`height=

YÖK tarafından yapılan 'Dr. Öğretiminin İyileştirme Çalıştayı!' Serimize devam ediyoruz.

GÜ ZEL SANATLAR/ Doktora Öğretiminin İyileştirilmesi Çalıştayı Program Açma ve Öğrenci Kabulü 

AY: Raporda Güzel Sanatlar alanı denilerek, Müzik de G.S. içine alınmış. Bu büyük bir hata. Çünkü son yıllarda Müzik bağımsızlaştı ve Güzel sanatlar alanı ile AYRIŞTI.

    'Güzel sanatlar alanı' yapılanmasında, akortlar tutmuyor!...'

https://www.internethaber.com/guzel-sanatlar-alani-yapilanmasinda-akortlar-tutmuyor-1833291y.htm

&bull Enstitülerin yapısı, disiplinler-arası çalışmaları destekleyebilecek birbirleri arasında esneklik ve geçişkenlik sağlayabilecek şekilde yeniden kurgulanmalıdır. &bull  

AY: Enstitüler, sadece evrak işlerini, şekilci işleri yapan değil ders açmaya, sorumluluk almaya yetkin bir hale dönüştürülmelidir.

&bull Yenilikçilik oldukça önemli olduğundan, artık eğitim süreci bireysel bazda kurgulanabilmelidir. 

&bull Doktora programının hedefleri detaylı olarak belirlenerek, öğretim üyelerinin ve yürütülen tezlerin niteliği iyileştirilmelidir.

AY: Nitelik akademinin olmazsa olmazıdır. Bunu maddeleştirmek akademinin ruhuna aykırıdır. 

&bull Program başlığı altında yer alan alt alanların belirlenmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır. &bull Program bazında alt başlıklar belirlenirse çeşitli ihtiyaçlar karşılanabilir. Bu ihtiyaçlar program yöneticileri tarafından belirlenmelidir. 

&bull Asgari şartları yerine getiren her birimin doktora programı açabilme durumu ayrıntılı değerlendirilmelidir. 

&bull Sanatta yeterlik programları doktor unvanı verecek şekilde düzenlenmelidir. 

AY: Bu madde daha önce dile getirilmişti. Silinmelidir

&bull Program bazlı ihtiyaçların belirlenmesi, doktora programlarının akademiye öğretim elemanı yetiştirmek dışında bir misyona ve vizyona sahip olduğu göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. 

&bull Program açma hususunda disiplinler arası çalışan programlara kolaylık sağlanmalıdır. 

&bull Alanın ihtiyaçları yerine öğretim üyesi sayısı gözetilerek program açılmalı ve öncelikle programın neyi hedeflediği gözetilmelidir. 

AY: Çok doğru. Öğr.Ü y. sayısı ve programın hedef tespiti şarttır.

&bull Programların hangi enstitü bünyesinde açılacağı da ciddi bir problem teşkil etmektedir. Bu yönde sorunları çözecek adımlar atılmalıdır. &bull Enstitülere laboratuvar (sanal ve artırılmış gerçeklik laboratuvarları, green screen ve motion capture gibi), atölye, stüdyo vb. altyapı kurma (3D uygulama atölyeleri ve yazıcılar gibi) olanakları sağlanmalıdır. Böylece farklı disiplinlerin bir araya gelip ortak çalışma imkânı olabilecektir. 

&bull Akademik personelin üzerindeki doktora programlarından doğan idari yükün ilgili alanlarda eğitilen idari personele devredilmesi düşünülmelidir. &bull Program bazlı ihtiyaçlarda dersleri veren öğretim üyelerinin nitelikleri ve tez yürütme süreçleri önem kazanmaktadır. Bunların denetlenmesini sağlayacak bir sistem tasarlanmalıdır. 

AY: Bu isteklerin şimdiye kadar gerçekleşmemiş olması üzüntü vericidir.Denetim çok önemli ve şarttır.

