Güncel bir konu araya girdiği için Sanat ve Tasarım Fak. Müzik Bölümleri konusuna bir sonraki yazımla devam edeceğiz.

YÖK, yükseköğretim kurumlarındaki 'farklı isimlendirmeleri' sadeleştirerek olumlu bir çalışmaya imza atmış:

'Yükseköğretim kurumlarındaki içerikleri aynı, ancak isimleri farklı olan lisans programlarındaki isim kargaşası nedeniyle mezunların karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmak amacıyla lisans bölüm/programlarının isimleri ve içerikleri sadeleştirilerek, Ek-1 tabloda yer alan mevcut bölüm/program isimleri ile yeni bölüm/program isimlerinin eşdeğer olduğuna ve yeni düzenlemenin 2020 YKS den itibaren uygulanmasına karar verilmiştir.

'Ayrıca, yükseköğretim kurumlarından alınan görüşler doğrultusunda, Ek-2 tabloda yer alan yükseköğretim kurumlarındaki lisans programlarının mevcut isimlerinin ilgili yükseköğretim kurumlarında korunmasına, ancak bundan sonra bu isimlerle yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm/programı açılmamasına da karar verilmiştir '

https://www.aa.com.tr/tr/egitim/yokten-universite-programlarindaki-isim-kargasasina-son-verecek-duzenleme/1633493

  Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç 'ön lisans ve lisans programlarındaki isim kargaşasına ve bu nedenle yaşanan mağduriyetlere son vermek üzere benzer içerikli lisans programlarının yeniden isimlendirilmesi ve eğitim alanlarına göre tasnif edilmesi üzerine taslak bir çalışma yaptıklarını' bildirdi. 'Bu durum, bazı mezunlarımızın yatay ve dikey hareketliliklerinde ve iş başvurularında mağdur olmalarına ya da iş hayatında diplomalarını kullanırken unvan ve mesleki yetki çatışması yaşamalarına neden oluyor. Yükseköğretim Kuruluna yıllık ortalama 3 bin kişi, sahip olduğu diplomanın benzer isimli başka bir diplomaya eş değer olup olmadığıyla ilgili başvuru yapıyor. Yaşanan bu ve benzeri olumsuzluklar, konuya ilişkin çalışma yapılmasını zorunlu kıldı' dedi.

Bu konuları yıllardır yazıyordum, bir nebze de olsa 'doğruların uygulamasını' görmekten mutluluk duydum. Özellikle 'konservatuar yapılanmalarındaki' ve 'bölüm/ders isimlerindeki yanlışlar' unvanlı akademisyenlere rağmen &ndash uğraşmadıkları/raporlaştırmadıkları için- devam ediyordu. İdari görevde/makamda olanlar ise, biz yazınca kırılıyor/küsüyorlar; Oysa, hepsi alan arkadaşlarımız, şahıslarıyla işimiz yok &ndash zaten 3-6 yılda bir değişiyor- kurumcuyuz, müzik-sanat alanı sevdalısıyız.. Komisyon başkanlığına atanan arkadaşlarımız, sadece 'kendi dediklerinin onaylanmasını' istediği için, ona göre ekip kuruyor. Kurumlar arası paylaşım yapılmıyor.  Çokseslilik yerine, tekseslilik geçmişimizden kalan kötü bir miras!...

O kadar çok yazım ve önerim var ki 'komisyona çağırmaya' veya yazılarımı dikkate almaya bile gerek duyulmamış. YÖK komisyonunda görev almak için, ille de Prof. mu olmak gerekiyor?. Alanda çalışmış/birikimli olmak liyakat sayılmıyor mu? Yıllardır bedava 'danışmanlık' yapıyorum; Bu yıkılamayan anlayışı anlayamıyorum. Öğrendiğime göre, bu konular SDEK`nın son İstanbul toplantısında biraz konuşulmuş, ama  karar alınmamış. Demek ki bir komisyon oluşturulmuş. YÖK Başk.V. Prof.Dr. Mehmet Şişman hocam 'biz genellikle komisyon üyelerinin ismini açıklamıyoruz' dedi.   Ü AK SDEK Başkanı Prof.Dr.Turan Sağer`e yazdım, cevap vermedi.

Aslında önce müzik kurumlarının (Konservatuar, GSF Müzik Bölümü, Sanat ve Tasarım Fak.Müzik Bölümü, Eğitim Fak.GSE Böl.) 'amaçlarının, çıktılarının' ne olacağına karar verilmesi, sonra 'eğitim planlarının' buna göre düzenlenmesi gerekiyordu.  Yani 'yukardan aşağı' bir yapılanma daha doğru olacaktı, şimdi aşağıdan yukarı gidilecek! Doç.lik alanları da yenilenecek, yöneticilere bir sürü iş çıkacak!.. Olacak iş mi? Makamı, keyifle/kendi çıkarına kullanmak varken bu yapılır mı?

Her müzik kurumunda, mezunların her şey olduğu sistemden, maalesef başarı çıkmıyor!..

Madem bu  taslak, bizde yazarak katkımızı sunalım.

'Türk Musıkisi, Türk Müziği, Geleneksel Türk Müziği, Türk Musıkisi Temel Bilimler' ne demekti? Neyi anlatıyordu? Çalgı eğitimi, Çalgı Türk halkbilimi, Halkbilimi neden ayrıydı?

