar`a gökten bir yıldız düşmüş, dilerim bu yıldız sonsuza dek parlar. 

Oyuna gelirsek;

Adı üzerinde Perde Arkası; Oyunun asıl amacı insanın hırsını tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermek. Bunu da hakkıyla verdiler. Konusu   sahne alan oyuncuların oyun bitiminde perde arkasında yaşadıkları. Oynadıkları oyun Othello. Bu tabi oyun içinde bir oyun. Othello da pek manidar olmuş. 'Othello Hamlet`in bir yankısı gibidir' der Özdemir Nutku Othello için yazdığı bir girizgâhta; Bu akıllıca tercihin ardından güzel performanslarla tamamlanan oyunda amiyane bir ifadeyle insanoğlu birbirini nasıl satar gerçeğine ulaşıyoruz. Bazen düşünürüm Shakespeare nasıl bir hayat yaşadı ki ışığı bugünlere kadar geldi. Bir benzeri de bana göre Machievelli`dir. Siyaseti ve insan ilişkilerini çözmüş adamlar. Oyun Othello`nun karısı Desdemona`nın etrafında dönüyor. Alkışı alıyorlar, perde kapanıyor; Huyumdur bilirsiniz ser veririm ama oyunun can alıcı kısmını asla söylemem. Othello bu oyunda sadece bir girizgâh, devamıysa şahsi hırsların Othello`nun gölgesinde devamı; Promiyer sonrası kutlama yapıyor oyuncular. Kadehler havada tokuşuyor, herkes birbirini tebrik ediyor; Fakat bu tebriklerin arkasında dönen entrikaları bir oyuncunun ortadan kaybolmasıyla anlıyoruz. Ortada bir ceset var! Hadi bu korkuyu geçtik, cesedi masaya yatırıp parmağındaki yüzüğe kadar soymak da nesi? 

`height=

'Homo homini lupus'

Merak mı ettiniz o zaman gidip izleyiniz. 

Oyunun sonunda oyuncularla kısa bir sohbetimiz oldu. Evet, gerçekten de tanıtımda altı çizildiği gibi hepsinin farklı alanlarda uzmanlıkları var, memuru da var, terapisti de var; Hatta bir kaçı müdürdü. 'Müdürüm' deyince valla önümü ilikledim. Müdür müdürdür değil mi ya; Ama şu bir gerçek ki sanatçı, makamlar üstüdür. 

Çok mütevazı ve hoş bir mekân, oyuncular çok başarılı, lokasyon iyi; Evet, Ü sküdar`a bir yıldız düşmüş ve belli ki bu yıldız nice yıldızlar doğuracak, Ü sküdar`ı aydınlatmaya devam edecek. Başarılarınız, alkışınız bol olsun, Ü sküdar`a hoş gelmişsiniz.