Iraklı Hattat Avni Nakkaşşoğlu`nun 30 yıllık hat sanatı birikim ve tecrübesi 'Vahy-ı Kalem' serlevhalı sergiyle 4-31 Mayıs 2019 tarihi arasında Ankara Sanat Galerisi`nde başkentli sanatseverlerin irfanına arz ediliyor. Avni Nakkaşoğlu Ü stad`ın sergisine ilişkin müstakil bir yazı kaleme alma niyetimiz vardı. Sergi esnasında olmasa da serginin düzenlendiği ay içerisinde Vahy-ı Kalem`e dair birkaçsatır yazmak üzerimize bir sorumluluk. Malum olduğu üzere 'Evvelü mâ halakallâhu`l-Kâlem/Allah önce kalemi yarattı.' Ve murad ettiklerini yazmasını emretti. Ve dahi Cenab-ı Hakk, Kalem Suresi`nin ilk ayetinde 'Nun. Kaleme ve satır satır yazdıklarına andolsun.' buyurdu. Hattatlarımız Hakk buyruğuna tabi olarak asırlardır kamış kalemlerini aharlı kâğıdın müşfik yüzüyle buluşturarak ayet-i kerimeleri, hadisi şerifeleri, hilyeleri ve sair güzel sözleri yazmanın gayreti içerisinde bulunuyor. 

`height=

Böyle bir girizgâhtan sonra sözü Hattat Avni Nakkaşoğlu`na getirmenin zamanıdır. Avni Nakkaşoğlu, Miladi takvim 1961 yılına işaret ederken Irak`ta Kürkük`te gözlerini dünyaya açmış. Güzel sanatlara istidadı sebebiyle bu alanda yüksek tahsil görerek 1984 yılında Bağdat Güzel Sanatlar Akademisi`nden mezun olmuş. Kamış kaleme olan sevdası onu Başar Hoca ile buluşturmuş. Kerkük-İstanbul, İstanbul-Kerkük arasında gidip gelmiş. Uzun süren ve içinden aşk ve sabır geçen yazı derslerinin akabinde hocaların hocası Fuad Başar`dan sülüs ve nesih yazı nevilerinden icazet almış.

`height=

Marifet iltifata tabidir

Bilindiği üzere marifet iltifata tabidir ve dahi müşterisiz meta zayidir. Avni Nakkaşoğlu`nun marifeti yıllar geçtikçe iltifat görmeye başlamış. IRCICA`nın düzenlemekte olduğu Uluslararası Hat Yarışmalarında 1998, 2001, 2007 ve 2016 yıllarında nesih, icaze, muhakkak ve sülüs yazılarıyla ödüller kazanmış. Sırasıyla 2013, 2014 ve 2017 yıllarında Dubai`de tertip edilen Kuran-ı Kerim Hattatları buluşmalarına katılarak Mushaf cüzleri yazmış, başarı ödüllerine layık görülmüş. 2011 yılında Uluslararası 1. Hilye-i Şerife Yarışmasında başarı ödülü kazanırken mezkû r yarışmanın 2017 yılında düzenlenen organizasyonunda dördüncülük ödülünü almış. Suriye, Cezayir ve Kuveyt`te düzenlenen hat sanatı festivallerine iştirak ederek çeşitli ödüller kazanmış.

Avni Nakkaşoğlu hat sanatına başlarken çok acılar çekmiş. Sıkıntılar içerisinde yazı taliminde bulunmuş. Nakkaşoğlu, hat talebeliğine ilk adım attığı yıllarda hocaya ulaşma konusunda da sıkıntılar çekmiş. Bu meyandaki tüm meselelerinden Fuad Başar Hoca`yla tanışmasıyla birlikte kurtulmuş. Yıllar süren meşk hayatı neticesinde kamış kalem, mürekkep ve kâğıt, muhatabımıza birbiri ardına sırlarını fâşetmeşe başlamış.

`height=

Eserleri müzelerin envanterinde;

Fuad Hoca`nın yolundan ilerleyerek sülüs-nesih kıtalar, celi sülüs levhalar ve hilye-i şerifler yazmış bulunan hattatımızın hilyelere karşı özel bir alakası var. Onlarca, belki yüzlerce hilye yazmış, yeni tasarımlar geliştirmiş. Hilye yarışmalarında muhtelif kategorilerde ödüller kazanmış. Avni Nakkaşoğlu`nun ketebe koyduğu hilye-i şerifeler müzelerin envanterlerine girmiş.

Nakkaşoğlu Usta`nın eserleri Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere pek çok devlet büyüğümüzün koleksiyonunda da yer bulmuş.

Irak, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya Federasyonu`nda inşa edilmiş bulunan pek çok camiinin mihrap, kubbe ve kuşak yazılarını hazırlayan Nakkaşoğlu`nun hatları, Ahmet Yesevi Ü niversitesi`nin yayına hazırladığı Ahmet Yesevi kitabı başta olmak üzere pek çok yayına girmiş.

`height=

Vahy-ı Kalem`de 60 eser;

Hattat Avni Nakkaşoğlu`nun bir yıl boyunca göz nuru döktüğü Vahy-ı Kalem sergisinde cülüs, celi sülüs, nesih, muhakkak ve icaze hat nevileriyle kaleme alınan birbirinden âlâ 60 müzehhep eseri yer alıyor.

Ankara`ya kamış kaleminden neş`et eden avaz ile bir iz bırakmanın gayretinde olan sanatkâr, bu toprakların insanlarının asırlar boyunca hat sanatına ve sanatkârlarına sahip çıktığını belirtiyor.

Hattın mücerred bir sanat olarak algılanmamasını Hz. Ali`nin hattatlar nezdinde malum olan meşhur sözünde belirttiği gibi 'hat sanatının devamının İslâm dinini yaşamakla mümkün olduğunun' altını çizmekte hattatımız, edep ve ahlâkın sanattan önce geldiğini söyleyerek, Türkiye`nin hattatlar nezdinde merkez ülke olduğunu belirtiyor.

`height=

Ankara Sanat Galerisi`nden hamle çapında hizmetler;

Ankara`nın geleneksel sanatlar alanındaki ilk ve tek sanat galerisi olma hususiyetini haiz bulunan Ankara Sanat Galerisi öz sanatlarımıza ve sanatkârlarımıza yönelik hamle çapında hizmetlere imza atıyor. 2018 yılının Ocak ayında 'Medeniyetimizin İzinde' karma İslam Eserleri sergisi ile Ankaralı sanatseverlere merhaba diyen galeride 2018-2019 yılı adeta bir şölen havasında geçiyor.

İslâm Türk sanatlarının Ankara`daki mevcudiyetine ilave katma değerler sunma telaşında olan galeri, eser üretiminin kapasitesini genişletmeyi hedefliyor. Bu bağlamda Hattat Avni Nakkaşoğlu Hat Sergisi galerinin 2018-2019 sanat yılı etkinliklerinin 11`inci halkasını teşkil ediyor.

Ömrünü hat sanatına ve cami tezyinatına adamış, yarışmalarda sayısız ödül almış Nakkaşoğlu`nun eserlerini Ankaralı sanatseverlere sunmanın kendileri için kıvançvesilesi olduğunu belirten galeri yetkilileri serginin Kur`an-ı Kerim`in nazil olmaya başladığı Ramazan ayında başkente ayrı bir anlam, mânâ ve ruh üflediğini belirtiyor.

Mülakatımıza yaptıkları değerli katkılar için Alim Korkmaz Bey`e teşekkürü borçbilen İttifak Gazetesi hattatımıza sanat yolculuğunda kolaylıklar ve daha nice başarılar diler.