İngiliz Diageo grubuna ait Yeni Rakı firması, seçim göndermeli olarak yayınladığı reklamında “O gün geldiğinde…” temasını kullandı. Kanunen yasak olan içki reklamıyla ilgili Yeni Rakı, büyük bir uyanıklığa imza attı.

Sosyal medyada dolaşıma sokulan Yeni Rakı reklamında içki sofralarında kutlama görüntülerine yer verildi. Oyuncu Nejat İşler’in seslendirdiği reklam filminde insanların her yerde rakı içerek sevinçli şekilde kutlama yaptığı görüldü. Meyhanede, deniz kenarında, evde rakı kadehi tokuşturarak sevinen vatandaş görüntülerinde Boğaziçi Üniversitesi önünde birbirine sarılan öğrenci sahnesi dikkat çekti.

LGBT’li eşcinsellere de yer verilen Yeni Rakı’nın reklam filminin seçim mesajı olarak hazırlandığı değerlendirilirken, reklamda; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kaybedip Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde rakı sofralarında sevinç çığlıkları atılacağı mesajının verildiği belirtildi.

yeni raki tweet

Reklam filmine tepki gösteren sosyal medyadaki çok sayıda kullanıcı, seçime sayılı günler kala böyle bir videonun paylaşılmasının manidar olduğunu vurguladı.

Reklam filminin sonunda ise “29 Ekim geldiğinde böyle kutlayacağız. Birbirimize sarılıp yeniden başlayacağız. 100. yılında her sofrayı Cumhuriyet için kuracağız.” ifadelerine yer verildi.
Reklam filmini sahiplenen muhalefet medyası, Yeni Rakı'nın klibinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik imalar içerdiğini yazdı.

yeni raki tweet 2

Onedio.com ise 'Yeni Rakı'nın Cumhurbaşkanlığı Seçimi İmalı 100. Yıl Reklamı: 'O Gün Geldiğinde Nasıl Kutlayacaksın?'' başlıklı haberini daha sonra siteden kaldırarak yok etti.

yeni raki tweet 3

HER YERDE YAYINLADILAR, TÜRKİYE’DE KANUNUN ETRAFINI DOLAŞTILAR
Yeni Rakı Global adı altında yayınlanan reklam filmini Instagram, Facebook ve Youtube sayfalarından paylaşıldı. Yeni Rakı Almanya Instagram, Facebook ve Youtube sosyal medya kanallarından da video paylaşıma sunuldu.

yeni raki reklami

Ancak 4250 sayılı kanun gereği içki reklamının yasak olduğu Türkiye’de Yeni Rakı, bahse konu reklam filmini resmi hesapları üzerinden Türkiye’de paylaşmadı. Reklam yasağını delmek için filmi sosyal medyadan paylaştığı görülen Yeni Rakı’nın “kanunun etrafını dolaştığı” ifade edildi. Böylelikle rakı reklamı sosyal medyada sahte kullanıcılı hesaplar üzerinden kitlelere yayıldı.