Türk basketbolunun en büyük sorunlarından biri yetenekli gençlerin oynama şansı bulamamasıdır. Takımlarımız oyuncu yetiştirmekle uğraşmak istemez. Günlük başarıların peşinde, maçkaybetme riskini göze almadan mücadele etmek ister. Büyük baskı altında olan koçlar da bu gidişe ayak uydurur. Selçuk Ermak gibi, Oktay Mahmuti gibi, Orhun Ene gibi koçlar, Tofaş ve eski adı Banvit yeni adı Bandırma Teksüt gibi kulüpler bu konuda istisna olmakla beraber durum budur. Bu çarpık sistemle sayısız yeteneği heba ettik. Milli takımlar düzeyinde gençler ve yıldızlar kategorilerinde çok sayıda Avrupa Şampiyonluğu kazanmamıza rağmen, bu gençleri üst düzey basketbolcu haline getiremeyişimiz bu yüzdendir. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Henüz 17-18 yaşında, menajerinin/ailesinin yönlendirmesiyle, oynama şansı bulduğu takımından ayrılıp kaybolup giden çok sayıda gençyetenek var. Büyük para kazanma hırsıyla başlayan macera maalesef hüsranla sonuçlanıyor.

Bu konudaki son örneği Darüşşafaka oyuncusu Mert Akay. 2000 doğumlu basketbolcu sosyal medya hesabından bir veda yayınlayarak Sırp ekibi Dynamic Belgrad ile anlaştığını açıkladı. FİBA kuralları gereği bu transferin gerçekleşmesi kulübüyle anlaşma sağlanmadan mümkün değil. Zaten kulüp FİBA`ya şikâyet edeceğini belirtti. Bunu not ettikten sonra Mert Akay nasıl bir kulübe gitti ona bakalım. Dymanic Belgrad Sırbistan Ligi ve Adriyatik Ligi`nde mücadele eden bir takım. Sırp ekibi çok sayıda NBA yıldızının menajerliğini yapan Casey Wasserman ile yakın ilişkide. Gençler bu kulüp üzerinden büyük bütçeli takımlara pazarlanıyor. Bu da gösteriyor ki Mert Akay oynamak için değil, bir başka takıma daha kolay gitmek için Sırbistan`ı tercih etmiş. Muhtemelen ya sezon ortasında veya diğer sezon başında yüksek olasılıkla da büyük bütçeli bir Türk takımına transfer olabilmek için bu seçimi yaptı. Bir basketbolcunun daha fazla para kazanmak istemesine itirazımız olamaz ancak 19 yaşındaki bir oyuncu önce oynayarak gelişmeyi düşünmeli. Biraz daha fazla kazanmak için gelecekte çok daha fazla para kazanma şansını tepmeyi değil!

Mert, Darüşşafaka`da nasıl bir ortamı bırakıp gidiyor bir de ona bakalım. Geçtiğimiz yıl ligde 10 maçta ortalama 10 dakika süre alan oyun kurucu, bu sürede 3 sayı, 2.2 ribaund ve 1.3 asist ortalaması tutturdu. Mert`in süre bulduğu maçlar TBL ile sınırlı kalmadı, KoçErnak, Eurolegue maçlarında da Mert`i oynattı. 7 Eurolegue maçında 10 dakika sahada kalan Mert, bu sürede 3 sayı, 1.1 ribaund ve 1.6 asist ortalaması ile oynadı. Gençbasketbolcunun 18 yaşında bulduğu bu şansı da iyi kullandığını belirtelim. Özellikle Eurolegue`da kazanılan Baskonia maçında çok başarılı oldu. Gençoyun kurucu, istatistiklere yansımayan özgüvenli ve olgun oyunuyla, hem savunmada hem de hücumda dikkati çekti. Selçuk Ernak, Mert`e sadece süre vermekle kalmadı. Onun en rahat edeceği ortamı sağlamaya çalıştı. Öyle ki takımın antrenman saatlerini bile basketbolcusunun okul saatlerine göre ayarladı. Bu sene Euro Cup`ta mücadele edecek Darüşşafaka, kadroyu kurarken Mert`in süre bulabileceği şekilde kurdu. Şayet takımda kalsaydı. Joe Ragland`ın ardında Kartal Özmızrak ile beraber 10-15 dakika bulması kesindi. Mert, kendisine inanan, şans veren, takım kurgusunu onun üzerine kuran, onun için en iyi ortamı oluşturmaya çalışan, adeta onu pamuklara sarıp sarmalayan bir koçve kulübü geride bırakıp gidiyor.

Oynama şansı bulamayan bir basketbolcu bu kararı alsaydı anlayabilirdim ama Mert asla bulamayacağı bir ortamı terk etmek istiyor. Korkarım daha önce çok sayıda benzerini yaşadığımız bir gençyıldız adayımız daha kaybolmanın ilk adımını atmak üzere. Kendisine yazık edecek! Umarım bu yanlış kararından döner.