&bull Kurulan araştırma merkezlerinde gerçekleştirilecek uygulamalara yönelik olarak enstitüler bünyesinde ortak dersler açılabilmelidir. Farklı disiplinlerin bir arada çalışmasını teşvik etmek amacıyla bu dersler zorunlu olarak sunulmalıdır. Derslerin örgütlenmesinde tüm disiplinlerin eş ağırlıkta olması düşünülmelidir. &bull Disiplinler arası çalışmalar yalnızca öğrencinin farklı alanlardan ders seçimiyle değil, öğretim üyelerinin farklı alanlarda ders açabilmesiyle de mümkün olabilmelidir. 

AY: Ü niversitelerde seçimlerde taraflarına makam için kurulan çalışmayan merkezlere karşıyım. Bunun doğru olduğunu R.G.`yi takip ettiğinizde bu merkezlerin kapatıldığını görünce anlamak mümkündür.

Ü niversiteler 'Araştırma Merkezleri'nde durum ne?...

https://www.internethaber.com/universiteler-arastirma-merkezlerinde-durum-ne-1225640y.htm

&bull Enstitü bünyesindeki öğrencilere lisanslı yazılım desteği sağlanmalıdır. &bull Araştırma görevlilerinin özlük hakları ve mensup oldukları mevzuat bağlamında YÖK, öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerini bulunduran çalıştaylar yapmalıdır. 

AY: Özlük hakkı, ana sütü gibi helaldir. Onun için çalıştay yapılmaz, üst makam takip eder, tıkanılan noktada çözüme gider.Mevzuat için de, konferanslar yeterli olacaktır. Özellikle günümüzde çevrimiçi kullanılabilir..

&bull Güzel sanatlar alanındaki doktora ve sanatta yeterlik programları için araştırma bursları konusunda destek verilmelidir. &bull TÜ BİTAK tarafından destek verilen doktora sırası ve doktora sonrası araştırma kontenjanları artırılmalıdır. &bull Akademide istihdam edilmeyen doktora öğrencilerini maddi olarak desteklemek için çeşitli teşvikler oluşturulmalıdır. 

AY: Dr. /Sy. Öğrencilerinin desteklenmesi, araştırma projelerine kaynak aktarılması gereklidir. Bu karşılıksız burs olarak düşünülmelidir. Amaç, kurumlarımıza nitelikli  Öğr.Ü y. yetiştirmektir..

&bull Belirli bir öğretim üyesiyle çalışmak isteyen öğrencinin öğretim üyesi bazında başvurduğu ve ilgili öğretim üyesi tarafından sınandığı bir sınav sistemi düşünülebilir. 

&bull Doktora başvurularında aranan kriterlerdeki oranlar programlara söz hakkı tanıyacak seviyelere getirilmelidir. &bull Elli beş (55) olan yabancı dil puanı şartı tekrar gözden geçirilmeli ve artırılmalıdır. 

AY: Dil puanını artırmak yerine proje ve tez konularını nitelikli yapmak daha doğru olacaktır. Yabancı dil, bilim/sanatın önüne geçmemelidir. Özellikle 2006-2016 arası yabancı dil sorularını çalarak/verilerek Doç. yapılan 5000 hırsız akademisyen içimizdeyken!..

&bull Görsel intihal hakkında eğitim verilmelidir. &bull Lisansüstü düzeydeki ödev ve tezlerde görsel intihal raporunun sunulması şart olmalıdır. 

&bull Fikri ve sınai hakların korunmasına daha fazla destek verilmelidir. Böylece intihalin saptanması daha kolay olacaktır. İntihalin saptanmasına yönelik başlıklar oluşturulmalı ve araştırılmalıdır.

AY: İntihal büyük suçtur. İntihal raporu şarttır ve affedilmemelidir.

&bull Görsel tasarım alanlarında sunulan portfolyolarda özgün eserler istenmelidir. 

AY: Özgün eserler her çalışma için şarttır. Portfolyo sunum için hazırlanan dosyalara verilen genel isimdir. Cv ile benzer bir yapıda olsa da çok daha detaylı bir şekilde hazırlanmalıdır. Bir  portfolyo  öğrencinin çalışmalarının bütünü değil özetini içermelidir.

