Daha önceki bir kaçmakalemde işlemler de büyüme modelleri olaral franchise sistemi oluşturmak, Bayilik sistemi kurmak ve yönetmek konularında makaleler yazdım. 

Ancak büyüme modeli olarak kendi şubelerine açarak daha geniş alanda yeni müşteri ve pazar payını artırmak,  bilinirlik artırma için bayilik ve franchising sistemin dışına yeni şubeler açarak yapılabilir. 

Franchise açmak ile şube açmak arasında sistem olarak bir fark olmamakla birlikte burada bütün işletmeler ana işleminin Şubesi olarak faaliyet gösteren alt kuruluşlar olurlar ve bütün sermaye bir firmanın olur.  Oysa franchise sisteminde yatırımcı sermaye koyarak işi yönetir.

Şubeler açarak büyüme özellikle firma itibari olarak daha iyi insanlarda itibar bırakır.  Kendi işini kuran insanlar beli bir noktadan sonra yeni şubeler açmak için harekete geçer bazen de rakiplerini işletmelerini kendi bünyesine alarak katar. 

İşletmecilik için şubeler açmak iyi ama dikkat edilmesi gereken noktalar var.  Bir işletme yeni şube açmak için en az 3 yıldır faaliyette olan bir işletmesi olması,  kurumsal yönetim sistemi oluşturma,  şube açmak için konum, satış miktarı,  m2 , nüfus yoğunluğu,  şubeleri açılacak yerdeki rakip be pazar durumu ve malî yeterlilik olmasi gerekiyor. 

Ne yazık ki zamansız ve yanlış şube açmak ilk başta çok iyi fikir olarak görünse de doğru yönetim yapılmadığı zaman ana işletme de iflas eder. 

Sırf şube açmak için şube açan sonrada 3, 5 ay sonra kapatan o kadar çok firma var ki bunun % 90 yönetim ve Organizasyon hatası olarak karşımıza çıkıyor. 

Bir yerde 40 m kuyu açmak mi yoksa 40 yerde 1 kuyu açmak mi daha mantıklı.  Nedense iş hayatında kimse başarısız olduğunu anlatmaz ve göstermez.

Açılan yeni şubeler kadar kapanan şubelerde var.  Bazen 1 tane açılıyor ama 3 tane kapanıyor tabi kapanan şubeler kimsenin dikkatini çekmiyor kimse ondan söz etmiyor. İş hayatında başarısız olduğunu duyan sana sırt çevirir ve senden faydalanmaya çalışırlar. 

Yeni şube açmak aynı zamanda insanlara görev vermek ve sorumlu olacak insan bulmak, sistemi iyi kurmak gerekiyor. .

Kurumsal işletme yönetim anlayışına ve işi en iyi ben yaparım diyerek bütün işi kendisi takip etmek isterim diyenler ne yazık ki kısa zamanda büyürken iflas ederek piyasadan siliniyor.  Önemli olan yeni şube ve hızlıca çoğalan değil karlı ve sağlam işletme kurmak ondan sonra şubeler açmak yada Franchise vermek gerekir.  Bayilik sistemi o biraz daha farklı ama ne franchise ne de bayilik sistemi şube açmak kadar karlı değil ama onlara göre risk de yüksek.