Şimdi müzik alanında  yapılan değişikliklere göz atalım

A/İSMİ DEĞİŞTİRİLENLER

1/ Katıldıklarımız:

  1. Müzik Öğretmenliği
  2. Müzik Teknolojisi
  3. Çalgı Yapımı ve Onarımı
  4. Ü flemeli ve Vurmalı Çalgılar
  5. Ü flemeli Çalgılar
  6. Piyano ve Gitar'ın, Piyano, Gitar olarak ayrılması;
  7. Türk Halk Müziği Çalgı Eğitimi
  8. Çalgı Eğitimi
  9. Bestecilik
  10. Caz
  11. Ses Sanatları Tasarımı
  12. Opera
  13. Ses Eğitimi
  14. Koro
  15. Müzik Toplulukları
  16. Türk Halk Müziği Ses Eğitimi
  17. Türk Sanat Müziği Ses Eğitimi
  18. Bale
  19. Modern Dans
  20. Koreografi
  21. Kukla ve Gölge Oyunu
  22. Türk Halk Oyunları
  23. Müzikoloji
  24. Etnomüzikoloji
  25. Müzik Teorisi
  26. Türk Müziği
  27. Türk Halk Müziği
  28. Türk Sanat Müziği
  29. Drama Yazarlığı ve Dramaturji
  30. Tiyatro Eleştirmenliği
  31. Çalgı Yapımı ve Onarımı
  32. Türk Halk Oyunları

2/ Katılmadıklarımız:

  1. Ü flemeli Çalgılar`da çoksesli müzik çalgıları var da Mey, Ney, Zurna, Kaval, Sipsi v.b. Türk müziği çalgılarına neden yer verilmemiştir?
  2. 'Piyano, Arp ve Gitar' birbiriyle nasıl ortak sınıflandırılabilir?..
  3. 'Piyano, Arp, Gitar' ayrı olmalıdır. Kendi içinde çelişmektedir.
  4. 'Geleneksel Çalgılar' kullanılmamalıdır. Çünkü TSM, THM ve THO geleneği yapısında/içinde olan türdür. Bu  terim  kaldırılmalıdır.
  5. 'Bestecilik ve Müzik Teorisi' yerine, 'Bestecilik Teknikleri' olsa daha doğru olacaktır. Müzik teorisi ayrı bir alandır.
  6. 'Bestecilik ve Orkestra Şefliği' yerine 'Orkestra ve Orkestra Şefliği' daha doğru olacaktır. Bestecilik ayrı ve şeflik ayrıdır. Birleştirmeyle sinerji sağlanamaz..
  7. 'Şan' yerine, diğer isimlerle uyumlu olarak 'Ses Eğitimi' denilmeliydi. Zaten iki madde aşağıda doğru olarak kullanılmıştır.
  8. 'Tiyatro ve Oyunculuk' birleştirilerek    'Tiyatro ve Tiyatro Oyunculuğu' olmalıydı.
  9. 'Müzikal' yeterli olup, 'Müzikal Tiyatro' kaldırılmalıydı.
  10. 'Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik'in neden ayrı bir başlık olduğu anlaşılamamıştır. Diğer dönemler neden yoktur. 'Müzik`te Dönemler' ismi doğrudur.
  11. 'Türk Din Musikisi' yerine, gençlerin telaffuzunu düşünerek 'Türk Din Müziği' denilmelidir.
  12. 'Geleneksel Türk Müziği' terimi yanlıştır. Bir yerde THM,TSM deyip, bir yerde geleneksel demek yanlıştır. Dil birliği şarttır. Zaten bu çalışmanın amacı da budur..
  13. 'Türk Musikisi' yanlıştır, artık 'Türk Müziği' olmalıdır. Açıklama(l) maddesiyle aynıdır.
  14.   'Müzik' başlığında birbirine benzemeyenlerin (Piyano, Yaylı Çalgılar, Nefesli Çalgılar ve Vurma Çalgılar, Şan, Teori-Kompozisyo toplanması yanlıştır. Bu terim kaldırılmalıdır. Bunun başlığı 'Çalgı' olabilir, ama neden burada, 'üflemeli' yerine  nefesli kullanılmıştır? Teori-Kompozisyonun burada yeri yoktur;
  15. 'Performans' ve 'Müzik Performansları' ayrı başlık değil 'Müzikte Performans' olmalıdır.
  16. 'Halkbilimi' ve 'Türk Halkbilimi' birleşmeli, sadece 'Türk Halkbilimi' olmalıdır.
  17. 'Geleneksel Türk Sanatları' değil, 'Türk Sanatları' olmalıdır. Açıklama(l) maddesiyle aynıdır.
  18. 'Ü flemeli ve Vurmalı Çalgılar' ayrılmalı, 'Ü flemeli' ve 'Vurmalı Çalgılar' olmalıdır.

Yukarda bahsettik Bu çalışmayı yapan komisyona kimlerin katıldığını bilmek isteriz. Çünkü, her dönem, yapılan eleştirilerde 'yapılan yönetmelikleri yapanlar biz yapmadık, YÖK veya MEB değiştirmiş' deniyor. Açıklık ve netlik şart! Keşke, yayımlanıp, müzik insanlarının (her bölümün kendi içinde) görüşüne açılsaydı ve daha doğru, eksiksiz bir liste çıksaydı; Ama, yazıda geçen 'taslak' kelimesi umut veriyor.

Ayrıca, bu başlıklar kabul edilecekse, o zaman ders yapılarının da değişmesi gerekecek? Biz Konservatuarlar, GSF-Sanat ve Tasarım Fak. Müzik Bölümleri, Eğitim Fak.GSE Müzik Eğitimi ABD`ler çıktılarını gözden geçirip, yeniden yapılansın derken, yapılanma isteği aşağıdan geldi. Yapılanma fakülte ismi, bölüm ismi, ders ismi' sırasıyla yapılmalıdır.

Yine de bir akademisyen olarak görüşlerimizi sunmak istedik. Yararlı olmasını dileriz...