Son yıllarda iletişim, teknoloji ve bilişim alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler hayatın bütün alanlarını etkilemeye devam ediyor. Yeni nesil iletişim araçları, yeni nesil konutlar, yeni nesil şehirler, yeni nesil ulaşım araçları derken yeni nesil öğrenci, yeni nesil okul, yeni nesil öğretmenler odası, yeni nesil sınıflar, yeni nesil ebeveyn ve yeni nesil öğretmen kavramlarını da kullanmaya başladık.

Sürekli gelişen ve değişen bir dünyada eğitimin, öğretimin, öğretim tekniklerinin, öğretme biçimlerinin de değişmesi ve kendini yenilemesi kaçınılmazdır. Yeni nesil öğretmenlik kavramı da bu süreçte karşımıza çıkıyor. Değişen ve gelişen eğitim, öğretim anlayışına uygun bir şekilde kendini yenileyen, bütün öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak, en özgün, en etkili ve en güncel yöntemleri kullanan öğretmenlere 'yeni nesil öğretmen' diyebiliriz.1 Yirmi yıllık bir öğretmen de sürekli kendini yenilediği için yeni nesil bir öğretmen olabileceği gibi henüz mesleğe yeni başlayan bir yıllık bir öğretmen de yeni nesil bir öğretmen olabilir.

Hangi özellikler bir öğretmeni yeni nesil öğretmen yapar?

Yeni nesil öğretmen ilk önce bir liderdir. Sadece dersinin değil, öğrencilerin, ebeveynlerin ve meslektaşlarının gözünde bir eğitim lideridir. Eğitim faaliyetlerini sadece sınıfla sınırlı tutmaz, öğrencilerine hayatın her alanında rehberlik yapar ve eğitimi zenginleştirir. Sürekli arayış halindedir. Öğrencileri için faydalı olduğunu düşündüğü bütün yolları, yöntemleri kullanır ve bu konuda sürekli liderlik yapar. Verimlilik açısından sürekli kendini sorgular ve yararlı bulmadığı bir yöntemi günceller.

Bir diğer özelliği idealist olmalarıdır. Öğretmeye hevesleri hiçtükenmez. Akılcıdırlar aynı zamanda ve ideallerinin peşinden koşarlar. Onların öğretmenliğe yükledikleri anlam çok daha derin ve yücedir. Günlük kısırdöngülerle ilgilenmezler. Bulundukları sınıfı, okulu dünyanın en güzel sınıfı, en güzel ve başarılı okulu yapmak için var güçleriyle çalışırlar. İmkân yoksa imkân oluştururlar.

Yeni nesil öğretmenler öğretirken öğrenmeye devam ederler. Kendilerini yepyeni, güncel eğitimlerle her gün daha da geliştiren bu öğretmenler, bilgilerini öğrencilerle de paylaşıp çok daha donanımlı bir neslin ortaya çıkmasına yardımcı olurlar. Sadece bilgiyi değil daha üst düzey becerileri öğretmeye çalışırlar. Öğrenmeyi, düşünmeyi, problem çözmeyi, araştırmayı, keşfetmeyi, bilgiyi kullanmayı, verileri analiz etmeyi öğretmek onların asıl ilgilendikleri konulardır.

Geri bildirime önem verirler ve kendilerini sürekli geliştirirler: Öğrencilerine ve ebeveynlerine sürekli geribildirimde bulunurlar. Yine öğrencilerinden ve ebeveynlerinden aldığı geribildirimlerle kendisini sürekli geliştirmeye önem verirler. Yeni gelişmeleri yakından takip eder ve bu gelişmeleri öğrencilerinin gelişiminde kullanırlar.

Yeni nesil öğretmenler öğrencilerinin başarısını ve gelişimini merkeze alırlar. Yaptığı bütün uygulamalarda öğrencilerinin gelişimine ve başarısına katkısı olup olmadığına dikkat eder. Kendi başarısından çok öğrencilerinin başarısını önemser. Kendisini ve öğrencilerini çok iyi tanıyarak hangi yöntemlerle başarıya ulaşacağı konusunda daha bilinçlidirler. Bütün öğrencilerine başarı duygusunu tattırmanın yollarını arar ve bulurlar. Yine bu öğretmenler, öğrencilerinin farklı beceriler kazanabilmesi için sınıflarında farklı, orijinal ve yenilikçi yöntemler kullanmaktan çekinmezler. Kendi üretkenliğinin farkında olan öğretmenler, öğrencilerinin de bu becerileri kazanmaları için çalışır. Öğrencilerin yalnızca o dersine, o dönemine ya da öğretim yılına değil, geleceğine de yatırım yaparlar. Öğrencilerini hayata hazırlar ve hayatta başarılı olabilecek donanımlarla yetişmesine önem verirler.

Yeni nesil öğretmenler sosyal olarak da duyarlıdırlar: Öğrencilerinin duygularını, yaşamış olduğu önemli olayları önemserler. Toplumsal olaylara, çevre olaylarına, hayvanların korunması gibi konulara duyarlılık gösterirler. Sınıfça bir yardım kampanyası düzenleyip duyarlılık gösterebilirler. Sorunları barışçıl yöntemlerle çözmeye önem verirler. Haklarını arama konusunda duyarlıdırlar. Yaralı bir kediye, yuvasız bir kuşa, açbir köpeğe ya da savaş mağduru bir çocuğa, aileye el uzatırlar. Onları dertlenirler ve onlar için bir eylem planları vardır.

