Önceki akşam Ü sküdar Otis Tarda Kafe`de önemli bir mezat vardı. Ü lkemizdeki ve dünyanın mahrum bölgelerindeki yetimlerin hizmetinde kullanılmak üzere Yetim Vakfı hayrına düzenlenen mezata iki mühim kültür sanat siması imza attı: İsmail Kılıçarslan ve Fatih Ketancı. 

`height=

Kılıçarslan ve Ketancı;

Mezatın başlamasına kısa bir süre önce yapımcı, koleksiyoner Fatih Ketancı arayarak bir yandan sosyal medya üzerinden yayınlanacak olan programa davet etti, diğer yandan da mezata İsmail Kılıçarslan tarafından hediye edilen celî sülüs bir Lafza-i Celâl`in hattatını sordu. Muhatabıma, -İttifak gazetemizin portalını ve dahi matbu nüshalarını tezyin etmekte olan- celî sülüs yazı güzelinin Hattat Talip Mert hocamıza ait olduğu bilgisini verdim. Halkâr süslemesi lihikmetin yarım kalan, iki haftalık hilâl parlaklığındaki yazıda Abdülbârî (Talip Mert) ketebesi var. 

`height=

Bu vesileyle birazdan mufassalan değineceğimiz hayır mezatından haberdar oldum ve etkinliğe sosyal medya üzerinden katılarak Hattat Hamid AytaçBey`in hayırlı haleflerinden Talip Mert hocamızın yazısına pey verdim. Yazı bize nasipmiş. Evimde Talip Mert Hocamızın iki yazısı vardı. Birini, önceki akşamki müzayedeye ABD`den katılan ve bazı eserlere pey veren Dr. Bekir Cantemir`e yıllar önce hediye etmiştim. Böylelikle Abdülbârî ketebeli yazılarımızın adedi yine ikiye ulaştı, hamd olsun.

Hayır, sergileri ve mezatları mühim. Son on yılda ülkemizde hayır sergileri sıklıkla tertip edilmeye başlandı. Özellikle günümüzün usta hattatlarından, Bursa Şabaniye Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği Başkanı Mahmut Şahin`in, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kütahya ve Eskişehir`deki talebeleri ve yol arkadaşlarıyla birlikte düzenledikleri sergilerle pek çok hayra kapılar aralandı. Hatırladığım kadarıyla mezkû r kapı`lara değinmek vakıa mutabık olacaktır. 

Hayır sergilerinde Şabaniye Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği farkı;

Hattat Mahmut Şahin ve arkadaşlarının ilk yardım sergisi Kur an Kursu talebeleri için olmuştu. Bu hizmeti Pekay Polis Eşleri Derneği, Şehit Gazi Yakınları Derneği, Kütahya Engelliler Derneği, Emet Engelliler Derneği adlarına tertip edilen yardım sergileri takip etti. Akabinde İHH ile Gazze Sergisi düzenlendi. Sivas Yetimler Masası ile Yetimler Sergisi, Filistin`e Yardım Sergisi Deniz Feneri Derneği ile Suriye Sergisi, Afrika da Yüz Cami Yüz Su Kuyusu Sergisi, Yetimler Sergisi Can Suyu Derneği ile Yetimler Sergisi tertip edildi. Deniz Feneri ve İHH ile tekraren birkaçsergi daha gerçekleştirildi. Deniz Feneri Derneği için düzenlenen yardım sergisinde Afrika`da, Benin`de Hattat Hafız Osman Camii`nin inşa edilmesine vesile olundu. Hatırladığım kadarıyla iş adamı, sanat ve sanatkâr hamisi Murat Ü lker, Deniz Feneri Derneği`nin sergisinden beğendiği onlarca yazıyı satın alarak camiinin yapılmasına öncülük etmişti. Mahmut Şahin hocamız önümüzdeki aylarda Filistin ve Mescid-i Aksa için düzenlenecek olan bir hayır sergisi için de sülüs, ta`lik ve şikeste ta`lik yazı nevilerinde otuz yazı bağışladı. Kalemi pür-nû r olsun.  

`height=

Kültür sanat adamlarının bağışları;

Önceki gün (20 Eylül 2021 Pazartesi) saat 20.00 de İsmail Kılıçarslan ve Fatih Ketancı`nın el ve gönül birlikteliğiyle Yetim Vakfı yararına organize ettikleri online kitap ve sanat eserleri müzayedesi/mezatı hayır mezatlarının son halkası olarak  sitane tarihindeki yerini aldı. 

Müzayedede yer alan eserler Bünyamin Yılmaz (kitap), Yusuf Genç(kitap), Kübra Doğan (hüsn-i hat) ve İsmail Kılıçarslan (kitap, tespih, resim ve hüsn-i hat) tarafından bağışlandı. 

Kimi hayır müzayede ve sergilerinde satışa konu olan eser gelirlerinin cüz`i bir kısmı ilgili müesseselere bağışlanırken Ü sküdar Otis Tarda Kafe`de tertip edilen online mezatta yeni sahiplerini bulan eser ve kitaplardan elde edilen gelirin tamamı Yetim Vakfı na bağışlandı. Müzayedeye katılan bir kaçkatılımcı satın aldıkları eserleri bir sonraki hayır müzayedesine bağışlayarak örnek bir davranış sergiledi.

Koleksiyoner İsmail Kılıçarslan

İsmail Kılıçaslan Yenişafak gazetesindeki yazılarıyla tanınan entelektüel bir şahsiyet. Yazar Kılıçarslan`ın ülkemizin önemli koleksiyonerleri arasında olduğunu Fatih Ketancı`dan öğrendim. Sn. Kılıçarslan`ın tesbih, hüsn-i hat-tezhip, resim ve parfüm şişesi koleksiyonlarını önümüzdeki günlerde Sn. Ketancı`nın rehberliğinde ziyaret edeceğiz inşallah. 

Yetimlere borçluyuz.

Yetimlere borçluyuz. Yetimler, hasta, kimsesiz, çaresiz çocuklarımız yollarımızı gözlüyor. Bazı yetimler hastane köşelerinde bî çare kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Kızılay, İHH ve Yetim Vakfı gibi sorumluluğunun bilincinde olan pek çok kurum fî sebî lillah yetimlerin hizmetinde bulunuyor. Kültür, sanat ve irfan adamlarının da yetim hizmetlerine Ü sküdar`dan şefkat eli uzatıyor olması cemiyetin yüzünü güldürecek hamle çapında bir hadise. 

İlk mezatlarında eskilerin, efradını cami` a`yarını mani dedikleri tarzda mezat yönetmeye muvaffak kılınan İsmail Kılıçarslan`ı ve Fatih Ketancı`yı tebrik ederken, Otis Tarda Kafe`de ayda bir hayır-hasenat sergilerinin düzenleneceği belirterek sözü Yetim Vakfı`na bağlayalım;

Yetim Vakfı

Yetim Vakfı,  'yetim'  kavramının kapsamına yetimlerin yanı sıra,  öksüzleri,  kayıp-buluntu çocukları,  sosyal yetimleri  ve  yetim annelerini de dâhil ediyor. Vakıf, sunduğu hizmetlerde herhangi bir yaş sınırı gözetmeksizin, yetimlerin ilk çocukluktan hayata atılacakları yaşlara kadar uzanan geniş bir ömür dilimini kuşatıyor.