Sevgili okuyucularımız,

Bizleri yaratan yüce Rabbimiz her mevsime uygun bin bir çeşit sebze meyveyi de rızıklanmak için yaratmıştır.

Ü lkemiz coğrafi konumu itibari ile dünyada gerçekten eşi benzeri bulunmayan bir stratejik öneme sahiptir.

Ü çtarafının denizlerle çevrili olması -Her ne kadar bundan yeteri kadar istifade edemiyorsak da- akarsuları, dağları, ovaları &ndash her ne kadar artık üretemeyip ithal edecek derecede üretimden uzaklaşılmışsa da- istenirse dört mevsimin aynı anda yaşandığı ender ülkelerdendir.

Ü lkemizde her türlü sebze ve meyve, tahıl ve diğer tarım ürünleri vardı ve halen de istenirse vardır. Bu çeşitlilik bizlere sunulmuş gerçek bir lütuftur.

Ü stelik öyle bir lütuf ki bu ülke, dün nasıl dışarıdan hiçbir yiyecek ve içecek almadan idare edebilecek, yani kendi yağıyla çok rahat bir şekilde kavrulabilecek ve sayıları bir elin parmaklarını geçemeyecek ender ülkelerden biri idiyse, istenirse bugün de o topraklara o özelliklere sahip bir ülkedir.

Bugün çok üzülerek söyleyelim ki marketlerde bulduğumuz üzümlerimiz de diğer birçok meyve ve sebzede olduğu gibi neredeyse tekdüze inmiş durumdadır. Çekirdeksiz İzmir üzümü, siyah üzüm, gelinparmağı, müşküle gibi birkaççeşit üzüm ile mevsimler geçmektedir.

Oysa ülkemizde bulunan üzüm çeşidi bu kadar mıdır?

Kaççeşit üzümümüz var?

Ü lkemizde yaygın olarak üretilen üzüm çeşitlerini saymaya kalksak acaba kaçtanesini sayabiliyoruz?

Adakarası, Aküzüm, Bornova misketi, Çavuş, Çekirdeksiz, Doruktar, Emir, Hamburg misketi, Horozkarası, İrikara, Kadınparmağı, Kişmiş, Kozak, Misket, Müşküle, Narince, Razakı, Yapıncak, Yediveren, Kalecik Karası, Narince, Öküzgözü, Boğazkere daha neler neler;

Ve Türkiye üzüm üretimi bakımından dünyada üçüncü sırada gelmekte ve üzüm üreten ilk on ilimiz Manisa, Denizli, Kahramanmaraş, Mersin, Mardin, Gaziantep, Diyarbakır, Nevşehir, İzmir, Elazığ`dır;

Yemek ve tatlılarda, üzüm suyu üretiminde ve komposto yapımında kullanılan üzüm miktarı tonlarcadır.

Bunca üzüm üretimine rağmen üzüm tüketimimiz kişi başına yarım kiloyu bile bulmamaktadır. Bu miktar sağlıklı nesiller yetiştirilmesi bakımından gerçekten çok ama çok azdır.

Yukarıda da saydığımız gibi ülkemizin hemen her bölgesinde, Ege, Marmara, İçAnadolu, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere neredeyse bütün yurdumuzda en az 15-20 çeşit üzüm türü vardır.

Çavuş, çekirdekli, çekirdeksiz, misket, Yalova incisi, pembe gemre, siyah gemre, amasya, hafız ali, nevşehir, razaki vs. gibi. Hepsinin de renkleri ve tatları birbirinden nefistir. Yeşil, açık yeşil, altın sarısı, mor, siyah üzümlere bakmaya doyamazsınız. Kısacası her bölgemizin kendine has rayiha, lezzet ve nefaseti olan üzümlerini yaz günlerinde bol miktarda bulabiliyoruz;

Şimdi tam üzüm mevsimidir; Her sene Eylül ayı sonuna kadar taze üzüm tüketimine gereken önemi verelim. Bu durumun beslenmemizde, sağlıklı olmamızda sayılamayacak kadar çok faydası vardır.