İletişim konusunda kendilerini geliştirirler: Öğrenme ortamlarında iletişimin çok önemli olduğunu bilirler ve hem kendilerinin hem de öğrencilerinin ifade becerilerini geliştirme konusunda çaba harcarlar. Doğru iletişim yöntemlerini kullanma konusunda özel çaba harcarlar. İletişim becerilerinin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda sınıflarında ortam oluştururlar. İletişimin sağlıklı olmadığı bir ortamda etkileşimin de sağlıklı olamayacağını bilirler. Ebeveynlerle de sürekli iletişim halinde olmanın önemini idrak etmişlerdir. Yeni nesil bir öğretmen çevresindeki herkesle etkili iletişim halinde olur.

Sıra dışı uygulamaları ile fark oluştururlar: Yeni nesil öğretmenler daha önce denenmemiş yöntemleri kullanmaktan çekinmezler. Cesurdurlar aynı zamanda. Yaptığı uygulamalarla fark oluştururlar. Sadece sınıfla, okulla sınırlı kalmazlar. Hayata dokunan işler yapmaktan keyif alırlar. Öğrencilerine birçok ilki yaşatırlar. Yerine göre ormanda ders yaparlar, yerine göre bir müzede, yerine göre bir fabrikada ders yaparlar. Yeni dijital eğitim uygulamalarını ustalıkla kullanırlar. Sınır tanımazlar ve üretkendirler. Okumak, okutmak için, öğretmek için sıra dışı etkinliklere imza atarlar. Onlar için her yerde eğitim olabilir, her malzeme eğitim için bir materyal olabilir. Yapmış oldukları uygulamalarla yerine göre okulun genelinde hatta bütün ülkede örnek olabilirler. Bu konuda 'fark yaratanlar' isimli bir televizyon programı bile yapılmıştı. Merak edenler bulup izleyebilirler.2

Paylaşmayı severler: Yeni nesil öğretmenler öğretmenliğin aynı zamanda bir paylaşım ve yardımlaşma işi olduğunun farkındadırlar. Deneyimlerini, yöntemlerini, mesleki tecrübelerini paylaşmaktan çekinmezler. Paylaştıkça kendilerinin daha da geliştiklerini bilirler. Gerekirse paylaşım ortamları oluştururlar. Almayı da bilirler. Daima daha iyinin peşindedir bu öğretmenler. Asla ben mükemmelim algısına kapılmazlar. Meslektaşları ile iş birliği yapmaktan ve birbirlerini desteklemekten çekinmezler.

Yeni nesil öğretmen mizahı kullanır ve gülümser: Mizahla rahatlayan beyin daha üretken olur ve çok daha iyi öğrenir.

Mizah, zihinle kalbin eğlenceli bir şekilde kesişmesini sağlar. Bu da harika bir öğrenme ilişkisi kurar. Yeni nesil bir öğretmen derslerinde mizahı kullanır ve öğrencileri hem eğlendirir hem de eğitir. Gülümsemek de son derece etkilidir. Gülümseyen bir yüz, karşısındakilere güven verir, rahatlık, mutluluk ve huzur verir. Yeni nesil öğretmen yaptığı her işten önce kendisi keyif alır, kendisi gülümser, espri yapar ve bu tür ortamların oluşması için çaba harcar.

Yeni nesil öğretmen derslerinde oyun ve eğlenceye yer verir: Tek düze işlenen derslerin başta anlatan kişiye sıkıcı geldiğini ve dolayısıyla öğrenciler için de can sıkıntısı ile dolu bir dersin hiçama hiçfaydalı olmadığını bilir yeni nesil öğretmenler. O yüzden derslerini farklı yöntemlerle, farklı mekânlara taşıyarak daha eğlenceli hale getirme konusunda sürekli bir arayış halindedir bu öğretmenler. Oyunlaştırma konusunda da çok başarılıdırlar. Bazen insan bedeni, bazen küçük bir top, bazen küçük bir karton etkili bir oyunlaştırma aracı haline gelebilir. Çocuklar oyunlarla farkında olmadan ve daha kalıcı bir şekilde öğrenirler.

En önemlisi de motivasyonları çok yüksektir. Yeni nesil öğretmenler, öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra kendilerini geliştirmek için de yüksek bir motivasyona sahiptirler. İçmotivasyonları çok yüksektir. Her hangi bir yerdeki bir seminer ya da eğitim için saatlerce yol gidebilir, zaman ve para ayırabilir. Katılmış olduğu eğitim çalışmalarından, seminerlerden en üst düzeyde yararlanmaya çalışır. Motivasyonlarını öğrencilerinin yanı sıra iletişim halinde bulundukları diğer eğitimcilere de bulaştırırlar. Bulundukları ortama pozitif enerji yayarlar. Sürekli hareket halinde ve bir şeylerin peşindedirler. Asla boş durmazlar. Yaptıkları işleri büyük bir özveri ve ciddiyetle yaparlar. Hiçbir işi basite almazlar.

1:  https://www.uplifers.com/yeni-nesil-ogretmenlerin-9-ozelligi/ kısmen bu kaynaktan yararlanılmıştır.

2: https://www.farkyaratanlar.org/