Varda Köprüsü’nün hikayesi

Abone Ol

Adana daki Varda Köprüsü, Türkiye nin en görkemli yapılarından biri. Tarihe tanıklık eden köprü, 109 yıl önce inşa edildi. Mühendislik harikası olarak anılan köprü, Hicaz demir yolunun en önemli geçitlerinden oldu. Yöre halkı, 'Koca Köprü' veya 'Alman Köprüsü' diyor.
Köprü, Sultan İkinci Abdülhamit döneminde çelik kafes taş örme tekniği ile inşa edildi.

Sessiz dağların eteğinde, mis gibi ormana kurulan 172 metre uzunluğunda, orta ayakları 99 metre yüksekliğindeki Varda köprüsü`nü çok seviyorum. Müthiş doğasıyla insanı büyüleyen bu mimari eser bir köprüden çok öte bir yer.&nbsp
Köprüde dünyaca ünlü filmin sahneleri de çekildi.

Köprü, Sultan İkinci Abdülhamit döneminde çelik kafes taş örme tekniği ile inşa edildi.

Varda köprüsü Karacaisalı köyünün kuzey girişinde yer alıyor. Adana merkeze gidildikten sonra Varda köprüsüne de çok rahat bir şekilde ulaşmak mümkün oluyor.
Osmanlı Devleti ve Almanya nın anlaşması sonucunda Varda köprüsü yapımına başlandı. Osmanlı Devleti asker, yolcu ve eşya taşımak için Almanya ise petrol kaynaklarına hızlı ulaşmak için bu köprü inşa edilmiştir. Kaiser Wilhem ve II. Abdülhamit tarafından 1888 yılında anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşma ile birlikte Varda köprüsü projesine başlandı. Varda köprüsündeki tren ağı ise kullanılmadı.

Osmanlı Devleti ve Almanya ile yapılan anlaşma sonucunda projesine başlanılan Varda köprüsü stratejik açıdan da oldukça önemlidir. Osmanlı asker, yolcu ve eşya taşımak için bu köprüyü yapmaya başladı. Almanya ise petrol kaynaklarına ulaşmak için bu köprünün yapımını desteklemiş oldu. Varda köprüsü ise yüzyıllar öncesinden günümüze kadar gelebildi.

Tarihi bir öneme sahip olan Varda köprüsü Almanya ve Osmanlı Devleti tarafından oluşturulan ortak bir projedir. Ayrıca bu köprü Almanlar tarafından çelik kafes örme tekniği ile yapıldı. Varda köprüsü 6. Bölge sınırları içerisinde yer alır. Varda köprüsü ise 1912 yılında hizmete açıldı. Bu köprünün yapılış amacı ise İstanbul- Bağdat- Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak olarak belirlenmiştir.

Varda köprüsü kargır köprü türünde 3 ana açıklık ve 4 ana ayak üzerine kuruludur. Varda köprüsünün uzunluğu ise 172 cm olarak bilinir. Köprü yerden orta ayak yüksekliği 99 metre olarak bilinir. Varda köprüsünün ayakları çelik mesnet türüdür. Dış kaplaması ise taş örme tekniği ile yapılmıştır. Varda köprüsünün yapım yılı 1907 olarak bilinirken bu köprü 1912 yılında tamamlandı. Köprü ayaklarının bakımı için ise dört adet ayağın içerisinde bakım merdivenleri bulunur.

Köprünün isminin bir de hikayesi var. Köprü inşaatında çalışan iki Türk işçisi köprünün ne kadar yüksek olduğunu merak etmiş çünkü o ana kadar ülkenin hiçbir yerinde bu kadar büyük ve yüksek köprü görmemişler. Aralarında anlaşmışlar, paydos olunca köprünün üstüne biri, körünün aşağısına da diğeri gidecek, biri yukardan bir kereste parçası atacak ve sayacaklar kaçta yere düşecek diye.

Tamam demişler ve paydos saatinde dediklerini yapmışlar. Yukardaki bir iskele parçasını aşağıya atan ne oldu diye sormuş demiş aşağıdaki Var daha` demiş. Saymaya devam etmiş: 2, 3, 4, 5; Tekrar ne oldu diye sormuş. Aşağıdaki Var daha!` dedik ya demiş. 7, 8, 9, 10, 11; diye giderken varmadı mı daha demiş. Diğeri de Vardaa, vardaa` derken Almanlar koşmuşlar durumu görmüşler, işçiler de meraklarını anlatınca bundan sonra Almanlar da bu köprüye Varda demişler.

Sri Lanka Ella`da yer alan meşhur Nine Arches Bridge Köprüsünün tren geçiş saatleri net olarak herkesin elindeydi, ona göre gidip tren geçiş saatini beklemiştim. Zaman kaybı yaşamadan, en uygun açıda treni bekliyordu herkes.