Kimler üzümü çok tüketsin?

Bilhassa kansız, iştahsız, sık sıkboğaz ağrısı çekenler, idrar yollarında rahatsızlığı olanlar, şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlıktan şikâyetçi olanlar, sık sık böbrek ve mesane taşı düşürenler, sabahları yorgun ve halsiz kalkanlar, saçları dökülenler, diş rahatsızlığı olanlar, ağzında sık sık yara çıkanlar, baş dönmesi ve kulak çınlamasından şikâyetçi olanlar, ayaklarına ve baldırlarına sık sık kramp girenler, zayıflar, kilo alamayanlar, kansızlık şikâyeti çekenler kesinlikle üzüm yemelidir. Fazla kilodan şikâyetçi olup rejim yapmak isteyenler bol bol üzüm yiyerek dengeli şekilde beslenme alışkanlığı kazanırlarsa çok sağlıklı bir şekilde (halsizlik, bitkinlik, çarpıntı, sinirlilik gibi şikâyetler olmadan) zayıflayabilirler. Bilhassa bağırsakları tembel olanlar için çok ideal bir besindir.

Burada asıl üzerinde duracağımız önemli bir konu daha var.

Özellikle kreşe, okula, kursa vb. giden çocuklarımıza yaz ve sonbahar boyunca hiçolmazsa haftada iki defa sabah kahvaltısı sırasında biraz taze beyaz peynir ve bir dilim ekmek ile birlikte 15-20 tane üzüm yedirelim.

Kışın ise kuru üzüm yedirebiliriz. Aslında kuru üzüm sadece kışın değil her mevsim yenilebilir. Bunu yapabilirsek çocuklarımız derslerini daha iyi anlayabilecektir. Bağışıklık sistemi kuvvetlenecek ve böylece sık sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmayacaktır.

Ü zümün bileşiminde çok çeşitli vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bunlardan temel olanlar:

VİTAMİNLER A vitamini, B grubu vitaminler, B1, B2 ve C vitamini.

MİNERALLER Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, çinko.

Bütün bunların çok önemli hayati fonksiyonları vardır. Ayrıca proteinlerden başka glikoz da çabucak kana karışarak sindirimi kolaylaştırır.

Anti kanserojen gıda: üzüm

&bull İçindeki früktoz şeker sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır

&bull Çabuk sindirilip kana geçmesi sebebiyle hızla enerjiye dönüşür.

&bull Özellikle zihinsel aktivitelerden önce çok yerinde bir enerji kaynağıdır.

&bull Zihin gelişimine destek olur.

&bull Kalp rahatsızlıkları riskini azaltır.

&bull Bağırsak sistemini ve böbrekleri düzenli çalıştırır. Bu sayede müshil olarak da kullanılabilir.

&bull Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

&bull Özellikle üzüm çekirdeği çok faydalıdır. İçinde yüksek miktarda anti kanserojen madde vardır. Vücutta kanser dâhil pek çok rahatsızlığa sebep olan serbest radikallerin çalışmasını engelleyen maddeler içerir. Bu sebeple üzüm çekirdeği atılmamalı ve mutlaka tüketilmelidir. İçerdiği bu yüksek orandaki antioksidan molekülleri yüzünden yurt dışında üzüm çekirdeği hapları bile üretilmiştir.

&bull Ü züm doku yenilenmesini hızlandırır.

&bull Hücre yenilenmesini güçlendirir.

&bull Bağışıklık sistemini güçlendirir.

&bull Karaciğerin zehirleri etkisiz hale getirmesini yardımcı olur.

&bull Karaciğer hücrelerini iyi çalıştırır.

&bull Mesane taşını önler.

&bull Zihni faaliyetleri artırır.

&bull Sinirleri güçlendirir.

&bull Cildi güzelleştirir.

&bull Balgamı keser.

&bull Saçdökülmesini önler.