İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin çıkar savaşına sahne olan Yemen'de, 10 milyondan fazla insan için kırmızı alarm çaldığını belirterek, "Gıda ve temiz su yok, hastaneler hijyen ve tıbbi yardım konusunda yetersiz. Şu anda Afrika'dan çok daha kötü bir durumdalar. Bir ay içerisinde yardım ulaşmazsa toplu ölümler başlayacak" dedi. Hasan Aynacı, açlık, susuzluk ve ölümle burun buruna gelen Yemen halkına bir an önce insani yardımların ulaştırılabilmesi için Türkiye'nin uluslararası toplum nezdinde bir girişim başlatması gerektiğini anlattı.

21 milyon yardıma muhtaç

Aynacı, yaklaşık 28 milyon nüfusu ile Yemen'in kendine yetecek kadar zengin kaynaklara sahip olmadığını, Arap Baharı sonrası ve 2015'te başlayan iç savaşla birlikte 28 milyonluk nüfusun yaklaşık 21 milyonunun yardıma muhtaç hale geldiğini söyledi. Resmi rakamlara göre, 21 milyonluk nüfusun yaklaşık 10 milyonunun birincil derece yardıma muhtaç olduğu bilgisini paylaşan Aynacı, "Bu şu demek; yaklaşık bir ay içerisinde bu insanlara yardım ulaşmazsa kırmızı alarmların yandığı bu insan grubu, hayatlarını kaybetmekle karşı karşıya kalacak. Maalesef Yemen'de açlıkla ilgili yaşanan insani kriz güvenlik nedenleri ile yaşanıyor. Bölgede ciddi anlamda bir güvenlik sorunu olduğu için insanlar yeterli gıdaya ulaşamıyor. Aynı şekilde dünyada uzun zamandır görülmeyen birçok hastalık görülmeye başlandı'' diye konuştu.

10 dakikada 1 çocuk ölüyor

İstatistiklere göre 5 yaşın altındaki çocukların yaklaşık yüzde 27'sinin kolera hastalığına maruz kaldığını aktaran Aynacı, şunları söyledi: ''Kolera artık dünyanın hiçbir yerinde görünmeyen bir hastalık. Yemen'de bu hastalığın ortaya çıkmasının en temel sebepleri hijyen eksikliği, yetersiz beslenme ve temiz suya ulaşımda yaşanan zorluklar. Resmi rakamlara göre, Yemen'de yaklaşık 16 milyon insan temiz suya ulaşamıyor. Bölgedeki gıda ve hijyen eksikliği ile insanların temiz suya ulaşamamasının hastalıklara sebep oluyor. Aslında bunlar önlenebilecek hastalıklar fakat iç savaş ve insani yardımların bölgeye ulaşamaması bu hastalıkların önlenmesine engel oluyor. Bölgeye ilaç ve tıbbi yardımlar giremediği için her 10 dakika da bir çocuk ölüyor ne yazık ki.''