&bull Her programa girişte mülakat zorunlu olmalıdır. Ancak mülakat puanının giriş notuna etkisi tartışılmalıdır. &bull Mülakat sınavları kişisel ilişkilerden etkilenebilmektedir. Mülakat içeriği öğrencinin bilgi ve becerisini ölçecek nitelikte belirlenmelidir. 

AY: Ü lkemizde 'mülakat'  çok sorun olan, objektif olunamayan bir sınav şeklidir. O nedenle puanlamaya etkisi çok olmamalıdır. 

&bull Altyapı olanaklarının (müze, sergi, dergi, lab vb.) sağlanmasında paydaşların desteği alınmalıdır. Bu konularda TÜ BİTAK`ın desteği genişletilmelidir. 

&bull YÖK`ün lisansüstü programlar için önereceği bir ödül sistemi kurulmalıdır. &bull Akademide üretilen bilginin uygulama ile buluşması amacıyla lisansüstü öğrenciler için teknokentler ile birlikte açık kapı günleri düzenlenerek iş ve tez olanaklarının görüşülebileceği ortamlar oluşturulmalıdır. &bull Doktora aşamasında özel kurum ve kuruluşlar dışında resmi kurum ve kuruluşların paydaş olduğu ortak programlar açılabilir. Örneğin müzik alanında Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, Kültür Bakanlığı vb. işbirlikleri yapılabilir. &bull Teknoloji transfer merkezleri, doktora öğrencilerine aktif biçimde destek olmalıdır. &bull Öğrencilerin staj vb. çalışmalarını gerçekleştirebileceği kurumların veya paydaşların bulunduğu bir çerçeve, YÖK tarafından ortaya konulmalıdır. 

AY: Ü retilen bilginin uygulama ile buluşması, resmi- özel kurum ve kuruluşların paydaş olduğu ortak programlar açılması, stajlarda ortak hareket alana önemli katkılar sağlayacaktır.

&bull Öğretim üyelerinin en fazla 14 öğrenciye doktora danışmanlığı yapabilmesi gerçekçi değildir. Doktora kontenjanlarının belirlenmesinde öğrenci sayısı ile öğretim üyesi sayısı oranı göz önünde bulundurulmalıdır. &bull Öğretim üyesinin yapabileceği doktora danışmanlığı sayısı ilgili enstitülerce belirlenmelidir. Ders aşamasında danışmanlık ve tez sürecinde danışmanlık kontenjanları ayrıştırılmalıdır. &bull Öğretim üyelerinin kendi alanları dışında yürüttüğü tezleri denetleyecek bir sistem kurulmalıdır. &bull Ortaya koyulacak denetleme sistemlerinde nicelikten çok niteliğe önem verilmelidir. &bull Doktora alanında mezun veren enstitüler ihtiyaçduyduğu alanlarda desteklenmelidir. &bull Mezuniyet şartlarının eğitim süreci esnasında değiştirilmesi mağduriyet yaratabilmektedir. Tüm üniversiteler arasında mezuniyet kriterleri konusunda bir standart oluşturulmalıdır (yayın vb) 

Sonuç: Emeği geçenleri kutlarız. Raporun çoğu maddesi zaten uygulanmaktadır. Ancak, yöneticileri ve danışmanların bilgi eksikliği yüzünden aksamalar yaşandığı görülmektedir; Her beş yılda bir akademisyenlerin danışmanlığı sorgulanmalı/gözden geçirilmeli, dönem başında yönetmelikler hakkında bilgi verilmelidir. Lisansüstü Eğitim Enstitüleri bağımsız bir birim gibi, üreten, yönlendiren, değerlendiren v.b. yapıya kavuşturulmalıdır. Elbette, Enstitü müdürleri saygın, intihal yapmamış, ceza almamış, yabancı dil seviyesi yüksek, liyakatlı, sosyal ilişkileri sağlam, üretken v.b. kişilerden seçilmelidir. 

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay