İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı Yerli Tohum Deneme Ekimleri Projesi kapsamında bugüne kadar 175 dönüm alanda buğday, pirinç, ayçiçeği, mısır, başta olmak üzere birçok farklı bitki türünde ekim gerçekleştirdi. İstanbul'un tarıma elverişli arazilerinin bulunduğu Silivri, Çatalca, Şile, Beykoz gibi ilçeler başta olmak üzere 2018 yılında toplam 26 farklı bölgede, 9 farklı türde, toplam 52 çeşitte yerli tohum deneme ekimleri yapıldı. Deneme ekimlerinde toplam 2 bin 640 kilogram yerli tohum kullanıldı. Proje kapsamında yerli tohumun bilinilirliği arttığı için çiftçilerin yerli tohuma talebi de yükseldi. Deneme ekimlerinde yerli tohumların araziye daha uygun olduğu ve ithal tohuma nazaran veriminin daha yüksek olduğu tespit edildi. Yerli tohum kullanımını yaygınlaştırmak için 2019 yılında da deneme ekimlerine başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü'nde Ziraat Mühendisi Abdurrahman Eşref Özbey, bu proje çerçevesinde çiftçilerle görüştüklerini ve yerli tohum bilinirliğine baktıklarını, köylerde yerli tohuma ilginin yeterli seviyede olmadığını tespit ettiklerini anlattı. Çevre koşullarının tarımda çok önemli olduğuna değinen Özbey, "Yerli tohumlardan aldığımız sonuçlar çok olumlu. Çiftçiye tohumlarımızı deneme ekimlerinde dolayı ücretsiz veriyoruz. Önder çiftçilerle istişarelerde bulunup daha sonra onların arazilerinde deneme ekimleri yapılıyor. Uygun çeşidi tespit edene kadar deneme ekimlerimiz devam ediyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz ekimlerde, 400 kilogram verim alınırken, yerli tohum ekiminde 600 kilogramın üzerine çıktık" diye konuştu. Projenin 2. yılında olumlu sonuçlar aldıklarına dikkati çeken Özbey, "Yerli tohum denemeleri yeni türlerde de olacak. Örneğin nohut, sebze tohumu, yulafta da denemeler başladı" dedi.

Özbey, amaçlarının yerli tohumda çiftçinin maksimum verim alabilmesi olduğunu anlatarak, "Bunun için çiftçimizin ekebileceği bütün çeşit ürünlerde, varsa yerli tohuma teşvik etmeyi hedefliyoruz. Çiftçilerimiz bu deneme ekimlerini yapmak istiyorlarsa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Tarım ve Su Ürünleri Müdürlüğü'ne başvurmaları yeterli olacak" ifadelerini kullandı. Özbey, yerli tohumun tarımda maliyetleri düşürdüğünden dolayı, meyve ve sebze fiyatlarının düşmesine de neden olabileceğine dikkati çekti.

Çiftçi Sami Subaşı, Silivri'de Büyük Kılıçlı Köyü'nde babadan kalma çiftçiliğe devam ettiğini dile getirerek, yerli tohum deneme ekimini tarlasında gerçekleştirdiğini söyledi. Subaşı, "Geçen sene kendi tarlamda 5 çeşit yerli tohum denedim ve memnun kaldım. Yerli tohumlardan beğendiğim 2'sini seçtim ve bu sene 60 dönüm tarlama, tamamen yerli tohum ektim. Üretim ve verimlilikte yerli tohum farklılık gösterdi' dedi.